08
juli
2003
|
02:00
Europe/Brussels

De Mercedes-Benz Viano

- Comfort, kwaliteit en veiligheid
- Twee wielbasissen, drie voertuiglengtes
- Twee dieselmotoren, twee benzinekrachtbronnen van 80 kW (109 pk) tot 160 kW (218 pk)
De V staat bij de nieuwe Viano voor veelzijdigheid, volume en variabiliteit. Deze eenvolumer wordt aangeboden met drie uitrustingslijnen (FUN, TREND en AMBIENTE) en bestaat ook als MARCO POLO-campingcarversie. Hij verleidt in de eerste plaats door de diversiteit van zijn gamma; met drie voertuiglengtes en vier motorisaties ¡V twee CDI¡¦s en twee V6 benzines van 80 kW (109 pk) tot 160 kW (218 pk) - trekt hij eveneens de kaart van de polyvalentie. Dankzij zijn stoelvergrendelingssysteem met rails, zijn verschillende stoelconfiguraties en zijn diverse uitrustingspacks, van de BIKE-tot de BUSINESS-module, gaat dit manusje-van-alles prat op een buitengewone moduleerbaarheid.

De volledig nieuw ontworpen Viano is de opvolger van de V-Klasse. Hij wordt geproduceerd in het Spaanse productiecentrum van DaimlerChrysler in Vitoria, dat volledig heringericht en aangepast werd met het oog op de fabricage van het nieuwe Mercedes-Benz-model.

Voorbeeldige polyvalentie en binnenruimte

De Viano is beschikbaar met een wielbasis van 3 200 mm of 3 430 mm, die in combinatie met twee achteroverhangen van verschillende lengtes een voertuig van 4 748 mm, 4 993 mm of 5 223 mm lang oplevert. In vergelijking met de V-Klasse wint het basismodel van de Viano 200 mm tussen de voor- en de achteras en 88 mm in totaallengte.

De verlengde motorkap absorbeert de bewegingsenergie die gepaard gaat met een frontale impact beduidend beter dan het vorige model, wat zich vertaalt in een betere bescherming voor de bestuurder en de passagiers.

De FUN-lijn is standaard uitgerust met vijf of zeven stoelen, naar gelang het de normale of de extra-lange versie betreft. In combinatie met het uittrekbed kan de achterbank zich in een handomdraai transformeren in een bijzonder comfortabele, vlakke slaapvloer. De TREND- en AMBIENTE-lijnen bieden zes individuele stoelen of zelfs acht zitplaatsen in combinatie met de optionele achterbanken voor drie personen. De MARCO POLO-campingcarversie pakt standaard uit met vier zitplaatsen waaraan eventueel een bijkomende stoel toegevoegd kan worden. Als optie wordt ook het opklapbare dak met EASY UP elektrohydraulische bediening aangeboden, waarmee een mezzanine-slaapplaats voor twee passagiers gecreëerd kan worden.

De drie uitrustingspakketten, BIKE, LIFE en BUSINESS, respectievelijk sportief, praktisch en functioneel, maken het bovendien mogelijk de Viano aan te passen aan enkele specifieke gebruiksomstandigheden. Het BIKE-pack omvat een fietsendrager achteraan en een gereedschapskit voor fietsen; het LIFE-pack vult de uitrusting van de Viano aan met een tweede schuifdeur, een opklapbare tafel, een 12V-koelbox en talrijke andere vernuftige details; het BUSINESS-pack bestaat uit het COMAND-bedienings- en weergavesysteem, de vooruitrusting voor draagbare telefoons en een tas om een laptop en de bijbehorende accessoires in alle veiligheid op te bergen.

Keuze uit vier motoren en twee versnellingsbakken

De bestuurder van de Viano kan kiezen uit twee CDI-dieselmotoren en twee V6-benzinemotoren, die voorin in lengterichting ingebouwd worden. De dieselkrachtbronnen puren respectievelijk 80 kW (109 pk) en 110 kW (150 pk) uit een cilinderinhoud van 2,2 liter; de benzineversies van 3,2 liter pakken op hun beurt uit met een vermogen van 140 kW (190 pk) of 160 kW (218 pk).

Bij de dieselmotoren heeft de toepassing van een turbocompressor met variabele geometrie en de verhoging van de injectiedruk tot 1 600 bar bij een gelijke cilinderinhoud geleid tot vermogens en koppelwaarden die beduidend hoger liggen dan die van de vorige modellen. Van bij de commerciële lancering van het voertuig zullen de dieselmotoren kunnen voldoen aan de toekomstige, bijzonder strenge Euro4-emissienormen, wat een première is in dit marktsegment.

De benzinemotoren, die hun sporen al verdiend hebben onder de motorkap van verschillende Mercedes-Benz-personenwagens, onderscheiden zich door hun buitengewone levendigheid gepaard aan een uitstekende draaicultuur. Deze krachtbronnen beantwoorden voortaan aan de strengste uitstootnormen
(Euro 4/I), met name dankzij de dubbele ontsteking, de uitlaatgassenrecyclage en de twee katalysatoren.

De dieselmotoren worden standaard gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak met zes verhoudingen, terwijl de benzinekrachtbronnen standaard geleverd worden met een vijftrapsautomaat. Deze automatische versnellingsbak kan ook als optie besteld worden op de dieselmodellen.

De standaard ASSYST-onderhoudsintervalindicator en de beperking van het aantal service-ingrepen staan garant voor een gevoelige verlaging van de onderhoudskosten, vooral dan op de CDI-versies. Gemiddeld zou de Viano zich slechts om de 30 000 km (of één keer per jaar) bij de garage moeten aanbieden.

Ook op het vlak van de verzekering vergroot het voordeel voor de klant: dankzij een ontwerp dat herstellingen vergemakkelijkt, goedkopere reparatiemethodes en de verwijdering van dure onderdelen uit de zones die blootgesteld worden aan impacts, belandt het voertuig in een voordelige verzekeringsklasse en worden kleine aanrijdingen aan een kleine prijs hersteld.

Comfort en rijplezier met een maximale veiligheid

Ongeacht de vermogenscategorie staan de bijzonder soepele motoren en de oordeelkundig gespreide versnellingsbakken in voor een uitzonderlijk sereen weggedrag. Dankzij de toepassing van achterwielaandrijving konden de grip en de wegligging verbeterd worden ten opzichte van het vorige model, wat het beladingsniveau of de staat van het wegdek ook is. Ook werd er vooruitgang geboekt qua standaarduitrusting op het vlak van rij-assistentie en de veiligheid, die op hetzelfde niveau staat als die van een personenwagen: ESP met ABS, ASR, EBV en BAS. Als optie kan een bijzonder comfortabele pneumatische achterophanging met automatische niveauregeling in combinatie met een stalen comfortophanging op de vooras besteld worden. Dit wieltreinpack behoort tot de standaardvoorzieningen van de AMBIENTE-uitrustingslijn.

De standaarduitrusting valt bijzonder rijkelijk te noemen: warmtewerende ruiten voor- en achteraan, elektrische ruitensproeiers vooraan, uitklapbare vensters achteraan, een in de hoogte en de diepte regelbare stuurkolom, bestuurders- en bijrijdersairbag, centrale vergrendeling met radio-afstandsbediening, bevestigingsmogelijkheid voor dakdragersystemen. Zijdelingse thoraxbeschermende airbags en hoofdairbags zijn beschikbaar als optie.

Het unieke en toch typische Mercedes-design

„Het design van de Viano beantwoordt perfect aan onze verwachtingen en onze visie. De look van onze grote eenvolumer is een geslaagde synthese van de optimale benutting van de ruimte en emotie. Een emotie die overigens heel wat meer uitgesproken is dan wat deze voertuigcategorie normaal teweegbrengt. Zijn silhouet suggereert kracht en dynamiek¡§, verklaart Peter Pfeiffer, designverantwoordelijke bij Mercedes Car Group.

In profiel mag de Viano dan van een sterk karakter getuigen dat hem een unieke plaats oplevert naast de andere modellen van het merk, de snuit is onmiskenbaar Mercedes: de lichtblokken, het radiatorrooster, een harmonieuze lijn van de bumper tot de voorruit en de vloeiende overgang naar de flanken zijn meteen herkenbaar. De geïntegreerde bumper, de ruiten die de C-stijl omvatten en het ontwerp van de beschermingsstrips van de bumpers laten er geen twijfel rond bestaan dat dit een Mercedes-Benz personenwagen is.

De karaktervolle achterkant van de Viano onderscheidt zich vooral door zijn grote, verticale lichtblokken. Ze onderstrepen de geslaagde esthetiek van de grote achterklep met zijn verlaagde laaddrempel.