05
juli
2002
|
02:00
Europe/Brussels

DaimlerChrysler als 'Environmentalist of the Year'

DaimlerChrysler werd op woensdag 26 juni door de Environmental Research and Education Foundation (EREF) uitgeroepen tot 'Environmentalist of the Year'. Het EREF beloont de prestaties van een individu of een organisatie in de ontwikkeling van milieuvriendelijke oplossingen voor de toekomst.


DaimlerChrysler kreeg de prijs voor zijn ontwikkeling van een nieuwe recyclagetechnologie waarmee het aantal oude onderdelen van een auto dat naar de schroothoop gaat, aanzienlijk wordt verminderd. De CARE (Concepts for Advanced Recylcing and Environmental) Car II bewijst dat afval omgezet kanworden tot een waardevol product.

Het CARE Car II-demonstratieprogramma heeft tot doel de recycleerbaarheid en de recuperatie van een auto op te voeren van 75 procent naar 95 procent van het gewicht van de auto. Een ander doel is het gebruik van gerecycleerde materialen in productiemodellen te vergroten.

Het project maakt gebruik van een geautomatiseerd proces dat ontwikkeld werd door Recovery Plastics International (RPI) voor de sortering en scheiding van verschillende soorten plastic (van de rest van de auto). De gerecupereerde plastic werd gerecycleerd en klaargemaakt voor hergebruik.

Twee Jeep® Grand Cherokees werden voorzien van 54 onderdelen vervaardigd van gerecycleerd plastic. Zesentwintig toeleveranciers in de DaimlerChrysler-productieketen hielpen bij de vervaardiging van een brede waaier aan plastic onderdelen uit gerecycleerd plastic zoals de tapijtvulling, het deksel van het handschoenvakje, binnendeurbekledingen, koetswerklijsten en bumperstrips.
De recycleerde onderdelen voldeden aan de huidige eisen voor productiemateriaal en werden vervaardigd met de bestaande productieprofielen en –processen. Bovendien vertegenwoordigden de gerecycleerde onderdelen een besparing van ongeveer 30 procent ten opzichte van het gebruik van niet gerecycleerd plastic. Deze besparingen zouden zich voor heel de groep kunnen vertalen in een bezuiniging van 320 miljoen dollar per jaar.

EREF (www.erefdn.org)