Brussel,
01
februari
2019
|
10:56
Europe/Brussels

Een gigant in het klein: de eerste Actros voor autotransport op schaal 1:18

Mercedes-Benz modelauto’s: de nieuwe Actros met oplegger

Samenvatting

Stuttgart. Dit doet het hart van alle liefhebbers van modelauto’s en vrachtwagens ongetwijfeld sneller slaan: Mercedes-Benz dat voor het eerst een truck voor autotransport op schaal 1:18 presenteert. De combinatie bestaat uit het nieuwe model van de legendarische trekker Actros GigaSpace en een bijhorende oplegger waarop tot zeven personenauto’s geladen kunnen worden. De volledige truck, die tot in de kleinste details perfect nagebouwd is, is 113 cm lang en weegt 10 kg.

Het gebruikelijke standaardformaat voor schaalmodellen van trucks is tot nu toe 1:50. Mercedes-Benz heeft echter in samenwerking met NZG, de gerenommeerde producent van modelauto’s, voor het eerst een trekker met oplegger op schaal 1:18 ontwikkeld en opent daarmee nieuwe perspectieven. Elk detail in het exterieur en het interieur van de Actros is duidelijk te herkennen. Ook de 96,5 cm lange oplegger is op zijn beurt tot in het kleinste detail nagebouwd. De oplegger kan tot zeven Mercedes-Benz modelauto’s laden waarvan er ook op schaal 1:18 een ruime keuze is.

Mercedes-Benz waagt zich met de ontwikkeling van een bedrijfsvoertuig op deze schaal op nieuw terrein. Tien maanden waren nodig om de oplegger met een hoogte van 22,5 cm en een breedte van 17,7 cm te ontwikkelen. Hij telt meer dan 500 onderdelen - 167 onderdelen in zink, 80 in kunststof en 32 geëtste onderdelen, alsook 225 schroeven, pennen en instrumenten. De voertuigplatforms en de rijplanken voor het onderste en bovenste niveau zijn uit hoogwaardig metaal vervaardigd - met de kenmerkende gatenstructuur. Alle onderdelen die in het origineel kunnen bewegen, bewegen in het schaalmodel op dezelfde manier. Zelfs de bedieningshendels voor de rijplanken en op de centrale as zijn getrouwe kopieën van het origineel en worden door opklapbare kleppen beschermd.

De Actros trekker bestond al als een speciaal model op schaal 1:18, nl. de Edition 1 die op de IAA 2018 in Hannover werd voorgesteld. Dat schaalmodel is nu verder ontwikkeld, terwijl de kleurcombinatie ‘zilver/zwart’ aan de verschijning van de ‘echte’ truck aangepast werd. De nieuwe Actros herkent men meteen aan zijn karakteristieke MirrorCams. Dat aerodynamische camera-/spiegelsysteem vervangt de grote buitenspiegels waar grote vrachtwagens gewoonlijk mee uitgerust zijn. In het schaalmodel, dat op basis van de originele CAD-bestanden ontwikkeld werd, zijn 59 onderdelen in zink, 225 onderdelen in kunststof en 10 geëtste onderdelen ingebouwd, alsook 154 schroeven, pennen en instrumenten. Bijzonder indrukwekkend is de kantelbare cabine, die een kijk op de motor mogelijk maakt. De bestuurders- en passagiersdeur kunnen geopend worden, net als de serviceklep. Het schaalmodel stemt tot in de kleinste details met het origineel overeen - tot de waarschuwingsborden dat bepaalde roosters niet betreden mogen worden. Een bijzonder kenmerk: de ster in de radiatorrooster en die in het interieur kunnen afzonderlijk verlicht worden. De cabine zelf blijft trouw aan het origineel en heeft een hoogwaardige uitrusting - zelfs de digitale displays van de MirrorCam zijn met een realistisch beeld bedrukt.

Om de Actros en oplegger te laden, zijn er verscheidene modellen van Mercedes-Benz beschikbaar, ook op schaal 1:18: de nieuwe Mercedes-Benz GLE in iridiumzilver of briljantblauw, de Mercedes-Benz A-Klasse in designo berggrijs Magno of digitaal wit, de Mercedes-AMG GT 63 4MATIC in designo grafietgrijs Magno of briljantblauw, de Mercedes-Benz X-Klasse in Beringwit of Kabarazwart, de Mercedes-Benz V-Klasse in cavansietblauw of bergkristalwit, de Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC in designo nachtzwart Magno, de Mercedes-Benz G-Klasse in smaragdgroen of designo platina Magno, de Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 (W 116) in Milaanbruin, de Mercedes-Benz SL-Klasse (pagode W 113) in horizonblauw, de Mercedes-Benz 300 SL in zwart en de Mercedes-Benz 300 (W 186) in tabaksbruin.

De Actros trekker en de oplegger voor het autotransport zijn als een volledige set of apart te verkrijgen. De oplegger kan dankzij een ombouwset ook aan het oudere model van de Actros gekoppeld worden. De hierboven vermelde modelauto’s en de Mercedes-Benz Actros voor autotransport zijn vanaf nu bij de Mercedes-Benz Partners of online op http://shop.mercedes-benz.com beschikbaar.