16
september
2010
|
02:00
Europe/Brussels

De nieuwe Mercedes-Benz A-Klasse E-CELL

De elektrische gezins- en stadsauto:
een compacte vijfzitter met een door accu’s aangedreven elektromotor en een reikwijdte van meer dan 200 km

Na de B-Klasse F-CELL met brandstofcel brengt Mercedes-Benz met de nieuwe A-Klasse E-CELL nu een tweede in serie gebouwde elektrische auto op de weg. Deze dagelijks bruikbare gezinsauto met vijf zitplaatsen is voorzien van een elektromotor die door accu’s gevoed wordt. De auto is gebaseerd op de vijfdeurs uitvoering van de huidige A-Klasse en omdat de accu’s plaatsbesparend en veilig in de vloer van de auto ingebouwd zijn, komen het plaatsaanbod en de variabele indeling van het interieur nooit in het gedrang. De auto blijft dus een grote en flexibel bruikbare binnen- en kofferruimte bieden. De twee bijzonder efficiënte lithium-ionaccu’s maken een reikwijdte van meer dan 200 km mogelijk (NEFZ), terwijl een geruisloze elektromotor die helemaal geen emissies uitstoot, voor een aangepaste aandrijving instaat. Die krachtbron heeft een piekvermogen van 70 kW (95 pk) en een hoog koppel van 290 Nm. Vanaf de herfst 2010 worden er in Rastatt in totaal 500 exemplaren van de nieuwe A-Klasse E-CELL gebouwd. De auto’s worden in verschillende Europese landen aan uitgezochte klanten verhuurd, onder andere in Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Vijf deuren, vijf zitplaatsen, hetzelfde koffervolume als in de A-Klasse met verbrandingsmotor (435 tot 1370 liter), 350 kg laadvermogen volgens de EG-richtlijn en een zeer variabele indeling van het interieur en de koffer: dat alles maakt van de nieuwe A-Klasse E-CELL een echt dagelijks bruikbare gezinsauto. Dankzij de intelligente sandwichconstructie biedt hij niet alleen een maximaal ruimtecomfort, maar garandeert hij bij een eventuele botsing ook de beste bescherming voor de passagiers en de ingebouwde technologie.

„Onze onderneming bestaat net geen 125 jaar en in die periode hebben we heel wat ervaring en kennis op het vlak van elektrische auto’s – zowel met accu’s als met brandstofcellen – verzameld. Met die knowhow hebben we al twee in dagelijkse omstandigheden bruikbare elektrische auto’s op de weg kunnen brengen: de smart fortwo electric drive en de B-Klasse F-CELL. Met de A-Klasse E-CELL gaan we consequent op diezelfde weg voort. In de herfst gaan we van start met de productie van wat onze derde elektrische auto wordt. Ons aanbod wordt dan uitgebreid met een door accu’s aangedreven Mercedes die onze klanten het rijplezier, het comfort en de veiligheid biedt die ze gewoon zijn,” aldus Dr. Thomas Weber die binnen de raad van bestuur van Daimler AG bevoegd is voor het concernonderzoek en de ontwikkeling van Mercedes-Benz Cars.

U kan het volledige persdossier terugvinden in bijlage.