22
januari
2008
|
01:00
Europe/Brussels

De CLS nieuwe generatie Finetuning voor de designpionier

Stuttgart – Mercedes-Benz maakt de CLS nog onweerstaanbaarder. Deze unieke vierdeurscoupé – de grondlegger van een volledig nieuw autosegment – werd nu gefinetuned om hem extra aantrekkelijk te maken. De nieuwe instapversie, de CLS 280, levert met zijn gesofisticeerde V6-motor 170 kW/231 pk. Daarnaast krijgt de topuitvoering – de CLS 63 AMG, met zijn 6,3 liter grote AMG-V8-motor van 378 kW/514 pk – nu lichtmetalen AMG-velgen van 19 duim plus een nieuwe AMG-sportuitlaat.

Het resultaat van de restyling van de CLS kan worden omschreven als subtiel, maar meesterlijk elegant. Vooraan valt het aangepaste radiatorrooster op, dat nu twee lamellen heeft in plaats van vier. De diamantvormige, driedimensionale en in atlasgrijs gelakte roosters voor de luchtinlaten zorgen voor een nog stoerdere look en zetten de breedte van de auto nog meer in de verf. Ook de buitenspiegels werden aangepast. De ingebouwde LED-richtingaanwijzers kregen de vorm van een pijl, wat een opvallend effect garandeert, vooral in het donker. Bovendien werd het spiegeloppervlak 32 procent groter, waardoor de bestuurder een beter zicht heeft op achteropkomend verkeer, wat de actieve veiligheid ten goede komt.

Het profiel wordt gedomineerd door nieuwe, aantrekkelijk ogende lichtmetalen velgen, die ofwel 17 duim (CLS 280, CLS 320 CDI en CLS 350 CGI) ofwel 18 duim (CLS 500) meten. Van achteren gezien is de nieuwe CLS te herkennen aan de gewijzigde bumperspoiler, andere achterlichten en aangepaste uitlaatpijpen. Het middelste gedeelte van de achterbumper loopt nu verder door naar beneden en lijkt breder door de reflecterende strip. Die indruk wordt verder benadrukt door de uitlaatpijpen, die trapeziumvormig zijn in plaats van ovaal, zoals voordien. Voor de achterlichten wordt nu LED-technologie gebruikt: de remlichten, achterlichten en richtingaanwijzers werken nu allemaal met oplichtende diodes, die sneller reageren. Net als de richtingaanwijzers in de buitenspiegels zien ook die in de lichtblokken achteraan eruit als een pijl wanneer ze oplichten, wat bijzonder opvallend is in het donker. Hetzelfde geldt voor de zijdelingse verlichtingselementen, die altijd branden wanneer de dimlichten zijn ingeschakeld.
Voor een optimaal energiebeheer dooft een nieuwe functie de dimlichten wanneer het contact is uitgeschakeld.

De nieuwe koetswerkdetails passen perfect bij het meermaals bekroonde design van de CLS en doen de vierdeurscoupé er altijd uitzien alsof hij op het punt staat weg te stuiven. Bijna vier jaar na zijn wereldpremière zijn de krachtige en opwindende lijnen van deze trendsetter nog even uniek en karakteristiek als tevoren.

Nieuw vanbinnen: driespakig stuurwiel en nieuwe generatie telematica

Ook bij het opfrissen van het interieur werd erg veel aandacht aan het detail besteed: voorbeelden hiervan zijn het nieuw ontworpen driespakig stuurwiel, voorzien van multifunctionele toetsen en bekleed met leer, evenals de nieuwe look van het instrumentenpaneel, waarbij de witte wijzers nu duidelijker contrasteren met de wijzerplaten. De inlegstukken in mat laurier werden vervangen door exemplaren in notenhout.

De CLS is voorzien van telematica van de modernste NTG 2.5-generatie, waarvan de hoogwaardige componenten bedieningsgemak en logische menunavigatie combineren met entertainment van hoog niveau. Het systeem omvat een snelheidsafhankelijke volumeregeling, een toetsenbord voor het invoeren van telefoonnummers en radiofrequenties, een cd- en dvd-speler die MP3-bestanden kan afspelen en een Bluetooth-interface voor een draadloze verbinding tussen een gsm en het hands-free-systeem van de auto.

De systemen Audio 20, Audio 20 CD met cd-wisselaar, Audio 50 en Audio 50 APS met dvd-wisselaar en LINGUATRONIC-spraakbesturing zijn nu uitgevoerd met een kleurenscherm van 5 duim. Het systeem COMAND APS wordt geleverd met een kleurenscherm van 6,5 duim met hoge resolutie en LINGUATRONIC-spraakbesturing voor audio, navigatie en telefoon, een muziekregister voor het opslaan van geluidsbestanden plus een sleuf voor SD-geheugenkaarten.

CLS 280: nieuwe basisversies met motor van 170 kW/231 pk

De CLS 280 is voorzien van een nieuwe instapmotor, een gesofisticeerde V6-krachtbron met een cilinderinhoud van 2996 cc, die een maximumvermogen levert van 170 kW/231 pk en een maximumkoppel van 300 Nm. Hiermee accelereert de CLS 280 in 7,7 seconden van 0-100 km/u en bereikt hij een topsnelheid van 245 km/u. Het gecombineerd normverbruik ligt tussen de 9,8 en 10,0 l/100 km. Het tweede model in het gamma met een V6-benzinemotor is de CLS 350 CGI. Zijn geavanceerde zescilindermotor met directe inspuiting en een door verstuiving gestuurde verbranding levert een vermogen van 215 kW/292 pk en kan uitpakken met indrukwekkend lage normverbruikscijfers (gemengde cyclus) van 9,1 tot 9,3 l/100 km. Onder de motorkap van de CLS 500 ligt een V8-motor met een cilinderinhoud van 5,5 liter en een maximumvermogen van 285 kW/388 pk. De CLS 320 CDI, met zijn V6-dieselmotor van 165 kW/224 pk, blinkt vooral uit met zijn schitterende koppel van 540 Nm enerzijds en door zijn lage brandstofverbruik van slechts 7,6 - 8,1 liter diesel per 100 kilometer (gemengde cyclus) anderzijds.

Alle versies van de CLS zijn standaard voorzien van de 7G-TRONIC-zeventrapsautomaat. In de manuele schakelmodus "M" kan de bestuurder indien gewenst zelf schakelen door middel van de paddels achter het stuurwiel. Hierdoor wordt de optrektijd van 0-100 km/u met 0,2 seconden verkort.

Topversie CLS 63 AMG met AMG SPEEDSHIFT PLUS 7G-TRONIC

De topversie van het CLS-gamma, de CLS 63 AMG, wordt aangedreven door de AMG-V8-motor van 6,3 liter met een vermogen van 378 kW/514 pk en een koppel van 630 Nm. Deze hoogtoerige atmosferische motor laat nu op een nog indrukwekkender manier van zich horen: de gewijzigde achterdempers van het AMG-sportuitlaatsysteem produceren een nog meeslepender soundtrack via de twee dubbele, ovaalvormige en verchroomde eindstukken. De AMG SPEEDSHIFT PLUS 7G-TRONIC-overbrenging omvat nu een extra tussengasfunctie bij het terugschakelen. Dit zorgt niet alleen voor een intensievere beleving tijdens het rijden, het vermindert ook het lastwisseleffect tijdens het schakelen, wat vooral een voordeel is bij het remmen voor bochten op een circuit. De CLS 63 AMG trekt op van 0 tot 100 km/u in 4,5 seconden, terwijl zijn topsnelheid elektronisch begrensd is op 250& km/u.

Ook nieuw is het zwartgespoten radiatorrooster met twee lamellen in plaats van drie, dat perfect bij de AMG-koetswerkstyling past. De lichtmetalen AMG-velgen, met nieuw driespakig design en een glanzende afwerking in titaniumgrijs zijn nu 19 duim groot in plaats van 18 duim, en zijn voorzien van banden in de maat 255/35 R 19 voor en 285/30 R 19 achter. Binnenin pakt de CLS 63 AMG uit met een nieuw AMG-sportstuur met drie spaken. De contactoppervlakken zijn special afgebakend en bekleed met geperforeerd leder. Manueel schakelen is mogelijk met behulp van twee AMG-schakelpaddles van aluminium.

Aantrekkelijke opties van AMG

Voor de CLS 63 AMG is een reeks exclusieve nieuwe opties verkrijgbaar van de AMG Performance Studio: bijvoorbeeld het AMG performance-stuurwiel, dat een kleinere diameter heeft, onderaan afgeplat is en voorzien is van zilverkleurige aluminium schakelpaddels. Of de lichtmetalen AMG-velgen van 19 duim met dubbele spaken en gepolijste afwerking, die vervaardigd zijn met behulp van smeedtechnologie van hoog niveau.

Alle CLS-modellen kunnen worden verfraaid met het AMG-koetswerkpakket, dat bestaat uit een bumperspoiler vooraan met grote luchtinlaten, een forse bumperspoiler achteraan met zwarte inleg en zijschorten. Als optie zijn ook nieuwe lichtmetalen AMG-velgen van 19 duim met glansafwerking verkrijgbaar, naar keuze met banden van 255/35 of 285/30.

Geïnteresseerde klanten kunnen de nieuwe CLS nu al bestellen, terwijl de marktlancering van start zal gaan in maart 2008. De bruto prijzen voor de nieuwe CLS zijn de volgende:

CLS 280: & & & & & & & &  €56.749,00

CLS 320 CDI: & &  €61.226,00 & & & & 

CLS 350 CGI: & &  €63.767,00 & & & & 

CLS 500:& & & & & & & & &  €81.312,00 & & & 

CLS 63 AMG: & &  €113.861,00