03
maart
2010
|
01:00
Europe/Brussels

Daimler AG ondertekent een principeakkoord met BYD Company Limited om in China elektrische auto’s te bouwen

· Technologiepartnership met het oog op een nieuwe elektrische auto voor de Chinese markt

· Daimler en BYD roepen een nieuw merk in het leven

· Dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler AG: “We blijven vooruitgaan als een internationale leider op het vlak van elektrische mobiliteit. De deskundigheid van Daimler op het vlak van de bouw van elektrische auto’s en de uitstekende kennis van BYD op het vlak van de accutechnologie en de elektrische aandrijfsystemen vullen elkaar perfect aan.”

· De heer Wang Chuanfu, voorzitter van BYD Company Limited: “Met dit technologiepartnership creëren we een zakenmodel dat op complementaire kennis steunt en waarbij elke partij zijn voordeel doet. We zijn erg verheugd over deze kans om met Daimler, de uitvinder van de auto, samen te werken.”

Stuttgart/Hongkong – Daimler AG (tickersymbool aandelenmarkt: DAI) heeft vandaag een principeakkoord (MoU, Memorandum of Understanding) met BYD Company Limited (1211.HK) ondertekend. Bedoeling is dat beide partijen een technologiepartnership oprichten dat elektrische auto’s voor China zal ontwikkelen.

Met die overeenkomst leggen Daimler en BYD hun intentie vast om een nieuwe elektrische auto te ontwikkelen, die specifiek aan de vereisten van de Chinese markt aangepast is. De auto wordt op de markt gebracht onder een nieuw merk dat de twee partners in het leven zullen roepen en dat eigendom is van Daimler en BYD. Daarnaast wordt er in China een gezamenlijk technologiecentrum opgericht om die elektrische auto te ontwikkelen, te ontwerpen en te testen.

“Met deze stap blijven we vooruitgaan als een internationale leider op het vlak van elektrische mobiliteit. De deskundigheid van Daimler op het vlak van de bouw van elektrische auto’s en de uitstekende kennis van BYD op het vlak van de accutechnologie en de elektrische aandrijfsystemen vullen elkaar perfect aan. Op die manier kunnen we deel hebben aan de potentiële groei van de elektrische mobiliteit in China, op het ogenblik de grootste automarkt ter wereld,” zei Dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler AG en hoofd van Mercedes-Benz Cars.

“Met dit technologiepartnership creëren we een zakenmodel dat op complementaire kennis steunt en waarbij elke partij zijn voordeel doet. We zijn erg verheugd over deze kans om met Daimler, de uitvinder van de auto, samen te werken,” zei de heer Wang Chuanfu, Voorzitter van BYD Company Limited.

Daimler neemt een leiderspositie in bij de ontwikkeling van voertuigen voor een emissieloze mobiliteit. Het bedrijf bracht onlangs de smart electric drive op de markt en zal in 2010 een volledig elektrische versie van de Mercedes-Benz A-Klasse introduceren.

“Elektrische auto’s zijn bij uitstek geschikt voor het stadsverkeer. Met zijn talrijke stedelijke gebieden heeft China het potentieel om uit te groeien tot een van de grootste markten ter wereld voor emissieloze auto’s. Daimler en BYD zullen de groei van de elektrische mobiliteit in China versnellen,” onderstreepten Wang Chuanfu en Dieter Zetsche.

BYD is de belangrijkste accuproducent van China en heeft sinds 1995 aanzienlijk geïnvesteerd in de ontwikkeling van een moderne accutechnologie. Het bedrijf kende een snelle groei nadat het in 2003 de autosector binnenstapte. BYD is de snelst groeiende Chinese autobouwer. In december 2008 stelde het bedrijf zijn F3DM, een hybride auto, aan het grote publiek voor. En binnenkort brengt BYD officieel de e6 op de markt, een compleet elektrische auto.

De overeenkomst tussen de bedrijven voorziet ook in verdere gesprekken over bijkomende commerciële mogelijkheden die voor beide partijen van belang zijn.