14
februari
2008
|
01:00
Europe/Brussels

E300 BLUETEC: Onderzoeksprijs voor Mercedes-Benz

Brussel – Het initiatief „Deutschland – Land der Ideen“ heeft Mercedes-Benz voor de invoering van de BLUETEC-technologie in Europa een onderscheiding voor innovatief onderzoek toegekend. Het initiatief dat door de bondsregering en de Duitse economie ondersteund wordt, onderstreept zo het belang van het procédé dat de autobouwer uit Stuttgart ontwikkeld heeft om de zuiverste dieselauto’s ter wereld te bouwen.

In de loop van de herfst 2007 bracht Mercedes-Benz de E 300 BLUETEC in Europa op de markt. Daarmee profileerde Mercedes-Benz zich als de wegbereider voor een nieuwe generatie van bijzonder milieuvriendelijke dieselauto’s. De toekomstgerichte BLUETEC-technologie maakt de nieuwe E 300 BLUETEC tot de zuiverste diesel ter wereld in zijn categorie. Daarbij blijven de al spreekwoordelijke voordelen van de CDI-motoren – zoals de grote trekkracht, zuinigheid en reikwijdte – behouden. De eerste BLUETEC-personenauto had Mercedes-Benz een jaar voordien al in de VS op de markt gebracht: de E 320 BLUETEC die daar goede verkoopcijfers haalt en tot de „World Green Car of the Year 2007“ gekozen werd. De nieuwe E 300 BLUETEC is de zuiverste en zuinigste diesel in de businessklasse.

BLUETEC is een concept dat uit verschillende op elkaar afgestemde technische stappen bestaat. In de eerste plaats beperken aanpassingen in de motor zelf de emissies. Vervolgens staan de oxidatiekatalysator en de deeltjesfilter in voor een doeltreffende zuivering van de uitlaatgassen. De BLUETEC-technologie met haar bijzonder duurzame NOx-opslagkatalysator en haar speciale SCR-katalysator (SCR: Selective Catalytic Reduction) vermindert tenslotte op een doeltreffende manier de hoeveelheid stikstofoxide. Het volledige pakket maatregelen resulteert in voorbeeldige cijfers voor alle bestanddelen van de uitlaatgassen. Met de BLUETEC-technologie blijven de NOx-cijfers ver onder de EU5-norm en is het zelfs mogelijk om aan de toekomstige EU6-norm te voldoen.

„Deutschland - Land der Ideen“ is een gezamenlijk initiatief van de bondsregering en de Duitse economie om het imago van Duitsland als vernieuwer en als vestigingsplaats voor bedrijven te verbeteren. Sinds 2006 plaatst het initiatief elke dag één nieuw, creatief of visionair idee in de schijnwerpers. Op die manier wordt in binnen- en buitenland een positief beeld van Duitsland in het leven geroepen en worden de sterke punten van Duitsland onderstreept. De beschermheer van het initiatief is de bondspresident Horst Köhler.

Meer over het initiatief „Deutschland – Land der Ideen“ op www.land-der-ideen.de