22
augustus
2011
|
02:00
Europe/Brussels

Emissievrij rijplezier voor iedereen: de nieuwe smart fortwo electric drive wordt binnenkort wereldwijd verkrijgbaar.

Emissievrij rijden met nog meer rijplezier – De derde generatie van de smart fortwo electric drive wordt in de lente van 2012 verkrijgbaar. Op de productielijn in Hambach (Frankrijk) zal smart in het totaal een vijfcijferig aantal exemplaren bouwen. Na het enorme succes van de tweede generatie zal elektrische mobiliteit wereldwijd in meer dan dertig landen toegankelijk worden voor iedereen die interesse heeft. Bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie plukte smart de vruchten van de doorgedreven ervaring en klantenfeedback die het merk de voorbije jaren wereldwijd heeft vergaard. De 55 kW sterke elektromotor, die voor het eerst wordt aangedreven door een batterij van Deutsche Accumotive, maakt de elektrische smart meer dan 120 km/u snel. Hij sprint in minder dan 13 seconden van 0 naar 100 km/u en wordt zelfs op snelwegen rond de stad een aangename compagnon. Met zijn batterij van 17,6 kWh kan de levendige stadswagen ongeveer 140 kilometer afleggen in de stad zonder daarbij lokaal emissies uit te stoten.  

Voor de verdere ontwikkeling van de smart fortwo electric drive kon de constructeur putten uit een uitgebreide ervaring en klantenfeedback van diverse projecten rond elektrische mobiliteit.Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de sterk verbeterde prestatiecijfers.De 55 kW sterke elektromotor, die voor het eerst wordt aangedreven met energie uit een batterij van Deutsche Accumotive, maakt de elektrische smart moeiteloos meer dan 120 km/u snel.De smart-ontwikkelaars realiseerden ook de krachtigere acceleraties die klanten vroegen.Met een tijd van 13 seconden over de sprint van 0 tot 100 km/u worden zelfs snelwegen rond de stad een waar genot.Met zijn batterij van 17,6 kWh kan de levendige stadswagen veel meer dan 140 kilometer afleggen in de stad zonder daarbij lokaal emissies uit te stoten.

 Sinds hij in 1998 werd gelanceerd, bracht de smart als geen ander een revolutie teweeg op het gebied van stedelijke mobiliteit.Compact, wendbaar, milieuvriendelijk en stijlvol. Hij evolueerde van een praktische stadswagen tot een lifestyleproduct en is al geruime tijd een vertrouwd beeld in steden overal ter wereld.

Door in 2007 een eerste elektrisch aangedreven testvloot te lanceren in Londen, fungeerde smart ook op het gebied van elektrische mobiliteit als pionier. Honderd exemplaren van de smart fortwo electric drive werden losgelaten op de Britse hoofdstad, en met groot succes.Vandaag is de wagen een trendsetter en een synoniem voor de vooruitstrevende batterijaangedreven elektrische mobiliteit van de toekomst.

 

Een van de grootste elektrische vloten ter wereld

Met de introductie van de tweede generatie in 2009 was de smart fortwo electric drive klaar voor de weg.De elektrisch aangedreven avant-gardist uit Stuttgart werd in achttien landen gelanceerd.Die tweede generatie had als doel om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over hoe klanten hun elektrische wagen gebruiken en opladen.De enorme vraag overtrof alle verwachtingen.In plaats van de geplande 1.000 voertuigen rolden uiteindelijk meer dan 2.000 stuks van de smart fortwo electric drive van de band in Hambach.Daarmee heeft smart een van ’s werelds grootste vloten van elektrisch aangedreven voertuigen die het merk een schat aan informatie en wensen opleverde die werd gebruikt voor de derde generatie van de smart fortwo electric drive.

Een hogere topsnelheid en betere acceleraties bij snelheden boven 60 km/u stonden bovenaan het prioriteitenlijstje van de klanten.

In tegenstelling tot wat algemeen werd aangenomen, was het rijbereik geen cruciaal punt voor de testklanten.De overgrote meerderheid van de gebruikers bevestigde de resultaten van onderzoeken die stellen dat de meeste mensen gemiddeld 30 tot 40 kilometer per dag afleggen in de stad en was dus meer dan tevreden met het rijbereik van hun smart.

Nog beter in de derde generatie

 

Met een totale geplande productie van meer dan 10.000 exemplaren zal de verder ontwikkelde smart fortwo electric drive in meer dan dertig landen overal ter wereld klanten beginnen te winnen voor een innovatief en toekomstgericht aandrijfconcept.

De derde generatie van de smart fortwo electric drive wordt aangedreven door een 55 kW sterke magnetische elektromotor (het eerste product van de EM-motive, de joint venture samen met Bosch), die hem bijzonder wendbaar en levendig maakt. Met zijn koppel van 130 Newtonmeter accelereert hij in 5 seconden krachtig en ogenblikkelijk van 0 tot 60 km/u. En dankzij zijn betere acceleraties bij hogere snelheden, sprint hij in minder dan 13 seconden van 0 naar 100 km/u doordat zijn trekkracht veel hoger ligt dan bij zijn voorganger. Dat resulteert in een vlot rijgedrag en snelle inhaalmanoeuvres. De batterijaangedreven elektrische smart fortwo met twee plaatsen haalt voortaan een topsnelheid van meer dan 120 km/u, waardoor hij de smart met verbrandingsmotor op de hielen zit.

De nieuwe smart fortwo electric drive wordt voor het eerst aangedreven door een batterij van Deutsche ACCUmotive. Met zijn capaciteit van 17,6 kWh staat de lithium-ionbatterij van de joint venture met Evonik Industries garant voor een emissievrij rijbereik van ruim 140 kilometer. Behalve de hogere batterijcapaciteit werd ook de efficiëntie van het aandrijfsysteem sterk opgedreven, met een groter rijbereik als gevolg. Wanneer ze volledig leeg is, moet de batterij bij de elektriciteitssystemen van de meeste landen maximaal acht uur worden opgeladen aan een standaard stopcontact of laadstation (bijvoorbeeld ’s nachts).

Snel laden in amper een uur

Voor nog meer laadgemak is het mogelijk om de wagen als optie uit te rusten met een snellaadfunctie. De 22 kW sterke boordlader laadt een volledig lege batterij dan op in minder dan een uur. Hiervoor is een speciale kabel nodig die de wagen verbindt met een openbaar laadstation of een wandbox thuis of op het werk.

 

Vergelijking tussen de twee generaties van de smart fortwo electric drive

Tweede generatie

Derde generatie

Productievolume

gt; 2.000 voertuigen

Vijfcijferig productievolume

Beschikbaarheid

18 landen

Meer dan 30 landen

Vermogen

20 kW constant 30 kW piek

35 kW constant 55 kW piek

Topsnelheid

100 km/u

gt; 120 km/u

Acceleratie (0 - 60 km/u)

6,5 s

5 s

Batterij

Lithium-ionbatterij van Tesla

Lithium-ionbatterij van Deutsche ACCUmotive

 

Fris groen en andere kleuren

Met zijn groter radiatorrooster met het ‘electric drive’-logo, zijn stijlvolle led-dagrijlichten onder de koplampen, zijn bredere deurdrempels en diverse wijzigingen aan de achterkant oogt het nieuwe model veel dynamischer dan zijn voorganger.

De nieuwe smart fortwo electric drive is verkrijgbaar in dezelfde kleuren en kleurcombinaties als de diesel- en benzinemodellen.

De nieuwe kleur ‘fresh green’ is een bijzonder zichtbare uiting van elektrisch rijplezier.Behalve koetswerkpanelen in ‘crystal white’ omvat het electric drive designpack ook lichtmetalen velgen, een groene tridion-kooi, groene buitenspiegelbehuizingen en tal van groene accenten in het interieur die een aangenaam contrast vormen met de zwarte zetels.

 

Perfect uitgerust

Zoals verwacht, geniet de nieuwe smart fortwo electric drive een uitgebreide uitrusting.Een hoogtepunt daarvan is de volautomatische airconditioning met pollenfilter en pre-airconditioning.Net als bij de tweede generatie kan de wagen voor de vertrektijd naar wens gekoeld of verwarmd worden terwijl hij is aangesloten op het elektriciteitsnet.Nieuw is de mogelijkheid om de pre-airconditioning op elk moment te activeren via het internet of met een smartphone.De standaarduitrusting omvat voorts elektrische ruiten en elektrisch verstelbare buitenspiegels, een lederen stuur en versnellingspook, een basisradio, stuurbekrachtiging, lichtmetalen velgen met negen spaken en een bagageafdekking.Net als bij zijn voorganger zijn naast de versie met metalen dak ook een model met glazen dak en een cabrioletversie leverbaar.De boordcomputer (eveneens standaard in de elektrische smart) geeft ritinformatie zoals het resterende rijbereik weer.En net als bij zijn voorganger tonen twee ronde instrumenten de laadstatus van de batterij en de gebruikte en gerecupereerde energie.Bovendien is de smart fortwo electric drive leverbaar met een navigatiesysteem en een driespakig lederen stuurwiel.

Slimme app voor infotainment met smartphones

smart is het eerste automerk dat zijn eigen app voor de iPhone® ontwikkelt.Samen met de smart-kit en -houder voor de iPhone® wordt de culttelefoon een multimediaboordcomputer, geoptimaliseerd voor de smart fortwo in termen van functionaliteit en design.De smart drive app voor de iPhone® biedt alle belangrijke voorzieningen tijdens het rijden:handenvrij bellen, uw eigen uitgebreide muziekcollectie, internetradio en een slim navigatiesysteem met speciale ‘smart touch’-functie.Er zijn ook kleine extra’s, zoals de Car Finder die u terug naar uw geparkeerde wagen leidt.

De nieuwe smart drive app voor de iPhone® is gebruiksvriendelijk dankzij onder meer extra grote toetsen.De nieuwe app maakt stedelijke mobiliteit nog eenvoudiger en aangenamer en dat is ten slotte het doel van de smart-filosofie.

Twee nieuwe elementen ontwikkeld door smart maken de tweezitter en de iPhone® tot een perfect team:

· De smart-houder voor de iPhone® met bedieningseenheid en microfoon fungeert als een stijlvolle en functionele houder.Hij laadt de iPhone® op en werkt tevens als handenvrij systeem door de luidsprekers van de smart-radio te gebruiken voor de geluidsweergave en door de radio automatisch te dempen tijdens telefoongesprekken.

· De smart drive app voor de iPhone® is ’s werelds eerste app op de markt ontwikkeld door een automerk.Ze combineert alle functies die u onderweg nodig hebt in een enkele app.Alle functies zijn extreem gebruiksvriendelijk dankzij de extra grote toetsen en extra grote letters.

Weet steeds hoe ver u kunt gaan: online diensten

De smart drive app voor de iPhone® heeft tal van functies die speciaal voor de smart fortwo electric drive werden uitgewerkt.Men kan de laadstatus of laadconfiguratie ‘SmartCharging’ echter ook heel eenvoudig controleren en beheren via een webportaal, en dat vanaf een pc of om het even welke moderne smartphone.

De Vehicle Homepage biedt elke eigenaar van een smart fortwo electric drive van de derde generatie de mogelijkheid om het rijbereik te visualiseren op een interactieve kaart met 3D-weergave.Alle bestemmingen die men met de huidige batterijlading kan bereiken, worden weergegeven.Ook de openbare laadstations die zich binnen bereik bevinden, kunnen in een oogopslag worden weergegeven.Als een gewenste bestemming verder weg ligt dan het beschikbare rijbereik kan de Vehicle Homepage worden gebruikt om snel de extra benodigde batterijlading te controleren.De weergave van het rijbereik hangt onder meer af van topografie en het routeprofiel.De intuïtieve grafische weergave, die men kan combineren met 3D-zichten en satellietbeelden, is een aantrekkelijke eigenschap.Bovendien kan de wagen zelf ook actief worden.Zo kan hij de informatie over de laadstatus en het bereik via e-mail of Twitter-berichten verzenden.De bestuurder wordt gewaarschuwd zodra het gewenste rijbereik haalbaar wordt met de laadstatus van de batterij.

Intelligent opladen

De smart fortwo electric drive kan thuis met het internet worden verbonden via een standaardadapter voor het elektriciteitsnet (Homeplug AV) voor SmartCharging.Nadat men de geplande vertrektijd heeft ingevoerd in de wagen of het webportaal zal het voertuig volledig worden opgeladen op een batterijbesparende en economische manier en wordt indien nodig de pre-airconditioning geactiveerd zodat hij volledig vertrekkensklaar is.De pre-airconditioning kan ook gemakkelijk online worden geactiveerd voor men vertrekt.