09
november
2005
|
01:00
Europe/Brussels

De nieuwe Mercedes-Benz R-Klasse, Europese versie

Uniek qua design, afmetingen en dynamiek:
de nieuwe R-Klasse, de Grand Sports Tourer van Mercedes-Benz
De nieuwe R-Klasse, de Grand Sports Tourer van Mercedes-Benz, bevestigt de rol van Mercedes-Benz als vooruitziend automerk en als trendsetter. Het volledig nieuwe autoconcept combineert de erkende troeven van traditionele categorieën, zoals sportieve berlines, breaks, monovolumes en SUV’s tot een nieuwe auto met een eigen karakter, die uitpakt met design, afmetingen en dynamiek. Het gamma van de nieuwe R-Klasse bestaat uit twee koetswerkvarianten. De Grand Sports Tourer met een wielbasis van 2980 millimeter (korte versie) werd specifiek ontworpen voor Europa en andere markten. De langere versie, die voornamelijk gericht is op de VS-markt maar die ook verkrijgbaar is voor Europese klanten, heeft een wielbasis van 3215 millimeter. Er is keuze uit drie motoren met zes en acht cilinders, waaronder de nieuwste V6-dieselmotor met een gespierd koppel van 510 Nm en een verbruik van 9,3 liter per 100 km.

Het concept van de Grand Sports Tourer komt tegemoet aan de noden van moderne mensen die op zoek zijn naar een auto die een ontzagwekkende veelzijdigheid combineert met atletische prestaties. De nieuwe R-Klasse pakt niet alleen uit met een bijzonder ruim interieur, een voorbeeldige veiligheid en een onberispelijk comfort voor max. zes passagiers, maar betovert ook met zijn verleidelijke stijl, prestigieuze flair en niet in het minst door zijn dynamische rijgedrag.

Kort samengevat: de Grand Sports Tourer verschaft een heel nieuwe rijervaring.

Het design drukt het evenwichtige, zelfverzekerde en dynamische karakter van de nieuwe R-Klasse uit. De voorpartij wordt gedomineerd door een opvallend radiatorrooster waarvan de lange, horizontale latten symbool staan voor kracht en energie – meer dan alleen maar uiterlijke kenmerken van de Grand Sports Tourer. De gebogen daklijn vormt een overweldigende verbinding tussen de A- en de D-stijl en geeft de auto een gestroomlijnd, coupé-achtig silhouet.

Eersteklas ruimte en comfort voor zes passagiers

Het koetswerk van de nieuwe Mercedes-Benz R-Klasse, dat 4922 of 5157 millimeter (korte of lange versie) lang is, heeft de afmetingen van een luxeberline, maar is binnenin een heel pak ruimer. Dat is voornamelijk te danken aan het gesofisticeerde concept en aan een ruimtelijk ontwerp dat tot in het kleinste details overdacht werd. In de R-Klasse kunnen op drie zetelrijen tot zes passagiers plaatsnemen – allemaal aan een raampje. Iedereen, die zich in een van de individuele zetels nestelt, zal algauw een ander kenmerk van de R-Klasse opmerken: het reizen in de ruimte gevoel, maar dan wel op wielen.

De zitruimte, een belangrijk criterium als het op bewegingsvrijheid en ruimtelijk comfort aankomt, bedraagt 860 of 920 millimeter (korte of lange versie) tussen de eerste en de tweede rij, wat overeenkomt met de afstand in luxeberlines. De knieruimte bedraagt 119 en 175 millimeter. Ook de cijfers qua hoofdruimte (achterin: tot 1027 millimeter) en breedte op schouderhoogte (voorin 1530 millimeter, achterin tot 1514 millimeter) tillen het niveau van ruimte en comfort in de Mercedes-Benz R-Klasse naar een hogere dimensie.

Op een manier zoals alleen Mercedes dat kan, komt de nieuwe R-Klasse ook tegemoet aan gezinnen die houden van sport en vrijetijdsactiviteiten en die op zoek zijn naar een veelzijdige auto die zich snel en makkelijk kan aanpassen aan alle soorten vervoeropdrachten. De vier achterzetels kunnen afzonderlijk neergeklapt worden waardoor de laadruimte uitgebreid kan worden tot maar liefst 1950 of 2385 liter (korte of lange versie - VDA-meetmethode). In- en uitladen is kinderspel, dankzij de vlakke laadvloer en de grote EASY-PACK-kofferklep (optie).

Krachtige benzinemotoren en een nieuwe V6-diesel met de jongste common rail-technologie

Het vermogen van de verschillende motorversies gaat van 165 kW/224 pk tot 225 kW/306 pk, wat duidelijk aangeeft waartoe de nieuwe R-Klasse in staat is qua dynamiek en rijplezier. De krachtige V8-motor onder de kap van de R 500 stuwt het model van 0 tot 100 km/u in slechts 6,9 of 7,0 seconden (korte of lange versie) en geeft het een topsnelheid van 245 km/u. Verder omvat het motorgamma een nieuwe zescilinder-diesel met een common rail directe injectie van de derde generatie, die een lager brandstofverbruik en een nog lagere uitstoot biedt en die merkbaar verfijnder klinkt. De V6-motor stelt zijn voor deze klasse uitzonderlijk hoog maximumkoppel van 510 Nm al beschikbaar van bij 1600 t/min.

De R 350, die aangedreven wordt door de nieuwe V6-benzinemotor van 200 kW/272 pk, accelereert van 0-100 km/u in amper 8,3 of 8,4 seconden (korte of lange versie) en gaat door tot bij een topsnelheid van 230 km/u.

Alle motoren worden standaard gekoppeld aan een 7G-TRONIC-zeventrapsautomaat, die uitgerust is met het nieuwe, opmerkelijke DIRECT SELECT. Dankzij dit elektronisch systeem dat de overbrenging stuurt, konden de ingenieurs van Mercedes de conventionele bedieningshendel van de automaat in de middenconsole achterwege laten en deze vervangen door een hendel op de stuurkolom. Met behulp van bijkomende schakelknoppen op het stuur kan de bestuurder manueel een van de zeven vooruitversnellingen kiezen, net als in een Formule 1-racewagen.

De permanente vierwielaandrijving, het elektronisch gestuurde tractiesysteem 4ETS en het ESP® werken samen om tijdens het rijden een optimale veiligheid te bieden en de nieuwe R-Klasse veilig op koers te houden, zelfs op erg slechte wegen. Al deze systemen, evenals de luchtophanging voor de achterwielen, maken deel uit van de standaarduitrusting van de auto. Optioneel bestaat de keuze voor de AIRMATIC-luchtophanging met de adaptieve schokdemping ADS, waardoor bij hoge snelheden de bodemvrijheid automatisch met 20 millimeter verlaagt en de luchtweerstand verkleint.

Ultramoderne veiligheidskenmerken zoals PRE-SAFE® en NECK-PRO-hoofdsteunen

De nieuwste technologie biedt de inzittenden van de Grand Sports Tourer de veiligheid die verwacht mag worden van een Mercedes. PRE-SAFE®, het meermaals bekroonde anticiperende veiligheidssysteem dat als optie verkrijgbaar is, detecteert kritieke rijomstandigheden en treedt onmiddellijk in werking om zowel de inzittenden als de auto voor te bereiden op een nakende aanrijding. Zo worden uit voorzorg de veiligheidsgordel van de bestuurder en de voorste passagier strakgespannen, wordt de elektrisch verstelbare voorste passagierszetel met geheugenfunctie in de optimale positie gezet en wordt het schuifdak automatisch gesloten. Deze preventieve beschermingsmaatregelen verbeteren de zithouding van de inzittenden vlak voor de impact, waardoor het beschermingseffect van de veiligheidsgordels en de airbags verbeterd wordt.

De nieuwe R-Klasse is standaard uitgerust met adaptieve frontale airbags, zijdelingse airbags vooraan en gordijnairbags. Alle inzittenden worden extra beveiligd door gordelspanners en krachtbegrenzers. En dan zijn er nog de NECK-PRO actieve hoofdsteunen (optioneel), ook al een primeur van Mercedes in het verleggen van de normen inzake de veiligheid van inzittenden.

Uitrusting: kostbare extra’s in packs

Het speciaal ontwikkelde panoramische schuifdak (optioneel), waarvan de glazen panelen zich uitstrekken over nagenoeg de volledige oppervlakte van het dak, zorgt voor een verfrissende toevoer van verse lucht in het interieur en laat tegelijk een aangename hoeveelheid extra licht binnen. Samen levert dat tijdens het rijden een onvergelijkbare openluchtsensatie op voor alle inzittenden. Het efficiënte aircosysteem maakt lange reizen in de nieuwe R-Klasse des te comfortabeler. Bovenop de standaard THERMATIC airco met twee zones met een afzonderlijk bedieningspaneel voor achterin kan Mercedes-Benz als optie ook een nieuw ontwikkeld multi-zone THERMOTRONIC-systeem aanbieden. Dit is uitgerust met meer dan een dozijn sensoren en een hulpventilator en kan getrouw de temperaturen behouden die zijn ingesteld door de bestuurder, de voorste passagier en de achterste inzittenden.

De standaarduitrusting omvat ook een radio-cd met acht luidsprekers, lichtmetalen velgen, een snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging en voorzetels waarvan de hoogte, de zithelling en de rugleuning elektrisch versteld kunnen worden. Mercedes-Benz biedt tal van packs met extra’s van hoge kwaliteit voor de nieuwe R-Klasse.

Hierdoor kunnen klanten hun Grand Sports Tourer uitrusten en upgraden volgens hun eigen smaak. Naast het AIRMATIC-pack zijn er een styling pack voor het koetswerk en een sportpack verkrijgbaar.

In een oogopslag:
De belangrijkste technische kenmerken van de nieuwe R-Klasse*

* Zie onder Documents & Foto's

U kunt de volledige tekst onder 'Documents & Foto's' vinden.