Brussel,
21
februari
2019
|
14:47
Europe/Brussels

Integratie van Fleetboard in Mercedes-Benz Trucks: Fleetboard verwerft de logistiektoepassing ‘habbl’

Strategische ontwikkeling van het succesvolle digitale merk

Samenvatting
  • Digitale diensten en oplossingen maken deel uit van de kernactiviteiten van Mercedes-Benz Trucks: integratie van het voormalige Daimler Fleetboard GmbH in de afdeling Mercedes-Benz Trucks.

  • Fleetboard breidt zijn diensten op het vlak van transportmanagement uit door de succesvolle logistiektoepassing ‘habbl’ over te nemen.

  • Het softwaresysteem ‘habbl’, een ontwikkeling van Eikona AG, geeft alle partijen die bij het transport betrokken zijn (dispatchers, vrachtbedrijven, onderaannemers en bestuurders) heel precies de informatie die ze nodig hebben om opdrachten te verwerken en om goederen snel en efficiënt te leveren.

  • Stefan Buchner, hoofd van Mercedes-Benz Trucks: “Sinds Fleetboard in 2000 zijn op de telematica gebaseerde internetdiensten op de markt bracht, heeft het bedrijf telkens nieuwe maatstaven voor de sector ingevoerd. En we stellen alles in het werk opdat dit ook in de toekomst het geval zal blijven. Onze afdeling ‘Digitale diensten en oplossingen’ garandeert dat onze klanten steeds de juiste oplossing voor hun behoeften krijgen en dat ze daarvoor maar bij één leverancier moeten aankloppen. Met ‘habbl’ hebben we nu een nieuw en baanbrekend product in ons aanbod.”

Stuttgart — Al bijna 20 jaar lang stelt Fleetboard telkens weer nieuwe maatstaven op het vlak van connected diensten en digitale oplossingen voor bedrijfsvoertuigen. Het bedrijf heeft nu twee belangrijke stappen gezet om zijn positie als marktleider te versterken. De eerste stap is de integratie van Fleetboard in de organisatie van Mercedes-Benz Trucks; de tweede stap is de overname van de logistiektoepassing ‘habbl’ door Fleetboard. Tegelijk wordt ook het team dat achter het programma zit, overgenomen evenals alle expertise waarover dat team beschikt.

Fleetboard biedt al een ruime waaier diensten aan en werkt nu systematisch aan de ontwikkeling van nieuwe digitale oplossingen voor zijn klanten. In het digitale tijdperk van vandaag zijn softwarediensten meer dan ooit een onderdeel geworden van de kernactiviteiten van Daimler Trucks en Mercedes-Benz Trucks. Die diensten zijn dan ook nauw verweven met de voertuigontwikkeling en de klantenondersteuning. Om die reden is het voormalige Daimler Fleetboard GmbH begin dit jaar in de bedrijfsafdeling Mercedes-Benz Trucks van Daimler Trucks opgenomen. De afdeling ‘Digitale diensten en oplossingen’ binnen de marketing-, verkoop- en serviceafdeling van Mercedes-Benz Trucks staat in voor alle diensten en oplossingen van Fleetboard en Mercedes-Benz Uptime.

“Sinds Fleetboard in 2000 zijn op de telematica gebaseerde internetdiensten op de markt bracht, heeft het bedrijf telkens nieuwe maatstaven voor de sector ingevoerd. En we stellen alles in het werk opdat dit ook in de toekomst het geval zal blijven. Onze afdeling ‘Digitale diensten en oplossingen’ garandeert dat onze klanten steeds de juiste oplossing voor hun behoeften krijgen en dat ze daarvoor maar bij één leverancier moeten aankloppen. Met ‘habbl’ hebben we nu een nieuw en baanbrekend product in ons aanbod,” zegt Stefan Buchner, hoofd van Mercedes-Benz Trucks. “We werken elke dag aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor transport- en logistieke bedrijven, terwijl we tegelijk ook onze bestaande producten en diensten uitbreiden en verbeteren. Daarbij gaat onze aandacht altijd naar diensten die onze klanten toegevoegde waarde bieden bij de interactie met en de bediening van onze voertuigen.”

De toekomst van het transportmanagement: Daimler Fleetboard neemt de logistiektoepassing ‘habbl’ van Eikona AG over

Fleetboard is ervan overtuigd dat ‘habbl’ een van de meest innovatieve logistiektoepassingen in de industrie is. De afdeling Trucks van Daimler AG heeft een akkoord bereikt met Eikona AG (https://www.eikona.de/) over de overname van de logistiektoepassing die het productaanbod van Fleetboard zal optimaliseren. De software die Eikona AG ontwikkeld heeft, maakt het gebruikers gemakkelijk om zowel trucks van de eigen vloot als trucks van onderaannemers in de planning op te nemen. Het geeft gebruikers ook toegang tot de opdrachtgegevens en vereenvoudigt de communicatie met de bestuurders. In principe garandeert de software dat iedereen die bij een transportopdracht betrokken is — nl. bestuurders, dispatchers en eindklanten — precies de informatie krijgt die hij nodig heeft.

De software is een flexibel instrument dat in de toekomst de oplossing voor transportmanagement van Fleetboard zal vervangen. Met deze strategische overname verstevigt Fleetboard zijn bestaande aanbod logistieke toepassingen en ontwikkelt de onderneming zich verder als het digitale merk van de afdeling Trucks van Daimler AG. Daardoor kan Fleetboard vanuit één bron klanten een uitgebreide reeks van producten voor alle fases in het transportproces aanbieden. De overname van ‘habbl’ wordt weldra officieel afgerond.

“Dankzij een compleet nieuwe basis komen we dichter bij onze visie van een naadloze, connected en digitale logistiekoplossing,” zegt Volker Hansen, CEO en Directeur digitale oplossingen van Fleetboard. “We integreren alle transportprocessen en alle partijen die bij het transport betrokken zijn, in een netwerk. Dat verhoogt niet alleen de efficiëntie van de activiteiten van onze logistieke klanten; het helpt ook om de verkeersstromen te verbeteren, om het verkeersvolume te verminderen en om de transportprocessen in het algemeen te versnellen. ‘habbl’ biedt de perfecte manier om onze doelstelling te bereiken, namelijk de toegevoegde waarde die voor onze transport- en logistiekklanten gecreëerd wordt, telkens weer te verbeteren door hun netwerkoplossingen aan te bieden. Wegens het blijvende tekort aan geschoolde werknemers, is het bijzonder belangrijk om de werkdruk van de bestuurders te verminderen. Dat kan door ze een intuïtieve app te bezorgen die hun een optimale ondersteuning biedt. ‘habbl’ doet dit met werkstromen die alle processtappen op een begrijpelijke manier beheren, wat eveneens vergissingen helpt te voorkomen.”

Mobiele app en online portaal: overzicht van het nieuwe product

De nieuwe dienst voor transportmanagement van Fleetboard zal de bestaande diensten van Fleetboard aanvullen, zoals de diensten voor de activiteitenanalyse, het tijdmanagement en de mapping. De bestaande oplossing voor transportmanagement van Fleetboard zal gedurende een overgangsperiode van minstens twee jaar ondersteund blijven. Wanneer bestaande klanten van Fleetboard op ‘habbl’ overschakelen, krijgen ze daarbij hulp en gespecialiseerde ondersteuning van experts van Fleetboard om een soepele overstap te garanderen.

‘habbl’ dat zowel in de vorm van een mobiele app als een online portaal beschikbaar is, kan in combinatie met telematicagegevens van het voertuig een volledige informatie over de hele bevoorradingsketen geven. Die informatie zal in de toekomst op een duidelijke manier te raadplegen zijn in het nieuwe klantenportaal van Fleetboard.

De voordelen die de app biedt, omvatten een precieze begeleiding van de bestuurders bij al hun taken tijdens ritten, een nauwkeurig overzicht van de voertuigen (met inbegrip van hun huidige positie en de geplande routes), alsook een functie om de routes te archiveren. Dat alles maakt het gebruik van complexe werkstroomtoepassingen of van dikke papierbundels overbodig. ‘habbl’ verzamelt informatie over de gereden afstand en de haltes en combineert die informatie met gegevens van Fleetboard om de geraamde aankomsttijd van het voertuig te berekenen. In de toekomst wordt die informatie met gegevens over rij- en rusttijden aangevuld. Het instrument kan statusberichten versturen naar een vooraf vastgelegde groep ontvangers. Zo weet de dispatcher bijvoorbeeld op elk moment waar elke truck zich bevindt en of een truck achter is op schema en waarom. De dispatcher krijgt al die informatie op een bord ‘aankomsten’ zoals dat ook in luchthavens te zien is. Dispatchers kunnen die informatie dan benutten om ritten opnieuw te plannen en zo besparingen te realiseren. Bovendien kunnen ze de informatie ook erg gemakkelijk, met niet meer dan een muisklik, naar de eindklanten versturen.

‘habbl’ vereenvoudigt in grote mate de coördinatie van de transportprocessen omdat het alle partijen die bij de transportketen betrokken zijn, verbindt. Bestuurders van onderaannemers kunnen ‘habbl’ zonder enig probleem gebruiken. De toepassing werkt met werkstromen die de gebruiker kan configureren en waarin alle processtappen op een begrijpelijke manier weergegeven worden, wat ook vergissingen helpt te voorkomen. Op die manier kan elk bedrijf zijn eigen processen gebruiken zonder dat die aan een voorgeschreven norm aangepast moeten worden. Met het oog daarop bevat de software meer dan 25 modules die op een eenvoudige en flexibele manier met elkaar gecombineerd kunnen worden. Scans van streepjescodes, fotodocumentatie, elektronische handtekeningen, checklijsten, statusberichten, voor trucks verboden zones en palletruil - allemaal functies die de logistieke processen transparanter en efficiënter moeten maken. Omdat de specifieke werkstroom voor elke rit individueel doorgegeven wordt, zijn er geen beperkingen op het vlak van de individualisering.

‘habbl’ wordt de basis voor het nieuwe Fleetboard Logistics GmbH

Zodra de overname officieel rond is, worden ‘habbl’ en het team erachter het belangrijkste element van Fleetboard Logistics GmbH (www.fleetboard-logistics.com). Dat is een volledige dochtermaatschappij van Daimler met haar hoofdkantoor in Volkach bij Würzburg in Duitsland. De oprichter van Eikona AG, Manuel Drescher, wordt de CEO van het nieuwe bedrijf, terwijl Harald Marx, hoofd van de Daimler Fleetboard Innovation Hub, als tweede CEO op interimbasis op de ontwikkeling van Fleetboard Logistics GmbH en op de strategische oriëntatie van het bedrijf toekijkt. Het project werd opgestart en beheerd door de directie van de Daimler Fleetboard Innovation Hub in Berlijn, die ook verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de nieuwe strategie voor het transportmanagement van Fleetboard en voor de oprichting van Fleetboard Logistics GmbH.

Over ‘habbl’: 4.500 geregistreerde bestuurders, 4,7 miljard operaties in 2018

‘habbl’ is sinds 2016 actief op de markt van de logistiek en heeft al 4.500 geregistreerde bestuurders. De software heeft tot nu toe al 2,3 miljoen opdrachten verwerkt en 13,7 miljoen statusverslagen aan gebruikers afgeleverd.