15
juli
2001
|
02:00
Europe/Brussels

Berliner Morgenpost: De winnaar van de wedstrijd verbruikte met een smart gemiddeld 2,06 liter

In een “zuinigheidswedstrijd” die de “Berliner Morgenpost” organiseerde, wisten twee lezers van het blad het verbruik van een smart cabrio met cdi-motor tot maar 2,0684 liter diesel per 100 km te beperken.


Er namen 20 ploegen aan de wedstrijd deel. Hun opdracht bestond erin minder te verbruiken dan 3,4 liter diesel per 100 km, wat volgens de nieuwe Europese rijcyclus (NEFZ) het nor-male verbruik van een smart is.

Door een zuinige rijstijl en brandstofbesparende maatregelen – bijv. met gesloten raampjes rijden en de airconditioning niet opzetten – bleven 17 van de 20 auto’s onder het normale verbruik. 13 auto’s verbruikten zelfs minder dan 3 liter.

Het ongeveer 200 km lange traject leidde smarts wegen en snelwegen naar Rheinsberg en weer terug. Alle auto’s kregen evenveel brandstof mee waarna de tank verzegeld werd. De auto’s moesten het traject in maximaal vijf uren afleggen.
Het laagste verbruik van 2,0648 liter schreven Daniel Lübke en Dennis Stolle op hun naam. De twee studenten, die pas drie weken voordien hun rijbewijs gehaald hadden, hadden vier uur en tweeëndertig minuten nodig om de afstand van 206,8 km naar Berlijn-Charlottenburg af te leggen.

Recent signaleerde een Belgische klant aan DaimlerChryler Belgium Luxembourg dat hij erin geslaagd was om tijdens zijn verplaatsing naar de Azurenkust slechts 2,87 liter diesel per 100 kilometer te verbruiken, ondanks twee aanzienlijke files onderweg.