03
juli
2010
|
02:00
Europe/Brussels

De nieuwe Mercedes-Benz CL-Klasse: Het summum van luxe in coupéformaat

Een geslaagd silhouet met soevereine lijnen, een ongeëvenaard weelderige uitrusting en toonaangevende technologie. Dat zijn de voornaamste karaktertrekken van de nieuwe Mercedes-Benz CL-Klasse. Na een diepgaande restyling werpt hij zich op als dé referentie bij de prestigieuze auto’s. Op het lijstje met innovaties vinden we in de eerste plaats de gloednieuwe V8-biturbomotor met 320 kW (435 pk) onder de motorkap van de CL 500 BlueEFFICIENCY. Die vestigt met zijn verbruik van 9,5 liter benzine per 100 kilometer nieuwe normen inzake energierendement in het segment van de prestigieuze coupés. Het bewijs: over de gemengde cyclus verbruikt hij bijna 23 procent minder dan zijn voorganger. Ook de CO2-uitstoot ging omlaag, meerbepaald van 288 naar 224 gram per kilometer. Die opmerkelijke daling van het verbruik op de CL 500 BlueEFFICIENCY is niet alleen te danken aan het nieuwe BlueDIRECT-systeem met directe injectie met gestuurde verstuivers van de derde generatie maar ook aan het BlueEFFICIENCY-pack. Dat steunt op een energiebesparende sturing van de alternator, de voedingspomp, de compressor van de airconditioning en de stuurbekrachtiging en op de ecologische stop-startfunctie. De uitrusting wordt vervolledigd door banden met lage rolweerstand en een actieve ophanging (ABC) die is afgesteld voor een energiezuinige werking. De ontwikkelingsingenieurs van Mercedes-Benz gaven de CL-Klasse bovendien een multimediasysteem van de nieuwste generatie, dat het statuut van dit grotendeels handgebouwde model als technologisch uitstalraam bevestigt.

Met de nieuwe generatie van de Mercedes-Benz CL-Klasse herschrijft de constructeur uit Stuttgart de wetten inzake emissies en verbruik in het prestigesegment. Dieter Zetsche, de Voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler AG, zei in dat opzicht het volgende: “De CL is de ideale ambassadeur voor ons merk. Hij verenigt als geen ander alle waarden die Mercedes-Benz nauw aan het hart liggen: fascinatie, perfectie en verantwoordelijkheid. Met deze nieuwe generatie gaan we nog een stap verder, vooral dan op het vlak van efficiëntie. Het design, de veiligheid, het comfort en de prestaties blijven ook niet achter: de CL vertaalt meer dan ooit het verlangen van Mercedes-Benz om op elk vlak tot de top te behoren.”

Dankzij de combinatie van verscheidene ultramoderne rijhulpsystemen met sensoren en camera’s, waaronder de nieuwe rijstrookassistent en actieve dodehoekassistent, staat de CL-Klasse niet alleen aan de top van de technologie in het segment van de prestigecoupés maar profileert hij zich ook als een echte ‘assistent’ voor de bestuurder. De geoptimaliseerde wieltreinen met actieve ophanging (ABC) en stabilisatiefunctie in het geval van zijwind en de parametrische stuurinrichting dragen eveneens bij tot het hogere veiligheidsniveau en het rijplezier.