17
november
2003
|
01:00
Europe/Brussels

Een miljoen Mercedes-Benz Sprinter

-& Miljoenste voertuig geschonken aan de World Childhood Foundation& 
- 570 voertuigen per dag& 
- & ABS en ESP standaard

De miljoenste Mercedes-Benz Sprinter liep onlangs van de band in de fabriek van Düsseldorf. Het betreft een 311 CDI combi uitgerust met negen zitplaatsen, een verhoogd dak en een bijkomende verwarming, die DaimlerChrysler aan de door koninging Silvia van Zweden opgerichte World Childhood Foundation zal schenken. Dit voertuig zal gebruikt worden in Vilnius door het Litouwse centrum voor aidsbestrijding, dat zich inzet voor de sociale integratie van jonge vrouwen en kinderen.
De Sprinter wordt sinds 1995 geproduceerd in de DaimlerChrysler-fabriek van Düsseldorf. Vandaag lopen er dagelijks ongeveer 570 voertuigen van de band. Nauwelijks twee jaar geleden, op 27 november 2001, verliet de 750 000ste Sprinter de productielijn in de fabriek van Düsseldorf; vandaag is de beurt aan de miljoenste.

Waarnemings- en gebruiksveiligheid

De meeste ongevallen op de weg zijn een gevolg van een menselijke fout. De constante verbetering van de veiligheid vormt dan ook de basis van alle onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voor alle bestelwagengamma’s met de ster. Het hoofddoel bestaat erin om de bestuurder zodanig te ontlasten dat hij zijn aandacht uitsluitend kan richten op het verkeer, zonder afgeleid te worden of vroegtijdig vermoeid te zijn. De lichte vrachtvoertuigen van Mercedes-Benz pakken daarom uit met bedienings- en bewakingsinstrumenten die conform de meest recente antropologische studies zijn, met een quasi onbegrensd zicht rondom en grote, trillingsvrije buitenspiegels. De ergonomische inrichting van de bestuurderspost – de joystickachtige versnellingspook werd bijvoorbeeld geïntegreerd in de centrale console voor een groter bedieningsgemak – de stuurbekrachtiging, de gerobotiseerde „Sprintshift“-versnellingsbak en de als optie leverbare automatische versnellingsbak, het zijn allemaal elementen die bijdragen tot het welzijn van de bestuurder, het veilige gebruik van het voertuig en natuurlijk ook de preventie van ongevallen.

Hoog veiligheidsniveau

De Sprinter combi’s en bestelwagens waarvan de HTM maximaal 3,5 ton bedraagt, vormen het eerste gamma van lichte bedrijfswagens ter wereld dat standaard uitgerust wordt met een dynamische stabiliteitscontrole (ESP), die de antisplipregling (ASR), het antiblokkeersysteem voor de wielen (ABS) en de noodremhulp (BAS) omvat. Stuurbekrachtiging, schijfremmen op alle wielen, ABS en ASR maken eveneeens deel uit van de standaarduitrusting. Wat de passieve veiligheid betreft: deze wordt gewaarborgd door de bestuurdersairbag, de als optie verkrijgbare passagiersairbag en door de hoofdairbags, die sinds maart 2001 eveneens als optie op de Sprinter leverbaar zijn.