10
mei
2005
|
02:00
Europe/Brussels

De Mercedes-Benz CLK-klasse: een grondige modelvernieuwing en drie nieuwe V6-motoren

Vanaf juni 2005 worden de coupé en de cabriolet van de CLK-klasse nog aantrekkelijker dan ze nu al zijn. Mercedes-Benz brengt dan niet alleen vier nieuwe modelvarianten op de markt, maar voert ook nog eens een grondige vernieuwing van de bestaande CLK-modellen door. Zo krijgt de neus een nieuw ontwerp en worden er tal van technische innovaties die de veiligheid en het comfort nog verhogen, ingevoerd. De standaarduitrusting bijvoorbeeld wordt uitgebreid met de gloednieuwe botsactieve NECK-PRO hoofdsteunen. De CLK 320 CDI, CLK 280 en CLK 350 – allemaal zescilindermodellen die in zowel een coupé- als cabrioletversie beschikbaar zijn – maken deel uit van het aanbod nieuwe modellen.

De tweede generatie van de CLK-klasse heeft sinds zij in mei 2002 als een coupé op de markt kwam, meer dan 200.000 automobilisten in de hele wereld weten te verleiden. Een jaar na de coupéversie volgde een cabriolet.
Vanaf de vroege zomer 2005 maken drie gloednieuwe zescilindermotoren de CLK-klasse nog krachtiger en sportiever. De nieuwe CLK 350 (200 kW/272 pk) die standaard met een zeventrapsautomaat uitgerust wordt, neemt de plaats van de CLK 320 in. Het nieuwe model biedt 25 % meer vermogen en ongeveer 13 % meer koppel dan zijn voorganger.

Een ander nieuw model is de CLK 280 met een V6-motor die een vermogen van 170 kW/231 pk ontwikkelt. Daarmee is dit model 36 % krachtiger dan zijn voorganger, de CLK 240. Het koppel werd op zijn beurt met 25 % verhoogd.
Die nieuwe krachtbronnen bezorgen de twee modellen ook betere prestaties: zo hebben de CLK 280 coupé en CLK 350 coupé resp. nog maar 7,4 en 6,4 seconden nodig om van 0 tot 100 km/h te accelereren. Met hun nieuwe V6-motoren zijn deze auto’s dus tot 1,8 seconde sneller dan hun voorgangers.

Debuut in een cabriolet: de krachtige zescilinderdiesel

Met de nieuwe CLK 320 CDI die door een moderne direct ingespoten dieselmotor aangedreven wordt, houdt de CLK-klasse ook voor dieselrijders meer rijplezier en betere prestaties in petto. Het vermogen (165 kW/224 pk) en het koppel (510 Nm met de 7G-TRONIC) van deze krachtbron zijn bijzonder indrukwekkend, net als zijn lage verbruik van 7,2 tot 7,3 liter per 100 km (gemengde cyclus in de coupé). Vanaf het vierde kwartaal 2005 wordt de CLK 320 CDI de eerste door een diesel aangedreven Mercedes-Benz cabriolet.

In de toekomst is ook de vertrouwde viercilinderdiesel van 110 kW/150 pk in de CLK-coupé beschikbaar. Die motor verbruikt maar 6,4 à 6,5 liter per 100 km. De CLK 220 CDI coupé kost 39.614 euro af fabriek.

Standaard in alle CLK-modellen: botsactieve NECK-PRO hoofdsteunen

Vanaf mei 2005 breidt Mercedes-Benz de erg volledige veiligheidsuitrusting die standaard in de CLK ingebouwd wordt, nog uit met de gloednieuwe, botsactieve NECK-PRO hoofdsteunen, die de veiligheid van de bestuurder en de voorpassagier bij een kop-staartbotsing verhogen. Zodra de sensors zulk een type van aanrijding vaststellen waarbij de impact een vooraf bepaald niveau overschrijdt, worden de opgespannen veren in de hoofdsteun losgelaten. In een fractie van een seconde beweegt de hoofdsteun ongeveer 44 mm naar voren en ongeveer 30 mm naar boven zodat het hoofd van de inzittende goed ondersteund wordt en de kans op een whiplash vermindert.

Nadat NECK-PRO geactiveerd is, kunnen de hoofdsteunen met het bijgeleverde gereedschap gedeblokkeerd worden en met de hand opnieuw in hun oorspronkelijke stand geduwd.

Andere veiligheidsvoorzieningen waarmee de CLK standaard uitgerust wordt, zijn het waarschuwingssysteem voor verlies van bandenspanning en de ISOFIX-bevestigingen voor kinderzitjes. Dubbele xenonkoplampen met een actieve bochtfunctie zijn als optie te koop voor 1.589,20 euro af fabriek.

Dynamisch uiterlijk: hertekende neus en lichtmetalen velgen

Het uiterlijk van de Mercedes-Benz CLK-klasse onderstreept op zijn beurt het toegenomen vermogen van de grondig vernieuwde coupé en cabriolet. De hertekende voorbumper met zijn opvallende wigvorm en de grotere luchtopeningen creëren een bijzonder zelfzeker uiterlijk, net als het gewijzigde radiatorrooster met drie in plaats van vier luchtspleten. Nieuwe wielen maken op hun beurt deel uit van de modelvernieuwing: de uitrustingslijn AVANTGARDE krijgt standaard vijfspaaks lichtmetalen velgen van 17 inch, terwijl de ELEGANCE met negenspaaks lichtmetalen velgen uitgerust wordt (16 inch; 17 inch voor de CLK 320 CDI en hoger).

Topkwaliteit tot in de laatste details: een nieuw kleur- en materiaalconcept voor het interieur

Met hun aandacht voor het detail hebben de ontwerpers van Mercedes niet alleen het interieur van de CLK verbeterd, maar ook voor een groter onderscheid tussen de verschillende uitrustingslijnen gezorgd. De lijn AVANTGARDE bijvoorbeeld krijgt standaard een nieuwe zwarte stoelbekleding uit een combinatie van weefsel en ARTICO imitatieleer. Daarnaast is er een volledig nieuwe lederen bekleding als optie beschikbaar, waarin de stoelen, de middenpanelen van de deuren en de zijpanelen achterin in contrasterende kleuren uitgevoerd zijn. Het wijzerpaneel van de AVANTGARDE heeft een matte aluminium achtergrond, witte schijven met een speciale belettering en verchroomde ringen rond de ronde wijzers.

De kleuren en materialen van de lijn ELEGANCE werden ook vernieuwd. De discrete sierlijkheid van het interieur wordt onderstreept door een nieuw weefsel in zwart of basaltgrijs (coupé); een nieuwe optionele lederen bekleding in zwart, basaltgrijs of beige; en nieuwe sierpanelen in donker essenhout.

Meer dynamiek: sportpakketten met een uitgebreide uitrusting

Mercedes-Benz introduceert twee nieuwe uitrustingspakketten om aan de vraag van veel automobilisten naar nog sportievere auto’s tegemoet te komen. Die pakketten omvatten lichtmetalen velgen van 18 inch, brede 225/40 R 18 banden (voor) en 255/35 R 18 banden (achter), geperforeerde remschijven en een sportophanging waarmee de carrosserie 15 mm verlaagd kan worden. Interieurelementen van het sportpakket zijn de stoelen met een meervoudige contour vooraan en de schakelknoppen op het stuurwiel (alleen bij de automaat). Het AMG-sportpakket omvat onder andere de AMG-voorschort, de AMG-achterspoiler, de AMG-knaldempers met verchroomde en dubbele uitlaat, en lichtmetalen velgen van 18 inch.