27
februari
2003
|
01:00
Europe/Brussels

40.000 DISTRONIC op de wegen

Dit erkende hulpsysteem werd eind 1998 op de markt gebracht. Vandaag zijn er reeds meer dan 40.000 personenwagens mee uitgerust.
Dit erkende hulpsysteem werd eind 1998 op de markt gebracht. Vandaag zijn er reeds meer dan 40.000 personenwagens mee uitgerust. Het merk met de ster is dan ook de grootste leverancier ter wereld van dit automatisch afstandsregelsysteem.
Door middel van een radarsensor achter het radiatorrooster wordt de afstand tot de voorganger bewaard. Distronic scant de weg af over een lengte van 100m bij een snelheid tussen de 30 en 180km/u. Indien de voorganger vertraagt, grijpt Distronic in via de remmen. Bij een noodgeval krijgt de bestuurder een waarschuwingssignaal (lampje en bieptoon) met als gevolg dat hij weet dat hij zelf verder moet remmen. De DaimlerChrysler Onderzoeksafdeling heeft bewezen dat de reactietijd van bestuurders met DISTRONIC 40% sneller is dan die van bestuurders zonder hulpsysteem.
In Duitsland wordt 12% van de zware ongevallen veroorzaakt door voertuigen die te kort op elkaar rijden. De veiligheidsafstand tussen twee voertuigen bij 120km/u en droog wegdek moet minstens 12 m zijn !

P.S. Het DISTRONIC-systeem bestaat bij Mercedes ook voor 40-tonners en noemt dan ART (AfstandsRegelTempomaat).