Brussel,
23
september
2020
|
11:45
Europe/Brussels

De nieuwe Actros F en Edition 2: Mercedes-Benz Trucks boort nieuwe markten aan met deze twee modellen

Samenvatting
  • Om nog beter in te spelen op de meest uiteenlopende klantenvereisten, voegt Mercedes-Benz Trucks twee modellen toe aan zijn Actros-gamma: de nieuwe Actros F en Actros Edition 2
  • Voor de wereld van de trekkers van meer dan 18 ton introduceert Mercedes-Benz de nieuwe Actros F, voor klanten die efficiëntie en functionaliteit hoog in het vaandel dragen
  • Nieuwe speciale reeks: met de Edition 2, waarvan slechts 400 exemplaren worden gebouwd, accentueert Mercedes-Benz zijn leiderschap bij de langeafstandsvrachtwagens
  • In combinatie met Mercedes-Benz Uptime kunnen nieuwe servicecontracten zoals Mercedes-Benz CompleteMile helpen om de cashflow te optimaliseren

Stuttgart – met baanbrekende innovaties tilt de nieuwste Actros-generatie van Mercedes-Benz Trucks elk aspect naar ongekende hoogten, met meer efficiëntie voor expediteurs, meer comfort voor chauffeurs en meer veiligheid voor alle weggebruikers. Innovaties zoals de Multimedia Cockpit, MirrorCam, verder ontwikkelde veiligheidssystemen en deels ontwikkelde autonome rijfuncties, helpen de Actros om perfect in te spelen op de continu evoluerende eisen op het gebied van langeafstandstransport en zwaar distributietransport, terwijl de bestuurder op duurzame wijze wordt ondersteund bij zijn of haar taken. Talloze onderscheidingen, waaronder de titel van ‘Internationale Vrachtwagen van het Jaar 2020’ bevestigen dat het nieuwe vlaggenschip van Mercedes-Benz Trucks de lat op vele vlakken hoger legt.

Maar stilstaan is achteruitgaan, zeker in de bedrijfsvoertuigensector. Transportondernemingen en vrachtwagenconstructeurs moeten het hoofd bieden aan enorme uitdagingen terwijl de concurrentie uiterst competitief is. Om die reden, en om nog beter in te spelen op de meest uiteenlopende klantenvereisten, voegt Mercedes-Benz Trucks twee modellen toe aan zijn Actros-gamma: de nieuwe Actros F en Actros Edition 2.

De nieuwe Actros F: de Mercedes-Benz voor de wereld van de trekkers vanaf 18 ton

Of het nu om efficiëntie, veiligheid of comfort gaat, de Mercedes-Benz Actros vestigt al sinds 1996 hoge normen voor zware vrachtwagens. De meest recente generatie, die sinds 2018 op de markt is, heeft met zijn vele innovaties voortdurend nieuwe mijlpalen gecreëerd. Bovendien brengt Mercedes-Benz de nieuwe Actros F in januari 2021 op de markt in 24 EU-landen en bepaalde markten buiten de EU. De nieuwe Actros F werd ontwikkeld met het oog op pure functionaliteit en richt zich bijvoorbeeld tot klanten die gewoon een functionele vrachtwagen zoeken, los van alle complexiteiten met betrekking tot de logistieke en organisatorische processen van hun voertuigenpark. Deze klanten opteren bewust voor een bedrijfsvoertuig met driepuntige ster maar hebben niet per sé nood aan alle innovaties in de jongste Actros-generatie. Ze willen een vrachtwagen met een aantrekkelijke verhouding prijs/prestaties en het authentieke DNA van Mercedes-Benz Trucks. Kortom, een voertuig dat de doorslaggevende waarden van Mercedes-Benz belichaamt, zoals topkwaliteit, betrouwbaarheid, efficiëntie, functionaliteit, veiligheid en een hoge utilitaire waarde.

Beproefde combinatie van comfort en functionaliteit

De Actros F, die wordt aangeboden in zeventien fabrieksmodellen en enkel verkrijgbaar is met het stuur aan de linkerkant, leent zich perfect voor conventioneel en regionaal langeafstandsvervoer, met name als voertuig met ruilkoetswerk, kiepwagen of silotransporter. Daartoe werd bijzondere aandacht besteed aan een hoogstaand comfort voor de chauffeur, alsook een maximale functionaliteit voor fleetoperatoren. De nieuw ontworpen cabine van de StreamSpace- of BigSpace-varianten biedt dankzij haar breedte van 2,5 meter en de lage motortunnel (120 millimeter) een voor deze klasse uitzonderlijke interieurruimte en laat de bestuurder met slechts drie treden in- en uitstappen.

Qua uitrusting beschikt de nieuwe Actros F standaard over een Classic-cockpit en conventionele buitenspiegels. Behalve het navigatiesysteem, de airconditioning en diverse optionele voorzieningen kan hij ook worden uitgerust met de nieuwe, gebruiksvriendelijke Multimedia Cockpit met 10”-scherm en het multifunctionele stuurwiel van de huidige Actros-generatie. De nieuwe Predictive Powertrain Control is nog een optie die de sturing van de automatische versnellingsbak aanpast om een rijgedrag op maat van de topografie te verzekeren en zo een bijkomende brandstofbesparing mogelijk maakt in combinatie met een nauwkeurig uitgewerkt schakelpatroon.

Bovendien beschikt het model over diverse veiligheidsvoorzieningen zoals de vijfde generatie van het Active Brake Assist-systeem, sinds januari 2020 een wettelijk verplichte standaardvoorziening in Europa, en Lane Keeping Assist. Als optie kan de nieuwe Actros F ook beschikken over Sideguard Assist.

Met Mercedes-Benz Uptime en Mercedes-Benz CompleteMile, gaan connectiviteit en service hand in hand

Zelfs met Fleetboard, de standaard connectiviteitsoplossing, mikt de Actros F op een hoge mate van efficiëntie. Dankzij realtime gegevens worden transporteurs steeds up-to-date gehouden over hun voertuigen, zodat ze hun voertuigenparken nog economischer kunnen runnen dankzij de intelligente kruisverbinding tussen chauffeur, voertuigenpark en opdracht. Dat geldt nog meer voor de optionele upgrade naar de uitgebreide Fleetboard-services met een nieuwe gebruikersinterface.

In de dagelijkse activiteiten is het ook cruciaal voor fleetoperatoren om elke mogelijke onderbreking tijdig te identificeren en op te lossen. Daarom biedt de Actros F op het gebied van connectiviteit ook een intensieve klantenondersteuning via Mercedes-Benz Uptime. Bovendien volgt de volautomatische telediagnose de status van diverse systemen in de vrachtwagen in realtime op. Wanneer er onderhouds- en servicevereisten de kop opsteken, biedt de serviceafdeling van Mercedes-Benz onmiddellijk individuele ondersteuning.

Individueel configureerbare servicepakketten en leasing-, financierings- en verzekeringsoplossingen op maat maken het servicespectrum voor de Actros F compleet en bieden extra zekerheid bij de planning op deze gebieden. In dat opzicht heeft Mercedes-Benz Trucks altijd al gesteund op innovatieve oplossingen. Dat blijkt ook uit het servicecontract Mercedes-Benz CompleteMile, dat vanaf maart 2021 verkrijgbaar wordt voor alle Actros-, Arocs- en Atego-modellen op heel wat Europese markten. Net als Mercedes-Benz Complete omvat het flexibele servicecontract alle interventies in de werkplaats, inclusief onderdelen, maar het concept verschilt in de zin dat de maandbijdrage afhangt van het werkelijke aantal gereden kilometers. Het maakt dus geen verschil of de klant actief is in een cyclische sector zoals bouw en landbouw, of betere en minder goede maanden kent en dus variabele kilometeraantallen heeft. Zo kan Mercedes-Benz CompleteMile bijdragen tot de optimalisatie van de cashflow. De kilometerstanden worden automatisch naar de IT-systemen van Mercedes-Benz Trucks verstuurd via Mercedes-Benz Uptime en worden naadloos verwerkt en digitaal gefactureerd.

Actros Edition 2: beperkte reeks met een ‘wow-effect’

Terwijl Mercedes-Benz Trucks zich met de nieuwe Actros F vooral richt tot klanten die de grootst mogelijke functionaliteit vragen van hun bedrijfsvoertuig met driepuntige ster, richt de Actros Edition 2 zich tot een heel andere doelgroep: dit voertuig, dat vanaf januari 2021 kan worden besteld, werd ontwikkeld voor professionele chauffeurs en zelfrijdende transporteurs die hun vrachtwagen als hun thuis beschouwen en die dan ook heel wat belang hechten aan innovaties, een individuele stijl en een hoogstaand comfort. Actros Edition 2-chauffeurs hebben een sterke emotionele band met hun voertuig, dat voor hen veel meer is dan een rijdend werkinstrument. Met deze speciale reeks tillen transporteurs het imago van hun onderneming naar een hoger niveau terwijl ze ook een extra troef bieden in het licht van het huidige chauffeurstekort.

Tot veertig bijkomende opties voor het interieur en exterieur, alsook designelementen van de Edition 1 geven de Actros Edition 2, waarvan slechts 400 exemplaren zullen worden gebouwd, een onmiskenbaar karakter. Het resultaat: een hoogwaardige Actros met een ‘wow’-effect en een uitrusting die hem onderscheidt van de seriemodellen uit het internationaal befaamde modelgamma.

Rijden, werken en leven in een luxueuze omgeving

Een hele waaier aan voorzieningen benadrukt het gevoel van luxe in de Edition 2. Voorbeelden daarvan zijn het stijlvolle interieur met een dashboard en deurgrepen in nappaleder, diverse interieuronderdelen in koolstofvezelmotief en een dakluik met sfeerverlichting. Het nieuwe startscherm in het primaire display van de Multimedia Cockpit en het Edition-logo aan passagierszijde in gepolijst en geborsteld aluminium, behoren eveneens tot de blikvangers. Het bovenste bed wordt geleverd met beddengoed en heeft een breedte van 90 centimeter. Het gordijn, dat de hele glaspartij bedekt, is amandelgrijs langs binnen en zwart langs buiten en verzekert de privacy op een stijlvolle manier. Dat geldt ook voor het gordijn met de driepuntige Mercedes-ster voor het bed.

Hoogtepunten van het koetswerk zijn onder meer de exclusieve flankstickers met sterpatroon, het ‘Edition 2’-logo op de gelakte zonneklep, het Actros-embleem vooraan, het Actros-opschrift bovenaan de achterwand van de cabine, de vier led-spots in de zonneklep en de drie led-werklampen achter de cabine. In zijaanzicht springen vooral de roestvrijstalen instaptreden in het oog. De wieldoppen van de achteras zijn eveneens uitgevoerd in roestvrij staal en hebben beschermende wielmoerdopjes. Bovendien zijn ook de verlichte driepuntige Mercedes-ster met zwarte opening en diverse sierelementen in het radiatorrooster standaard aanwezig, terwijl de koplamprand werd verdonkerd.

De Edition 2 wordt aangeboden voor alle twee- en drieassige versies van de huidige Actros-generatie met GigaSpace- en BigSpace-cabines en het stuur links of rechts. De cabinekleur is vrij te kiezen en kan specifiek worden afgestemd op de bedrijfskleuren van de klant, terwijl de voorkant steeds in Moonstone Grey is gelakt om de herkenbaarheid te verzekeren.

De standaarduitrusting van de Edition 2 bevat de volgende zes pakketten:

  • Safety Pack met een aantal actieve rijhulpsystemen
  • Comfort Pack met led-sfeerverlichting, scheerspiegel, koelkast en tal van andere voorzieningen om comfortabel te leven
  • Driving Pack met lederen stuurwiel, elektrisch zonnescherm en nog veel meer
  • Sight Pack met onder meer bi-xenonkoplampen, regensensor en led-achterlichten
  • Media Pack met soundsysteem, notablokhouder en bijkomend 12V/15V-stopcontact
  • Extra Line met led-standverlichting in de MirrorCam, led-richtingaanwijzers en welkomstverlichting

Bovendien beschikt de Actros Edition 2 over individueel configureerbare servicepakketten, zoals het nieuwe, op de kilometerstand gebaseerde contract Mercedes-Benz CompleteMile en de leasings-, financierings- en verzekeringsoplossingen op maat.

Uitmuntende veiligheidsvoorzieningen en gepersonaliseerde connectiviteit

Met de Edition 2 streeft Mercedes-Benz Trucks hetzelfde doel na als met de huidige Actros-generatie: bijdragen tot een ongevalvrij verkeer en verder bouwen aan de visie van ongevalvrij rijden dankzij actieve-veiligheidssystemen en rijhulpsystemen. Daartoe werd de Edition 2 af fabriek uitgerust met de vijfde generatie van de noodremhulp Active Brake Assist (ABA 5), de optionele Active Drive Assist (ADA) voor deels autonoom rijden (SAE-niveau 2), het standaard MirrorCam-systeem dat de hoofd- en breedbeeldspiegels vervangt, alsook Sideguard Assist met voetgangers- en fietsersdetectie. In combinatie met deze rijhulpsystemen is ook het verder ontwikkelde Predictive Powertrain Control (PCC) indrukwekkend. Het systeem bespaart niet alleen veel brandstof maar ontlast de chauffeur ook op landelijke wegen.

De activiteiten en functies van systemen zoals ABA 5, ADA en PPC worden weergeven op de gebruiksvriendelijke Multimedia Cockpit, met zijn twee kleurenschermen die het hart van de HMI (Human Machine Interface) vormen. Eveneens van de partij zijn andere HMI-innovaties zoals de weergave van de volgende routeaanwijzing in het primaire scherm of de weergave van het totale treingewicht (trekker + trailer). Bij PPC worden de kilometers niet meer als staafdiagram maar in absolute waarden weergegeven terwijl ook de batterijstatus wordt aangegeven.

Klanten die beslissen om de interactieve Multimedia Cockpit te bestellen als een upgrade voor de standaardversie, krijgen ook een snelle toegang tot het App-portaal van Mercedes-Benz Trucks. Zo kunnen transportondernemingen optimaal gebruikmaken van de nieuwe connectiviteitssystemen en kunnen ze hun voertuigen uitrusten met efficiëntie- en comfortverhogende apps zoals telematicaservices van Fleetboard en externe leveranciers. De nieuwe logistieke applicatie HABBL van Fleetboard Logistics is hier nieuw. Deze software stelt u in staat om vrachtwagens uit uw eigen voertuigenpark en dat van onderaannemers eenvoudig te integreren in het dispatchingproces, alsook om opdrachtgegevens te versturen en zo de communicatie met de chauffeurs te vereenvoudigen. Iedereen die bij het transportproces betrokken is – chauffeur, dispatcher en eindklant – ontvangt steeds de vereiste informatie. Dat resulteert in kwalitatievere processen en creëert tegelijk een hoge mate van transparantie.

Mercedes-Benz Uptime is een digitaal vangnet voor de Mercedes-vrachtwagen

Het Truck Data Centre is het hart van Fleetboard en andere connectiviteitsoplossingen. De connectiviteitsmodule ontvangt de gegevens van de sensoren, camera’s en stuursystemen in de vrachtwagen en analyseert ze voor een waaier aan applicaties. Het Truck Data Center vormt niet alleen de basis voor de talloze diensten van Fleetboard maar ook voor Mercedes-Benz Uptime, de service voor een consistent hogere beschikbaarheid.

Mercedes-Benz Uptime combineert slimme voertuignetwerken met een intensieve klantenservice en biedt klanten van Mercedes-Benz Trucks een innovatief serviceproduct. Het doel bestaat erin om de vrachtwagen te helpen zoveel mogelijk tijd op de weg te spenderen en zijn transportorders op betrouwbare wijze uit te voeren. Werkplaatsbezoeken zouden tot het minimum beperkt moeten blijven en worden doeltreffender gepland. Om het aantal pechgevallen te reduceren, worden de nodige herstellingen in een vroeg stadium vastgesteld. Ook wordt de klant geholpen om op korte termijn een werkplaatsbezoek in te plannen, rekening houdend met de operationele planning. Voor de klant betekent dat niet alleen dat werkplaatsbezoeken en de beschikbaarheid van voertuigen beter te plannen zijn, maar ook dat de verkeersveiligheid toeneemt.

Om dat alles te realiseren volgt de volautomatische telediagnose van Mercedes-Benz Uptime de voertuigsystemen van de vrachtwagen continu en in realtime op. Mercedes-Benz Uptime herkent meer dan 1.200 verschillende belangrijke gebeurtenissen en analyseert de ‘gezondheid’ van meer dan veertig systemen. Bij relevante gebeurtenissen ontvangen de klanten en servicepartners gemiddeld binnen 240 seconden reactieaanbevelingen. Het systeem helpt echter niet alleen  om voorspelbare pechsituaties te voorkomen maar halveert ook het aantal ongeplande werkplaatsbezoeken door reparatie- en onderhoudsdiensten samen te brengen. Mercedes-Benz Uptime is populair bij klanten: op basis van het aantal Mercedes-vrachtwagens dat over Truck Data Center beschikte, heeft in 2019 meer dan 50 procent van de klanten zijn voertuig met dit systeem uitgerust in markten waar het wordt aangeboden.

Meer informatie vindt u hier: d.ai/NOWandNEXT2020-pressmaterial