29
april
2004
|
02:00
Europe/Brussels

De wedergeboorte van twee Duitse klassiekers in New YorkDe Mercedes-Benz 300 SL en de Leica M3 vieren hun 50ste verjaardag

Twee Duitse iconen van technologie en design, de Mercedes 300 SL uit 1954 en de Leica M3 die in datzelfde jaar op de markt gebracht werd, vieren hun 50ste verjaardag. Ter gelegenheid van deze dubbele verjaardag hebben Mercedes-Benz en Leica de beroemde New Yorkse fotograaf Bruce Gilden opgedragen een evenement op te zetten in zijn geboortestad: 'The Birthday Photo Excursion'.


Een halve eeuw na de wereldpremière van de productie-Mercedes-Benz 300 SL tijdens de « International Motor Sports Show » in New Yorkbevestigde de Amerikaanse metropool opnieuw zijn reputatie als « wereldscène ». In april is de stad de achtergrond voor een fotografisch project waarin een historische « Gullwing » (vleugeldeur) en een originele Leica M3 uit 1954 als sterduo optreden. Voor deze revivalronde werd een fotoalbum gecreëerd, dat de ontmoeting tussen de twee legendarische klassiekers « Made in Germany » en de mensen uit de « Big Apple » illustreert.

In zijn erg persoonlijke stijl heeft Bruce Gilden de sfeer van deze verjaardagsexcursie gevat dankzij de foto’s die genomen werden met de Leica M7. De 57-jarige fotograaf, een autodidact die zichzelf omschrijft als een « straatfotograaf », is bekend voor zijn erg expressieve foto’s die genomen worden met een minimum aan materiaal. De stadsbeelden- en vergezichten die de foto’s van Gilden kenmerken en waarmee hij de thema’s van zijn unieke en aantrekkelijke indruk voorziet, zijn dan ook ongebruikelijk. De meest opmerkelijke snapshots van de «Birthday Photo Excursion» zullen in de loop van 2004 op verschillende plaatsen tentoongesteld worden.

SL – Twee letters die al een halve eeuw emotie opwekken

De briljante verkoper Max Hoffmann heeft in grote mate bijgedragen tot het succes van de SL, die 50 jaar geleden debuteerde in New York. Hij was ervan overtuigd dat als er een wegversie van de 300 SL racing sport bestond, hij er 1000 op de Noord-Amerikaanse markt zou kunnen verkopen. De Europese successen van de wagen gingen ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan niet onopgemerkt voorbij. Hoffmann slaagde erin de raad van bestuur van Daimler-Benz in Stuttgart te overtuigen, en niet lang daarna vierde een serieversie van de voor die tijd revolutionaire 300 SL zijn wereldpremière op de 'International Motor Sports Show'. In de jaren 50 werd de Mercedes-Benz 300 SL de kwintessens van de moderne sportwagen.

1954: een nieuw tijdperk in de 35 mm-fotografie dankzij de Leica M3

« Onfeilbaar, vernieuwend » zijn de adjectieven die terecht de Leica M3 betitelden toen hij in 1954 werd voorgesteld. De M3, die nog steeds werkt, beschikte over de technische en esthetische basis die als troef geldt voor Leica-fototoestellen met het systeem dat de kamer en de afstandmeter combineert. Leica’s staan nog steeds voor de grootste mechanische en optische precisie, en zijn bekend door het belang dat het merk schenkt aan de essentiële aspecten van de fotografie en voor het accent dat ze leggen op het talent van de gebruiker.