15
juli
2011
|
02:00
Europe/Brussels

Daimler en Bosch ondertekenen overeenkomst voor joint venture in elektromotoren

Stuttgart – Daimler AG en Robert Bosch GmbH hebben hun onderhandelingen afgerond en een overeenkomst ondertekend voor de oprichting van een 50:50-joint venture voor elektromotoren. Deze overeenkomst moet nog voorgelegd worden aan de antitrustinstanties. Het nieuwe bedrijf kreeg de naam EM-motive GmbH en zal vernieuwende elektromotoren - ook gekend als tractiemotoren – voor elektrische voertuigen ontwikkelen en bouwen. De hoofdzetel en de fabricagesite bevinden zich in Hildesheim. De engineeringafdeling van de joint venture ligt in de omgeving van de moederbedrijven in de regio Stuttgart. Verwacht wordt dat er ongeveer 100 werknemers aan de slag kunnen gaan bij de joint venture in de loop van het laatste kwartaal van dit jaar. EM-motive GmbH wordt bestuurd door twee directeurs van gelijke rang, die elk een van de twee partnerbedrijven vertegenwoordigen.


Prof. dr. Herbert Kohler, Vice President e-drive amp; Future Mobility in Group Research amp; Advanced Engineering en Chief Environmental Officer bij Daimler AG: "Net als lithium-ionbatterijen zijn elektromotoren erg belangrijke componenten voor elektrische voertuigen. Het is van het grootste belang dat de knowhow op dit vlak in Duitsland blijft. Door de handen in elkaar te slaan met Bosch kunnen we bouwen op een langetermijnpartner en we zijn ervan overtuigd dat deze beslissing tot uitstekende resultaten zal leiden."

Wolf-Henning Scheider, lid van de directieraad van Robert Bosch GmbH en verantwoordelijke voor de afdelingen chassiscontrolesystemen, elektrische aandrijving, startmotoren en generatoren, zei: “Deze alliantie is een investering om de toekomst van de Europese auto-industrie veilig te stellen. Het is ook de ideale uitbreiding van onze portefeuille van elektromotoren, voor al onze klanten”.

Het doel van de samenwerking tussen Daimler en Bosch op het vlak van elektrische mobiliteit bestaat erin competenties te vergaren en synergieën te benutten, om uiteindelijk de ontwikkeling van hoogtechnologische tractiemotoren voor elektrische voertuigen met batterij, brandstofcel of range extender te versnellen. De voorbereidende activiteiten voor de oprichting van de joint venture zijn al begonnen en de productie van motoren wordt opgestart in het voorjaar van 2012. Vanaf dat jaar zullen de tractiemotoren gebruikt worden voor voertuigen van zowel Mercedes-Benz als smart. De nieuwste generatie van de smart fortwo electric drive mag de spits afbijten wanneer hij rond dezelfde periode te koop wordt aangeboden.

Een opvallend kenmerk van de elektromotoren die door de joint venture geproduceerd worden, is hun modulaire ontwerp, dat ervoor zorgt dat ze ingebouwd kunnen worden in een brede waaier van volledig elektrische voertuigen.

De joint venture zal elektromotoren leveren aan de moederbedrijven. De verkoop aan derde partijen wordt verzekerd door Bosch. De huidige plannen voorzien in een productie die in het totaal meer dan een miljoen stuks zal bedragen tegen 2020.

Beide bedrijven zullen hun technische knowhow aanreiken voor de ontwikkeling en productie van elektrische tractiemotoren. Als toonaangevende leverancier in de autosector kan technologie- en dienstenbedrijf Bosch bogen op een hoge graad van expertise en een ervaring van tientallen jaren in de ontwikkeling en productie van elektrische motoren.

Autofabrikant Daimler kan op zijn beurt terugvallen op een expertise van meer dan 20 jaar op het vlak van elektrische mobiliteit, meer bepaald met brandstofcellen en batterijen. Het bedrijf beschikt daarmee over de nodige competenties wat de ontwikkeling en productie van elektrische voertuigen betreft.