02
november
2011
|
01:00
Europe/Brussels

Een start onder hoogspanning: car2go maakt Amsterdam mobiel

· 300 exemplaren van de smart fortwo electric drive in Amsterdam

· 29 cent per minuut: een prijs die de e-mobiliteit binnen ieders bereik brengt

· Het nieuwe tariefmodel voor car2go wordt ook in andere standplaatsen ingevoerd

Amsterdam – car2go zet een volgende belangrijke stap op weg naar de stedelijke mobiliteit van morgen: op 24 november wordt in Amsterdam een der grootste zuiver elektrische vloten voor autodelen in gebruik genomen. Dan zullen er in totaal 300 exemplaren van de smart fortwo electric drive beschikbaar zijn waarmee geregistreerde car2go-klanten zich flexibel en tegen een aantrekkelijke prijs in de Nederlandse hoofdstad kunnen verplaatsen. De elektrische wagens zijn niet aan vaste huurstations gebonden en moeten bij het einde van de huurperiode ook niet altijd opgeladen worden. De reikwijdte van de auto’s ligt immers 8 tot 10 keer hoger dan de afstand die gemiddeld met de gehuurde auto afgelegd wordt. Amsterdam wordt de vijfde stad in de wereld waar car2go aangeboden wordt, maar het is wel de eerste stad met een zuiver elektrische vloot die tijdens het gebruik helemaal geen emissies uitstoot. Bovendien worden de laadstations in Amsterdam uitsluitend met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen gevoed, zodat de car2go-vloot tot een betere luchtkwaliteit in de stad bijdraagt. Tegelijk eist de compacte tweezitter van smart ook minder waardevolle ruimte in de mooie grachtenstad op. De start van car2go in Amsterdam gaat gepaard met de invoering van een compleet nieuw tariefmodel dat ook in de bestaande en toekomstige standplaatsen van car2go toegepast wordt.

"De 300 witblauwe exemplaren van de smart fortwo electric drive van car2go sluiten aan bij de ambitie van Amsterdam om de luchtkwaliteit te verbeteren, meer bepaald door de emissies van het verkeer te beperken.Weldra biedt car2go ook in Amsterdam een alternatief voor de eigen auto en we hopen dat veel van de kilometers die nu met de eigen auto afgelegd worden, met een elektrische auto gereden zullen worden,” aldus Eric Wiebes, wethouder voor verkeer, transport en luchtkwaliteit van de stad Amsterdam. “Het feit dat de voertuigen van car2go tijdens het gebruik geen emissies uitstoten, is goed nieuws voor de stad Amsterdam en op lange termijn ook voor de gezondheid van haar burgers. Een ander voordeel is dat car2go de elektrische mobiliteit tegelijk ook een ruimere bekendheid bezorgt.”

We kennen de Nederlandse hoofdstad allemaal om de talrijke grachten en de nog talrijkere fietsers.Minder bekend wellicht is dat de stad ook een ambitieus programma heeft om een openbare laadinfrastructuur in te voeren, namelijk ‘Amsterdam Elektrisch’. Bovendien staat Amsterdam ook bekend om haar efficiënte openbaar vervoersnet en om verschillende programma’s voor fiets- en autodelen die door de bewoners goed aanvaard worden. car2go vormt geen concurrent voor die bestaande initiatieven, maar vult het bestaande aanbod aan met een mobiliteitsdienst waarvan op een spontane, flexibele en individuele manier gebruik gemaakt kan worden. De ervaringen in andere steden bevestigen dat en tonen aan dat car2go kan helpen om tot een betere spreiding van het stadsverkeer te komen.

Op het ogenblik telt Amsterdam meer dan 250 laadstations op zijn grondgebied waar de 300 voertuigen van car2go en andere elektrische wagens opgeladen kunnen worden.De meesten daarvan zijn voorzien van twee aansluitpunten. Eind 2012 moet het aantal laadstations al 1.000 bedragen.

Emissieloos, maar niet emotieloos

De startdatum voor car2go in Amsterdam is 24 november.Geïnteresseerde burgers kunnen zich nu al online of in de nieuwe car2go shop in de Oude Spiegelstraat 6a aanmelden. Tot de startdatum is de registratie gratis, nadien moeten de klanten 10 euro betalen voor hun lidkaart.

car2go is actief in een gebied van 80 km² dat grote delen van de stad bestrijkt.Dat werkingsgebied ligt binnen de ring, met uitzondering van Noord-Amsterdam. De klanten zijn tijdens de huurperiode niet in hun reikwijdte beperkt, maar moeten de auto bij het einde van de huurperiode wel in het werkingsgebied terugbrengen. Aanvullend worden bijkomende verzamelpunten in Zuidas, Arena en IJburg ingericht waar de auto ook geparkeerd kan worden. De auto’s kunnen binnen het werkingsgebied op elke openbare parkeerplaats achtergelaten worden, of op een van de 36 speciaal aangeduide car2go-parkeerplaatsen in 6 Q-Park parkeergarages in het centrum van de stad.

Bij het einde van de huurperiode moet de auto niet noodzakelijk opgeladen worden.Alleen wanneer de acculading minder dan 20% bedraagt, wordt de klant gevraagd om de car2go bij het einde van de huurperiode op een laadpaal aan te sluiten. De posities van de laadstations worden op een display in de auto aangegeven. Wanneer de bestuurder bij het einde van zijn huurperiode de auto vrijwillig op een laadpaal aansluit, krijgt hij 10 gratis minuten wanneer het accupeil onder 40% ligt. Anderzijds moet een laadprocedure niet beëindigd zijn, voor een car2go opnieuw gehuurd kan worden: vanaf een lading van 50% is de auto beschikbaar voor de volgende klant.

De 300 exemplaren van de smart fortwo electric drive zijn met de nieuwste telematicatechnologie uitgerust waarmee het mogelijk is om de auto op een eenvoudige, praktische en volledig automatische wijze te huren.De klanten kunnen de auto’s spontaan huren, zonder dat ze zich hoeven vast te pinnen op een bepaald tijdstip of een bepaalde plek om de auto terug in te leveren. De auto’s behoren tot de zogenaamde tweede generatie van de smart fortwo electric drive. Ze zijn uitgerust met een lithiumaccu en een automaat en hebben een reikwijdte van 135 km. Ze zijn bovendien voorzien van airconditioning, radio en navigatie.

“De elektrisch aangedreven smart fortwo is de ideale auto voor dichtbevolkte regio’s en komt als tweezitter haast aan alle stedelijke mobiliteitsbehoeften van de klanten tegemoet,” stelt Robert Henrich, directeur van car2go GmbH, een dochteronderneming van Daimler AG. “car2go brengt tegen een lage prijs elektrisch rijplezier binnen handbereik van de Amsterdammer.We zijn erg blij dat we in deze aantrekkelijke stad, die door haar grote aandacht voor de duurzaamheid en haar openhartige levenswijze gekenmerkt wordt, met car2go van start kunnen gaan.”

Veel rijplezier voor weinig geld

Een minuut elektrisch car2go-rijplezier kost in Amsterdam 29 cent.Het uurtarief bedraagt 12,90 € en de dagprijs niet meer dan 39 € (24 uur). Wanneer met de car2go tussenstops gehouden worden, wordt automatisch een speciaal parkeertarief van 9 cent per minuut (5,40 € per uur) aangerekend. Verzekeringen, belastingen, elektriciteit, kilometers en parkeergelden zijn zoals altijd bij car2go volledig in de prijs inbegrepen.

De start van car2go in Amsterdam is tegelijk het algemene startschot voor een nieuw tariefmodel voor car2go, waarmee de individuele (auto)mobiliteit ook zonder eigen wagen goedkoper is dan ooit.Dat tariefmodel wordt vanaf november ook in de andere bestaande en toekomstige Europese car2go-steden ingevoerd. De registratiekosten in de andere standplaatsen worden dan eveneens verminderd.

In tegenstelling tot Amsterdam waar er wegens de beperkte reikwijdte van de elektrische voertuigen geen kilometerbeperking gehanteerd wordt, geldt bij de benzinevloten een all-in-tarief voor de eerste 20 kilometer.Elke bijkomende kilometer wordt vervolgens tegen 29 cent aangerekend. Op basis van onze ervaring met honderdduizenden huurbewegingen van car2go, kunnen we stellen dat die forfaitaire afstand van 20 kilometer voor meer dan 95% van alle huurbewegingen voldoende is. Het nieuwe tariefmodel betekent dus voor zo goed als elke klant een duidelijke prijsdaling, en meer bepaald voor wie de auto voor een korte afstand huurt.

“Ons nieuwe tariefmodel betekent een duidelijke kostendaling voor haast alle car2go-klanten.Door de uitbreiding van de gebruiksmogelijkheden blijven we ook de wegbereider voor deze nieuwe vorm van stadsmobiliteit,” zegt Robert Henrich in zijn toelichting bij de wijzigingen.

In de Duitse steden Ulm en Hamburg, de Texaanse hoofdstad Austin (VS) en de Canadese stad Vancouver is car2go telkens een groot succes gebleken.Meer dan 45.000 klanten hebben de 1.100 car2go-auto’s tot nu toe al meer dan 900.000 keer gebruikt. De gemiddelde duur van de huurperiode bedraagt 15 tot 60 minuten, terwijl er met de auto’s gemiddeld een afstand tussen 5 en 10 kilometer afgelegd wordt.

 

Meer informatie over car2go vindt u op www.car2go.com en ww.media.daimler.com.