27
oktober
2009
|
01:00
Europe/Brussels

Daimler investeert 600 miljoen euro in “center of excellence” voor compacte voertuigen

Mercedes-Benz breidt zijn uitmuntendheidscentrum voor compacte voertuigen verder uit door de fabriek in Rastatt te vergroten. Hiervoor is een investering van 600 miljoen euro voorzien. Daarnaast zal Mercedes-Benz nog 800 miljoen euro investeren in een nieuwe fabriek in het Hongaarse Kecskemét. Het totale investeringsbedrag van de onderneming voor beide locaties bedraagt dus om en bij de 1,4 miljard euro. De eerste voertuigen van de nieuwe generatie van de A- en B-Klasse zullen tegen eind 2011 van de band rollen in Rastatt.

“Met deze aanzienlijke investering bouwen we aan onze toekomst in het segment van de compacte auto’s en vrijwaren we de fabriek in Rastatt ook op de lange termijn. Bovendien zullen we blijven investeren in onze vestigingen in Duitsland – en dat gaat voor 2009 en 2010 alleen al om zowat EUR 3 miljard,” aldus Dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler AG en hoofd van Mercedes-Benz Cars.

Nieuwe generatie A- en B-Klasse

Door de verruiming van de productlijn in het segment van de compacte auto’s, zal Mercedes-Benz in de toekomst vier modellen aanbieden in plaats van de huidige twee. Daarmee wil de autobouwer nieuwe klantengroepen aanspreken en verder groeien op nieuwe markten. De toekomstige modellen zullen ook uitpakken met tal van nieuwe kenmerken, zoals een zeer ruim interieur, die nu al populair zijn bij klanten van de A- en B-Klasse. Ook zullen verdere varianten en nieuwe ontwerpen trendbepalend zijn.

Productienetwerk tussen Rastatt en Kecskemét

De bouwwerkzaamheden in het Hongaarse Kecskemét zijn een paar dagen geleden begonnen met de officiële eerstesteenlegging. Het gebouw waar de spuitafdeling moet komen in de nieuwe fabriek, wordt eerst opgetrokken. De bouw van de plaatbewerking en de assemblagehal wordt begin volgend jaar gestart. Beide fabrieken samen vormen een gecoördineerd productienetwerk. De eerste modellen van de nieuwe generatie zullen in Rastatt vanaf eind 2011 van de band rollen, en in Hongarije zal de productie worden gestart in 2012.

Succesvol in het topsegment van de compacte auto’s

Met zijn A- en B-Klasse is Mercedes-Benz reeds een succesvolle topproducent in het segment van de compacte auto’s. Sinds de A-Klasse in 1997 en de B-Klasse in 2005 in productie werden genomen, zijn al meer dan 2,4 miljoen A- en B-Klasse -modellen van de band gerold. Tussen 2002 en 2005 investeerde Daimler AG om en bij de 900 miljoen euro in de fabriek van Rastatt voor de tweede generatie A-Klasse- en B-Klassemodellen.

De fabriek van Mercedes-Benz in Rastatt

De fabriek in Rastatt is het uitmuntendheidscentrum (center of excellence) van Mercedes-Benz voor compacte auto’s, met ongeveer 5.700 werknemers. Toen in 1997 werd begonnen met de productie van de A-Klasse, was dat meteen ook de start van een nieuwe generatie auto’s. De Mercedes-Benz B-Klasse is sinds 2005 eveneens een product van de fabriek in Rastatt, met een productie tot op heden van meer dan 500.000 voertuigen.