22
maart
2007
|
01:00
Europe/Brussels

A 160 CDI en B 200 CDI: Mercedes-Benz krijgt het prestigieuze Auto-Umwelt-Zertifikat

Het internationaal vermaarde milieu-instituut Öko Trend heeft zijn Auto-Umwelt-Zertifikat (milieucertificaat voor auto’s) aan twee modellen van Mercedes Benz toegekend. Zowel de A 160 CDI als de B 200 CDI van de constructeur uit Stuttgart haalden topscores tijdens een doorgedreven en kritische analyse door specialisten in het onafhankelijke instituut.

De twee modellen van Mercedes-Benz scoorden op alle punten ver boven het gemiddelde. Volgens het instituut doen de auto’s in kwestie het niet alleen goed op het vlak van verbruik, emissies en geluid, maar onderscheiden ze zich ook door een milieuvriendelijke productie en logistiek en door het gebruik van milieuvriendelijke materialen.

Het Öko-Trend instituut was vol lof over de indrukwekkende resultaten. “De Mercedes A 160 CDI mag als een van de meest milieuvriendelijke auto’s met een conventionele aandrijving beschouwd worden,” stelden de experts. “Al van bij de ontwikkelingsfase van deze compacte auto ging men uit van een alomvattend milieuconcept dat rekening houdt met de hele levenscyclus van de auto. Talrijke specifieke maatregelen hebben de uitstoot tijdens de productie en het gebruik van de nieuwe A-Klasse met ongeveer 17 % teruggedrongen in vergelijking met het vorige model. Kortom, met de nieuwe A-Klasse heeft Mercedes een nieuwe milieunorm gesteld voor auto’s met conventionele aandrijving.” De A 160 CDI verbruikt 4,9 liter per 100 km wat met een CO2-waarde van 128 gram overeen komt.

Volgens de bevindingen van Öko-Trend valt de Mercedes-Benz B-Klasse op door “een groot en veelzijdig interieur alsook door overtuigende milieubrieven”. Het Öko-Trend instituut had bijzondere woorden van lof voor de krachtbron van de B 200 CDI: “Dankzij het hoge koppel van 300 Nm dat al vanaf 1.600 t/min beschikbaar is, maakt de 140 pk sterke dieselmotor een ontspannen rijstijl mogelijk en kan de bestuurder snel opschakelen. In de praktijk is een verbruik van zes liter per 100 km haalbaar. Daarom scoort de Mercedes B 200 CDI over het geheel genomen heel goed op het vlak van milieu.” Het instituut benadrukte ook de hoge milieunormen die bij Mercedes-Benz gehanteerd worden.

Het 'Öko-Trend Instituut voor Milieuonderzoek” dat door de Bergische Universiteit van Wuppertal opgericht is, publiceert al sinds 1997 onderzoeksrapporten over de milieuvriendelijkheid van automodellen. Vorig jaar hebben de milieuspecialisten van dit financieel onafhankelijke en neutrale instituut hun analysewerk uitgebreid en gingen ze van start met hun internationaal vermaard “Öko-Trend Milieucertificaat voor Auto’s”. Dat kennen ze alleen maar toe aan auto’s die aan bijzonder hoge milieunormen voldoen. Bij hun beoordeling houden de specialisten niet alleen rekening met voertuigspecifieke criteria zoals verbruik, emissies en geluid, maar ook met milieuparameters op het vlak van productie en logistiek, met de recycleerbaarheid en met de systemen voor milieubeheer van de constructeur. Het certificaat wordt uitsluitend toegekend aan auto’s die voor elk beoordelingscriterium minstens 90 % van de maximumscore halen.

Tot nu toe hebben nog maar 15 auto’s het certificaat gekregen, daaronder de Mercedes-Benz A 160 CDI in de categorie van de compacte auto’s en de B 200 CDI in de categorie van de compacte volumewagens.