20
juni
2003
|
02:00
Europe/Brussels

25 kaarsjes voor minstens evenveel sterren

Op 28 en 29 juni viert de officiële Mercedes-Benz oldtimervereniging van België, de Belgian Mercedes-Benz Club, zijn 25-jarig bestaan.

Bijna 100 oldtimers komen voor deze gelegenheid samen. De club, die bekend staat voor het niveau van zijn rally’s, zal zich zaterdag 28 en zondag 29 juni opnieuw onderscheiden met de organisatie van rondritten in Waals-Brabant, Henegouwen, de provincie Namen en het Pajottenland.


Historiek


Na een gestage evolutie sinds het begin van de invoer in 1951, bereikt de verkoop van Mercedes-Benz wagens een eerste hoogtepunt in de loop van de jaren zeventig.
Het aantal adepten dat gefascineerd is door het prestigieuze verleden van het merk (de oprichters ervan, Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach en Karl Benz zijn pioniers van de automobielgeschiedenis), blijft steeds groeien.

Met het succes van de Belgische en buitenlandse verenigingen voor verzamelaars van oude wagens, zagen de eigenaars van een Mercedes-verzamelstuk de voordelen in van de oprichting van een eigen club in België : uitwisseling van ervaring op het vlak van restauratie, onderhoud, … Dankzij de club zouden ze eenvoudigweg hun passie kunnen delen aan de hand van verschillende gemeenschappelijke activiteiten.
In januari 1978 werden de statuten vastgelegd en werd er een voorzitter aangesteld, M.Hubert Toubeau. De « Belgische club der eigenaars van oude Mercedes-Benz wagens » beoogde niet alleen de verdediging van de belangen van het merk en zijn adepten maar ook de promotie van het onderhoud een de restauratie van automobielen van het merk met de ster door middel van documentatie over de geschiedenis, het gebruik en de technologie ervan.

De journalist van het magazine « Touring Wegenhulp », M. Théo Knol ten Bensel, die in 1983 het voorzitterschap overnam, en de huidige voorzitter, M. Roger Royen, in het ambt sinds 1996, hebben de vereniging, die in de loop der jaren omgevormd werd tot de Belgian Mercedes-Benz Club, steeds verder doen openbloeien : toeristische rondritten in België, Frankrijk en Duitsland, historsiche defilés, deelnames aan schoonheidswedstrijden en tentoonstellingen zoals het Brussels Retrofestival en het Classic salon van Antwerpen, aan de parades van de « Historic Grand Prix » van Zolder, aan de internationale rally’s georganiseerd door DaimlerChrysler AG, …

De Belgian Mercedes-Benz Club vandaag

Met zijn 450 actieve leden behoort de B.M.B.C. tot de belangrijkste merkclubs van het land. De club is aangesloten bij de Internationale Mercedes-Benz Classic Car Club van Stuttgart, die 56 Mercedes-Benz-clubs uit de hele wereld verenigt.
DaimlerChrysler Belgium Luxemburg ondersteunt de Belgian Mercedes-Benz Club vooral bij de publicatie van hun clubblad «De Gazette» en door de eigenaars van oude Mercedessen te helpen bij de verdeling van originele wisselstukken via drie officiële concessiehouders te Sint-Niklaas, Hasselt en Luik.

Er staan twee rondritten op het festiviteitenprogramma :

Zaterdag 28 juni :
Vertrek om 9hOO aan het Grand Hôtel van Waterloo. Rondrit langs de volgende steden : Ohain, Lasne, Terhulpen, Leuven, Genval, Rixensart, Court-Saint-Etienne, Nijvel, Mont-Saint-Guibert, Chastre, Beaurieux, Hevillers, Blanmont, Walhain, Libersart, Tourinnes, Orbais, Geldenaken, Perwez, Eghezée, Namen, Namèche, Faulx-les-Tombes, Gesves, Haltinnes, Ciney, Hamois, Leignon, Dinant.
Aankomst te Achêne omstreeks 11 h30 voor een lunch ter plaatse.
Hervatting van de route om 14h00 richting Celles, Beauraing, Mesnil-Saint-Blaise, Hastière, Givet, Agimont, Philippeville, Rosée, Doische, Vodelée, Romedenne, Surice, Soulme, Morville, Anthée, Serville, Falaën, Maredsous, Ermeton-sur-Biert, Saint-Gerard, Fosse-la-Ville, Charleroi, Jemeppe-sur-Sambre, Sombreffe, Nijvel, Waterloo.
De eindaankomst is voorzien omstreeks 17h aan het Grand Hôtel van Waterloo.

Zondag 29 juni :
Vertrek om 10h00 aan het Grand Hôtel van Waterloo. Rondrit langs de volgende steden : Tubize, Alsemberg, Huizingen, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek, Oudenaken, Gaasbeek, Lennik, Gooik, Neigem, Lieferinge, Denderwindeke, Linkebeek, Pepingen, Herfelingen, Herkruis, Edingen, Braine-le-Comte, Waterloo, Ittre, Haut-Ittre, Lillois.
Eindaankomst rond 13H30 aan het restaurant « La Sucrerie » te Waterloo.