08
januari
2014
|
01:00
Europe/Brussels

Dertien smart fortwo electric drive versterken vloot Brussels autodeelsysteem ‘Zen Car’

Zen Car ziet haar vloot uitgebreid met maar liefst dertien smart fortwo electric drive. Daarmee kan het autodeelsysteem dat exclusief elektrische voertuigen aanbiedt – zowel aan particulieren als aan bedrijven - haar aanbod verruimen.De samenwerking tussen beide partijen ligt voor de hand. smart bracht met haar innovatieve concept van de tweezitter in 1998 een revolutie teweeg op het vlak van stedelijke mobiliteit. Met de elektrische versie gaat ze nog een stap verder en verzoent ze mobiliteit en ecologie. 

gt;gt; Zen  Car: handig, eenvoudig en milieuvriendelijk
Zen Car is een handig en eenvoudig systeem van autodelen waarmee het zich inzet voor een duurzame mobiliteit. Momenteel beperkt het actieterrein van Zen Car zich tot Brussel, waarbij uitbreiding naar andere Europese steden op termijn niet is uitgesloten. Zen Car onderscheidt zich van andere autodeelsystemen doordat het zich uitsluitend toelegt op elektrische en dus stille en lokaal emissieloze voertuigen.

Het principe van Zen Car is eenvoudig. Het volstaat je aan te melden op de website www.zencar.eu waarna de aanvraag een goedkeuringsprocedure doorloopt. Na acceptatie wordt de Zen Car lidkaart thuis toegestuurd. Deze laat toe om een voertuig te reserveren, hetzij via de website, hetzij via een smartphone.

De eenmalige inschrijvingskost bedraagt 40 euro en wordt aangevuld met een maandelijkse bijdrage van 6 euro en 7 euro per uur dat een Zen Car wordt gehuurd. Dit bedrag ligt beduidend lager dan de kost voor een taxirit of een huurauto en Zen Car biedt het bijkomende voordeel dat elke wagen uit haar vloot beschikt over een Interparking-kaart die garant staat voor gratis parkeren in diverse Brusselse InterParkings. Je betaalt per uur voor een gehuurde auto en dit ongeacht het aantal afgelegde kilometers. De auto wordt op één van de elf vaste locaties opgehaald en teruggebracht. Het maandelijkse lidgeld en de huur per uur dekken verder de kosten voor verzekering, onderhoud, schoonmaak en het laden van de batterij. Zen Car beschikt over eigen elektrische laadpalen. Kortom, Zen Car laat toe om het eigen mobiliteitsbudget onder controle te houden en is een eenvoudige oplossing voor transport in de stad en/of als aanvulling op het bestaande openbaar vervoer dat bovendien altijd een parkeerplaats garandeert. Dankzij het aanbod elektrische voertuigen krijgt dit duurzame mobiliteitsconcept bovendien ook een ecologische lading mee.

“La croissance de notre clientèle est étroitement liée à l’augmentation de notre flotte de véhicules et au nombre de stations existantes. Il manquait à notre développement le support d’un constructeur de renom. Cette lacune est désormais comblée grâce à notre collaboration avec smart. » Stéphanie Fain, Responsable de presse pour Zen Car.

gt;gt; smart:  een duidelijke visie op stadsmobiliteit
De 21ste eeuw waarin wij leven kent tal van de uitdagingen en er zullen er nog veel volgen. Denk maar aan de toename van de wereldbevolking, de groeiende verstedelijking, de eindigheid van onze gekende energiebronnen en hun prijzen, de evoluties in groeiregio’s, enz. Nooit eerder in onze geschiedenis beschikten wij over zoveel communicatie- en mobiliteitsmiddelen. Nochtans kan de vraag worden gesteld of deze aangroei van middelen ons werkelijk mobieler maakt. Het zal er dus op aan komen verstandiger te leren omspringen met al deze middelen. Kortom, een mentaliteitswijziging dringt zich op. 

Het merk smart tracht op haar eigen manier oplossingen aan te reiken als antwoord op nieuwe realiteiten en levenswijzen, zonder het nut van de auto en de voordelen van de individuele mobiliteit in vraag te stellen.Net dit was de fundamentele bekommernis en de visie van de oprichters van smart in 1994. Zij waren de bezielers van het idee “less is more” en het leitmotiv “reduce to the max”. Hun visie gaf aanleiding tot onder meer de micro-stadswagen met zijn iconisch concept en design, de elektrische smart, binnenkort de smart escooter en nieuwe unieke mobiliteitsconcepten. Out-of-the-box-thinking zit nu eenmaal in de genen van smart ingebakken. Toegegeven. Met deze aanpak en de ontwikkelde producten en diensten was smart zijn tijd ver vooruit en liet het commerciële succes op zich wachten.

Dit is eigen aan de traditionele voortrekkersrol die Daimler AG – het Duitse moederhuis waarvan onder meer Mercedes-Benz en smart deel uitmaken - sinds mensenheugenis op zich neemt.  Wat tien jaar geleden misschien op hoongelach werd onthaald, blijkt vandaag een niet meer te stuiten doorbraak te zijn. Sinds zijn ontstaan in 1998 wordt de smart fortwo in 46 landen verkocht en inmiddels rolden er meer dan 1,3 miljoen eenheden van den band. Ondertussen is stedelijke mobiliteit een punt geworden op de agenda van beleidsmakers en ook andere constructeurs getuigen van een toenemende aandacht voor de kleine stadswagen. Bij Daimler AG en smart zijn we het er dan ook over eens: “mochten wij het concept niet hebben uitgevonden, dan hadden we dat nu moeten doen”. De samenleving verwacht immers dat wij als maatschappelijke speler onze verantwoordelijkheid opnemen. Als constructeur hebben we dus niet alleen het recht, maar vooral ook de plicht om na te denken over de mobiliteit van morgen en duurzame oplossingen aan te reiken.

Onze inspanningen en investeringen (5,6 miljard euro) op vlak van onderzoek en ontwikkeling liegen er dan ook niet om. De elektrische mobiliteit is daarvan het mooiste bewijs en het sluit perfect aan bij de initiële doelstelling van smart: stedelijke en milieuvriendelijke mobiliteit. gt;gt; smart fortwo: open your mindUiterst compact, zeer innoverend en individueel in onnavolgbare stijl: de smart fortwo breekt resoluut met de autotradities van de 20ste en 21ste eeuw. Op zijn eigen unieke manier biedt de tweezitter tal van antwoorden op vragen omtrent individuele mobiliteit, vooral in verstedelijkt gebied:  hij neemt weinig plaats in, verbruikt een geringe hoeveelheid brandstof en heeft een minimale CO2-uitstoot. Toch  brengt hij twee mensen mét bagage op hun bestemming, in alle comfort en – vooral - in alle veiligheid. De smart fortwo is ondertussen een heuse cult car geworden in tal van steden over de hele wereld. Dit “stadsicoon” legt de lat hoog inzake innoverende mobiliteit.

De smart fortwo is beschikbaar in zes uitvoeringen: pure, pulse, passion, BRABUS, BRABUS Xclusive en elektrisch. De smart fortwo is verkrijgbaar als coupé en als cabrio en klanten hebben de keuze uit zes motorversies. Het gamma gaat van de bijzonder milieuvriendelijke, elektrisch aangedreven fortwo electric drive en de efficiënte micro hybrid drive met benzinemotor tot de krachtige turbobenzineversie.


gt;gt; smart fortwo electric drive: 100% elektrisch, pure fun!
Trouw aan de pioniersgeest van het moederhuis Daimler AG, is smart op de in 1998 ingeslagen weg verder gegaan. Stedelijke mobiliteit blijft daarbij haar speerpunt en die kreeg recent ook een milieuvriendelijke laag mee. smart biedt enkel en alleen bezinemotoren en elektrische aandrijving aan. Wat die laatste betreft, spreken we van de smart fortwo electric drive. Trouwens, smart beperkt zich niet tot auto’s. Ondertussen beschikt haar gamma ook over een elektrische fiets en mogen we ons binnenkort ook aan een elektrische smart scooter verwachten.

Het belangrijkste kenmerk waarmee de electric drive zich van zijn broertjes met conventionele motoren onderscheidt, is dat hij tijdens het rijden geen enkele vorm van emissie produceert. Een elektrische motor van 30 kW is achteraan gemonteerd. Deze laat laat met een direct beschikbaar koppel van 120 Nm een goede versnelling en een hoge bewegelijkheid toe. De smart fortwo electric drive kan via gelijk wel stopcontact worden opgeladen. Wanneer je batterij helemaal is opgeladen, beschik je over een actieradius van 135 kilometer, wat ruim volstaat in stadsverkeer. Zeker als je weet dat onderzoek heeft aangewezen dat er dagelijks gemiddeld 41 kilometer wordt afgelegd.

Zen Car ziet haar vloot uitgebreid met maar liefst dertien smart fortwo electric drive.

Daarmee kan het autodeelsysteem dat exclusief elektrische voertuigen aanbiedt – zowel aan particulieren als aan bedrijven - haar aanbod verruimen. De samenwerking tussen beide partijen ligt voor de hand. smart bracht met haar innovatieve concept van de tweezitter in 1998 een revolutie teweeg op het vlak van stedelijke mobiliteit. Met de elektrische versie gaat ze nog een stap verder en verzoent ze mobiliteit en ecologie.  Met haar compacte lengte van 2m69 kan je bovendien overal en gemakkelijk parkeren. Daarnaast wil smart via Zen Car aandacht besteden aan elektrisch rijden. Want laat ons eerlijk zijn, in België staat dit nog in zijn kinderschoenen. De auto’s zijn er, maar de nodige infrastructuur blijft  achterwege. Met ander woorden elektrisch rijden is geen toekomstmuziek meer, maar een realiteit en derhalve dringt een mentaliteitswijziging zich op.

gt; gt; Meer informatie over smart?
Meer informatie over smart is terug te vinden op de nationale mediasite www.media.mercedes-benz.be of internationale site www.media.daimler.com. Je kan smart op de voet volgen via de website www.smartbelgium.be.


gt;gt; Contacpersonen
Mercedes-Benz Belgium Luxembourg
Céline MonbrunCorporate Communication Coordinator amp; Press Relations smart celine.monbrun@daimler.com
02/724.12.83

Zen Car
Stéphanie Fain

sf@zencar.eu

02/669.77.91