23
augustus
2010
|
02:00
Europe/Brussels

De nieuwe CLS, nieuw stijlicoon van Mercedes-Benz

  • Een grote reiswagen met sportief karakter
  • De expressie van de Mercedes-Benz waarden
  • De vormen van een atleet, een sensuele designtaal
  • Een karaktervolle neus met centrale ster in het radiatorrooster
  • Een dynamisch silhouet met een licht naar achteren toe aflopende daklijn
  • Een interieur dat elegantie en verfijning uitademt

Een generatie voorsprong: met de CLS weidde Mercedes-Benz in 2003 een nieuwe voertuigcategorie in die voor het eerst de elegantie en dynamiek van een coupé wist te rijmen met het comfort en de functionaliteit van een berline. De CLS werd enthousiast onthaald door het publiek en verraste vriend en vijand met zijn baanbrekende stijl. Gedurende meerdere jaren is de CLS de enige vierdeurscoupé in zijn segment gebleven. Sinds oktober 2004 vonden wereldwijd ongeveer 170 000 exemplaren een eigenaar.

De nieuwe CLS zal zijn opwachting op de internationale scène maken tijdens het komende internationale autosalon van Parijs, dat plaats zal vinden van 2 tot 17 oktober 2010.
Hoewel hij rechtstreeks afstamt van zijn voorganger, onderscheidt hij zich toch met een resoluut andere persoonlijkheid.

Buitenzijde: een klassieke coupé met karaktervol gezicht

De nieuwe CLS onderscheidt zich ook door een bijzonder verleidelijk design: een langgerekte motorkap, lage zijruiten zonder frame, een dynamische daklijn die naar achteren toe afloopt. Sinds zijn lancering in 2003 heeft de vierdeurscoupé van Mercedes-Benz zich al snel weten op te dringen als de stilistische referentie van het nieuwe segment. De verhoudingen bleven ongewijzigd, maar deze trendsetter van de tweede generatie laat zich opmerken door een tot nog toe ongeziene persoonlijkheid.

De aandacht wordt meteen getrokken door het ontwerp van de voorpartij, die onmiskenbaar aan de neus van de Mercedes-Benz SLS AMG doet denken. Het radiatorrooster lijkt los te staan van de lange motorkap en accentueert op die manier het dynamische karakter. Centraal in het radiatorrooster bevindt zich een grote ster die de familieband tussen de CLS en de andere coupés van het merk t onderstreept en zijn identiteit kracht bijzet. De grote luchtinlaten worden beschermd door zwarte roosters. Hun gestrekte design accentueert de atletische uitstraling van deze coupé.

Design ten dienste van toptechnologie

De dynamische lichten, die voor het eerst ter wereld uitgerust zijn met een integrale LED-verlichting, zetten nieuwe maatstaven op gebied van innovatie. Hun dynamische configuratie met drie niveaus staat borg voor een werkelijk adembenemend effect. De LED-knipperlichten bevinden zich aan de bovenzijde, net boven de LED-positielichten die de LED-dimlichten flankeren. De bijzondere vorm van de positielichten kan zelfs herkend worden als de dimlichten branden en levert de voorpartij een unieke en futuristische nachtelijke aanblik op die de nieuwe coupé duidelijk herkenbaar maakt. De onderzijde van de lichtblokken omvat de functies LED-kruislicht en Nightview (nachtzicht). In totaal zijn er 71 LED’s die de CLS een onvergelijkbare persoonlijkheid geven en tegelijk een duidelijk beter zicht opleveren dan de klassieke verlichtingssystemen.

De nieuwe coupé onderscheidt zich in de eerste plaats door zijn kenmerkende gestrekte profiel, waaraan hij zijn elegantie te danken heeft. Zijn dynamische en atletische uitstraling wordt versterkt door een ongezien lijnen- en vlakkenspel. Een plooi vooraan, die door de ontwerpers « dropping line » werd genoemd, geeft vorm aan de bovenzijde van de vleugels en trekt een lichtjes duikende booglijn die zich naar achteren toe uitstrekt. Deze lijn vormt niet alleen een vernieuwend designelement, maar ook een nieuwe esthetische interpretatie die doet herinneren aan de rijke en onvergelijkbare vormen van de grote sportwagens uit de geschiedenis van Mercedes.

De gespierde schouders die op de achteras rusten, onderstrepen het atletische karakter van de nieuwe CLS. De brede wielkasten doen denken aan de krachtige spieren van een katachtige in aanvalspositie.

De LED-achterlichten die ver in de flanken doorlopen, vormen een harmonieuze overgang tussen het profiel en de achterpartij van de CLS. Het slanke silhouet wordt geaccentueerd door de brede gordellijn, die duidelijk van aan de achterzijde zichtbaar is en waarop het lage dak van de coupé rust. De kofferlijn word beklemtoond door een lange metalen strip. .

Interieur: ontwerp ten dienste van de kwaliteit

Net als bij de vorige versie wordt het interieur van de nieuwe CLS gekenmerkt door een sober en tijdloos design en een vlekkeloze afwerking, waarbij de innovatie zich uitdrukt in de extreme zorg voor detail. Vooraan wordt de bestuurder verrast door een panoramisch effect: de bovenste lijn strekt zich in één vloeiende beweging uit van de bestuurders- naar de passagiersdeur en omvat daarbij het dashboard. Het centrale beeldscherm werd harmonieus geïntegreerd in het bovenste deel van het dashboard. De zijdelingse lijn van de deuren tot slot neemt de dynamische, lichtjes duikende boog van de “dropping line” aan de buitenzijde over.

De extreme zorg voor details vindt men ook terug bij de zetelbekleding, die gedecoreerd wordt met sierstiksels, net als het met leder overspannen dashboard. In het geval van het dashboard vergen de verschillende met de hand genaaide lederstukken heel wat manuren alvorens ze in de wagen worden gemonteerd en bekleed worden met hoogwaardig kunststofschuim. Het leder wordt op voorhand « ingekrompen » door het bloot te stellen aan warmte, om op die manier elke verdere vervorming door zonnestraling te vermijden.

Het PASSION-leder, een bijzonder verfijnd semi-anilinemateriaal van 1,6 mm dik, beantwoordt aan de hoogste esthetische en tactiele vereisten. De poreuze structuur wordt slechts beschermd door een lichte pigmentatie en behoudt daardoor zijn natuurlijke karakter en het leder garandeert een warm en zacht gevoel. De natuurlijke kenmerken van het leder blijven grosso modo zichtbaar na behandeling, vandaar een bijzonder strenge selectie voor elk van de stukken en een aanzienlijke kwantiteit aan primair materiaal vóór behandeling.

Het sportieve en geraffineerde karakter van de CLS wordt natuurlijk ook aan de binnenzijde weerspiegeld, vooral dan door de riante en verfijnde decoratieve inzetstukken in het instrumentenpaneel, de centrale console en sommige delen van de deurbekleding. Het natuurlijke materiaal is perfect geïntegreerd, ook onder de meest delicate hoeken, dankzij een opmerkelijke ambachtelijke knowhow. De houten inzetstukken worden overigens geselecteerd op basis van hun nerftekening aan de hand van een intensief proces, met als resultaat een bijzonder harmonieuze algemene indruk.