25
februari
2015
|
01:00
Europe/Brussels

De G500 4x4²

Bijna productierijpe showcar G500 4x4²

G-Klasse in het kwadraat

Brussel.  Alleen een G-Klasse kan beter zijn dan een G-Klasse. Dat is het credo van de ontwikkelaars achter de Mercedes-Benz G 63 AMG 6x6, die met de G 500 4x4² nog een stapje verder gingen. Het basisrecept voor deze terreinbeul is eenvoudig: neem de superieure zeswielaandrijving inclusief portaalassen van de 6x6, verwijder een as, en combineer de rest met het nieuw ontwikkelde variabele chassis en het seriekoetswerk van de G-Klasse. Voeg daar nog een gespierde V8 met 310 kW (422 pk), een set 22"-velgen met 325/55 R22-banden, verwijderbare koetswerkpanelen in koolstof en een aantal fijnproeversingrediënten uit het verleidelijke designo Exclusive-gamma voor het interieur aan toe en het vijfsterrenmenu voor de terreinwagenliefhebber is compleet.

Een nieuwe aanvulling op het gamma extreme afgeleiden van de G-Klasse: de 63 AMG 6x6 krijgt er een kleinere broer bij in de vorm van de G 500 4x4². Het bijna productierijpe model is een nieuw hoogtepunt in de met superlatieven overladen geschiedenis van de G-Klasse en combineert alle voordelen van het gamma. De productiemodellen van de G-Klasse leveren de onwrikbare basis in de vorm van het koetswerk en het ladderframechassis, die niet de minste problemen hebben om het toegenomen vermogen van de G 500 4x4² in goede banen te leiden, en dat zonder enige versteviging. De G 63 AMG 6x6 doneert van zijn kant een aangepaste versie van zijn robuuste permanente vierwielaandrijving met portaalassen. In het vooronder schuilt een volledig nieuwe, 4 liter grote V8-biturbomotor met directe injectie. Eveneens nieuw is het chassis met dubbele veerpoten en een instelbare demping. Het interieur van de G 500 4x4² biedt inzittenden tot slot een comfortpeil en een sfeer die niet moeten onderdoen voor die van een luxelimousine.

Nieuwe motor levert V8-biturbopower

De 4.0 V8-biturbomotor van de G 500 4x4² onderscheidt zich door zijn sublieme vermogensontplooiing, zijn uitzonderlijk lichte constructie en zijn efficiëntie. De nieuw ontwikkelde achtcilinder beschikt over twee turbo's, die niet buiten de cilinderrijen maar in de 'V' van de motor staan. Specialisten noemen dit 'hot inside V'. De voordelen daarvan zijn volgens Mercedes-Benz een compact motorontwerp, een optimale respons en beperkte uitlaatgasemissies. De directe injectie met piëzoverstuivers, die enkel door Mercedes-Benz wordt gebruikt, is verantwoordelijk voor de samenstelling van het brandstofmengsel. De verstuiververbranding werd voor deze derde generatie nog verder verbeterd en voldoet aan alle toekomstige wettelijke voorschriften. Als productiemotor zou de uiterst efficiënte en zuinige 4,0-liter V8 biturbo standaard aan de Euro 6-emissienormen voldoen, zelfs wat de maximale partikeluitstoot betreft die pas in 2016 van kracht wordt.

De krukkast van de V8 werd vervaardigd uit aluminium en garandeert een maximale stevigheid bij het laagst mogelijke gewicht. De cilinderwanden in NANOSLIDE®-technologie zijn twee keer zo hard als conventionele gietijzeren cilinderbussen en minimaliseren de inwendige wrijving (lees: het brandstofverbruik) om een maximale levensduur te verzekeren. NANOSLIDE® werd vanaf 2000 door Daimler ontwikkeld en werd sinds 2006 al met succes toegepast in meer dan 200.000 motoren.

Dubbele 'sidepipes' aan beide zijden voor de achterwielen moduleren de typische klank van de G 500 4x4² en geven een repertoire ten beste dat normaal is voorbehouden aan potente sportwagens: van een zacht stationair gemompel en een sonore brom bij deellast en een luide roffel onder vollast bij acceleraties. Leuk neveneffect van de sidepipes is dat ze de terreinkwaliteiten ten goede komen omdat er achteraan geen einddempers meer zitten die anders de afrijhoek zouden kunnen beperken.

Een knappe look, zowel op de weg als op het terrein

Een blik op de kerngegevens van het chassis en de aandrijving volstaat om in te zien dat de terreinwereld van de G 500 4x4² begint waar andere wagens de handdoek in de ring gooien. Anderzijds is het des te verbazender dat de nieuwe 'G' ook op het asfalt bijzonder overtuigend voor de dag komt. Door de aanzienlijk bredere sporen van de portaalassen in vergelijking met het seriemodel (+ 299 mm), de grote 22"-velgen met bandenmaat 325/55 R22 en de instelbare schokdemping met Sport-stand, gaat deze super-G-Klasse zo dynamisch door de bocht dat inzittenden zich eerder in een sportwagen wanen dan in een terreinauto. Dat geldt ook op besneeuwde wegen of ongebaande hellingen, waardoor de prestaties op deze ondergrond vergelijkbaar zijn met die van een krachtige rallywagen.

Wie zijn G 500 4x4² vooral buiten de gebaande paden wil gebruiken, doet er goed aan voor de optionele 37/12,5 R18 MT-offroadbanden te opteren. Permanente vierwielaandrijving, een offroadreductie in de transferbak, portaalassen en drie differentiëlen die tijdens het rijden gesperd kunnen worden zijn niet bepaald standaardingrediënten voor conventionele terreinwagens. Hij belooft dan ook genadeloze prestaties onder alle omstandigheden. Dit showmodel overwint zelfs de hoogste zandduinen met sprekend gemak. Rotsachtige terreinen lijken wel een biljartlaken voor hem en ook water doorwaden is geen probleem.

De portaalassen, die voor erg uiteenlopende toepassingen werden ontwikkeld, vullen de portfolio van Mercedes-Benz aan en vormen het technologische hoogtepunt van de G 500 4x4² show car. In tegenstelling tot klassieke stijve assen, staan de wielen hier niet gecentreerd op de as, maar veel lager op de aseinden door de portaaloverbrenging. Daardoor stijgt de bodemvrijheid van de G 500 4x4² naar 450 millimeter en de doorwaaddiepte (noem het gerust duikdiepte) tot 1.000 millimeter. Hieronder vergelijken we de off-roadgegevens van de G 500 4x4² met die van de in serie gebouwde Mercedes-Benz G 500:

G 500 4x4²

G 500 met lange wielbasis

Bodemvrijheid

450 mm

210 mm

Oprijhoek/afrijhoek v/a

52⁰ / 54⁰

36⁰ / 27⁰

Overschrijdingshoek

47⁰

21⁰

Kiphoek

30⁰

28°

Doorwaaddiepte

1.000 mm

600 mm

Klimvermogen hellingsgraad

100%

100%

Wielbasis

2.850 mm

Spoorbreedte, voor/achter

1.774 mm

1.475 mm

Combinatie band/velg

9,5 J x 22

325/55 R22

7,5 J x 18

265/60 R18

Op het hoogste niveau: troeven van de portaalassen

De constructie van de portaalassen biedt nog meer belangrijke voordelen die complexe aanpassingen overbodig maken: door de ongewijzigde positie van de starre assen ten opzichte van het chassis blijven de bevestigingspunten van de ophanging, de stuurverbinding en de positie van de cardanassen identiek.

Daarnaast zorgt de overbrenging in de portaaltransmissies voor een compensatie voor de grote afrolomtrek van zowel de offroad- als de wegbanden. De transmissieverhoudingen, de snelheidsmeteraandrijving en het ABS-sensorsysteem bleven eveneens ongewijzigd. Deze naafreductie heeft tevens tot gevolg dat het uiteindelijke aandrijfkoppel rechtstreeks op het wiel wordt overgebracht, waardoor de mechanische belasting op de volledige aandrijflijn (en met name op de aandrijfassen) wordt beperkt.

Mobiele onafhankelijkheidsverklaaring – het chassis

Het chassis is grotendeels gebaseerd op dat van de serieproductieversie van de G-Klasse en biedt zowel op de weg als op het terrein een perfecte symbiose van sportieve dynamiek en ontspannen comfort. De nieuwe demperinstelling, afgeleid van de autosport, is hier van doorslaggevend belang. Per wiel worden twee parallelle veer-dempercombinaties gebruikt. Een veerpoot werkt op de klassieke manier met vaste dempereigenschappen. De tweede veerpoot heeft een elektronisch gestuurde instelbare demping, die het complete dempinggedrag laat afhangen van de rijsituatie. Met deze set-up is een duidelijk verschil mogelijk tussen de Sport- en Comfort-standen, die de bestuurder kan selecteren via een knop op de middenconsole. De overgangen tussen de twee standen verlopen supersnel en vergen 15 milliseconden.

In dynamisch genomen bochten levert de sportieve afstelling uitstekend werk want de aanzienlijk stijvere verbindingen van het onderstel laten veel hogere bochtsnelheden toe. Als de bestuurder meer zin heeft om ontspannen te cruisen, filtert de Comfort-stand alle oneffenheden moeiteloos weg. In extreme situaties zoals plotse uitwijkmanoeuvres, schakelt het systeem automatisch over op de stijve afstelling voor een maximaal veiligheidsniveau. De comfortabele stand komt ook tot zijn recht op het terrein omdat de banden dan beter contact houden met de ondergrond. Zelfs op de meest extreme terreinen kan elke tractiemogelijkheid doeltreffend worden gebruikt.

Onbeperkte aansprakelijkheid: beadlock-velgen met MT-banden

De G 500 4x4² kan ook worden geschoeid met geoptimaliseerde banden op maat van slopende terreinritten: MT-banden (Modder/Terrein) in maat 37x12,5 R18 op speciale beadlock-velgen. Normaal gesproken bieden reguliere velg-bandcombinaties niet de mogelijkheid om de bandenspanning te verlagen tot 0,5 bar voor extra grip op zand, bijvoorbeeld.

1,0 bar is meestal de ondergrens, omdat bij een lagere spanning de banden bij stuurmanoeuvres van de velg kunnen lopen of zand zich tussen de band en velg kan wringen, met een langzaam leeglopende band tot gevolg. Niet bij de G 500 4x4². Die heeft speciale, tweedelige 18 inch beadlock-velgen.

Bij dit ontwerp wordt de band bij de montage zo strak tussen de twee velghelften en een beadlockring geperst dat hij niet van de velg kan lopen en er geen zand tussen kan komen, zelfs niet bij een compleet spanningsverlies.

Als het chassis ondanks een voorzichtige rijstijl en de grote bodemvrijheid toch met de harde ondergrond in aanraking komen, dan wordt de onderkant van de auto beschermd door een robuuste, tweedelige bodemplaat van roestvast staal. Daarmee zijn de belangrijkste onderdelen voor- en achteraan goed beschermd tegen harde schokken en scherpe punten.

Sportieve luxe in het kwadraat

In visueel opzicht laat de G 500 4x4² geen twijfel bestaan over zijn passie. De grote banden, de hoge bodemvrijheid, de hoogte van bijna 2,25 meter, de breedte van nagenoeg 2,10 meter en het duidelijke, hoekige design dwingen direct respect af. Ander hoogtepunten zijn de geïntegreerde led-lichtstrips boven de voorruit en de prominente, deels in kleur gespoten spatbordranden plus de voorbumper van de G 63 AMG-en G 65 AMG-modellen.

De interieuruitrusting maakt een sportief-luxueuze indruk. Met het designo Exclusive-pack verzekert de G 500 4x4² een exclusieve sfeer. De zijkanten van de zetels en de hoofdsteunen zijn net als het dashboard, de middenconsole en de armsteunen in de deuren uitgevoerd in zwart designo-leder met witte contrasterende stiknaden. De zeteloppervlakken en deurpanelen zijn afgewerkt met DINAMICA microvezel en maken indruk met hun aantrekkelijke ruitpatroon. Daarnaast werd ook DINAMICA-bekleding gebruikt voor de afwerking van de dakhemel en koetswerkstijlen.

Het centrum van de 'G'-wereld ligt in Graz

De ontwikkelingsafdeling van de Mercedes-Benz G-Klasse bevindt zich in Graz en is het competentiecentrum van de 'Geländewagen'. Het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productieondersteuning van de legendarische terreinwagen. Bovendien is het Oostenrijkse Graz sinds 1979 de productielocatie van alle G-Klasse-modellen, zowel voor commerciële als civiele voertuigen. Of en wanneer de Mercedes-Benz G 500 4x4² ooit in productie zal gaan, zal afhangen van de commentaren en reacties die de bijna productierijpe showcar weet los te weken.

Contactpersoon:

Christophe Vloebergh, Press Relations Manager Mercedes-Benz Cars

Tel.: 0032 (0)2 724 14 74, christophe.vloebergh@daimler.com

Meer informatie over Mercedes-Benz vindt u op het internet: www.media.daimler.com en www.media.mercedes-benz.be