22
december
2014
|
01:00
Europe/Brussels

4x4 van het Jaar 2015

4x4 van het Jaar 2015

Voor het drieëntwintigste jaar op rij werd de 4x4 van het Jaar gekozen. Dit jaar zeven categorieën: twee voor Crossover, twee SUV, Offroad, Pick-Up en Hybride. Er zetelden ook niet minder dan 17 professionele autojournalisten in de jury.

In het klassement SUV A (kleine 4x4's) was dit de eindstand :

Klassement/punten op 1000

1. Mercedes GLA (*) 758,33

2. Nissan Qashqai 752,78

3. Mazda CX-5 732,22

(*) Mercedes GLA: "looks en afwerking", "... ondanks vrij luidruchtige motor"

Het parcours bij het Circuit Zolder, waarop de verkiezing nu al enkele jaren plaatsvindt, zorgt ervoor dat de jury de wagens in hun verschillende categorieën optimaal heeft kunnen beoordelen en vergelijken, omdat alle wagens binnen dezelfde klasse een exact identiek parcours kunnen afleggen.Dat wil niet zeggen dat hun taak daarmee eenvoudig was, want gespreid over twee dagen aan de hand van zes objectieve en twee subjectieve criteria 28 wagens verdeeld in 7 categorieën en subklassen beoordelen, vergt een enorme kennis van zaken en het leveren van een inspanning, die in geen enkel opzicht als 'dagelijkse kost' beschouwd mag worden.

De wagens die bij gelegenheid van deze verkiezing getest en vergeleken werden, vormden al een minutieuze selectie uit het aanbod van wagens die in hun segment in aanmerking kwamen. Dat de winnaar daarbij als allerbeste uit de bus kwam, staat buiten kijf.