04
februari
2013
|
01:00
Europe/Brussels

Daimler neemt belang van 12 procent in BAIC Motor

Daimler AG en Beijing Automotive Group (BAIC) gaan hun nauwe samenwerking duidelijk versterken: vertegenwoordigers van beide ondernemingen hebben vandaag een bindende verklaring ondertekend op grond waarvan Daimler in BAIC Motor zal investeren. BAIC Motor is de personenwagendivisie van de BAIC groep, één van de leidende autoconcerns in China. Deze gemeenschappelijke strategische stap wordt gezet in de aanloop naar de geplande beursgang (IPO) van BAIC Motor. De deelneming vindt plaats door uitgifte van nieuwe aandelen aan Daimler en komt overeen met een aandeel in BAIC van twaalf procent. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de verantwoordelijke Chinese overheidsinstanties. Verwacht wordt dat de transactie eind dit jaar of begin volgend jaar definitief zijn beslag zal krijgen.

 

In de overeenkomst is vastgelegd dat Daimler twee zetels zal krijgen in de Board of Directors van BAIC Motor. Beide partijen zijn voorts overeengekomen dat BAIC zijn aandeel in de gemeenschappelijke joint venture Beijing Benz Automotive Company (BBAC) met 1% naar 51% zal verhogen om deze deelneming voor de geplande IPO bij BAIC Motor te kunnen consolideren. Tegelijkertijd verhoogt Daimler zijn aandeel in de gemeenschappelijke, geïntegreerde verkoopmaatschappij eveneens met 1% naar 51%.

 

De BAIC groep heeft als een van de grootste autofabrikanten in China in 2011 meer dan 1,5 miljoen voertuigen verkocht. Daimler is een van de meest succesvolle autoconcerns ter wereld. Beide ondernemingen bindt een langdurige strategische samenwerking die in de afgelopen jaren al verregaande investeringen in de Chinese auto-industrie omvatte. Onderdeel van deze gemeenschappelijke activiteiten is de joint venture BBAC die sinds 2006 Mercedes-Benz personenwagens produceert, Beijing Foton Daimler Automotive Co., Ltd. (BFDA) waar sinds medio 2012 gezamenlijk geproduceerde zware en middelzware trucks van het merk Auman van de band lopen en de onlangs opgerichte Beijing Mercedes-Benz Sales Service Co., Ltd. Dankzij deze beslissende mijlpaal worden in de toekomst alle verkoopactiviteiten voor geïmporteerde en lokaal geproduceerde Mercedes-Benz personenwagens onder een dak gebundeld.