27
maart
2009
|
01:00
Europe/Brussels

F-CELL Roadster – Leerlingen bouwen de auto van de toekomst

- Jongeren brengen hightech en traditie samen

- Het onderwerp ‘Alternatieve aandrijvingen’ in de opleiding geïntegreerd

Brussel – In een tot nu toe uniek project waarbij de scheidingslijnen tussen de verschillende beroepsgroepen gesloopt werden, hebben de stagiairs van Daimler AG in de Mercedes-Benz fabriek in Sindelfingen een roadster met brandstofcelaandrijving gebouwd. Ongeveer een jaar lang werkten in totaal meer dan 150 stagiairs en studenten aan het concept, de ontwikkeling, de montage en de productie van de F-CELL Roadster. Daarbij waren jonge talenten uit de afdelingen automechanica, modelbouw, elektronica, bekledingstechniek, productietechniek, productdesign en interieuruitrusting betrokken. Het hoofddoel van het project bestond erin om het onderwerp ‘Alternatieve aandrijving’ in de opleiding te integreren en wel op een manier die nauw bij de praktijk aansluit.

“Het project bewijst overtuigend dat het onderwerp duurzame mobiliteit een vast onderdeel van onze beroepsopleiding geworden is”, zegt Günter Fleig, directeur personeel en arbeidszaken. “Ik ben in de wolken over de zin voor initiatief en de creativiteit die de jongeren bij deze opdracht aan de dag gelegd hebben.”

Traditie ontmoet toekomst

De „F-CELL Roadster“ verbindt de nieuwste technologieën op een unieke manier met de geschiedenis van de autobouw. In navolging van de auto uit 1886 die door Benz gebouwd werd, is ook deze nieuwe auto met grote spaakwielen uitgerust. Daarnaast vinden we in de F-CELL Roadster stijlelementen terug uit de meest uiteenlopende autoperiodes. Zoals de kuipstoelen in koolstof met handgenaaide lederbekleding en de opvallende neuspartij uit glasvezel waarvan de vorm op die van de F1-bolides geïnspireerd is.

De auto wordt bestuurd met de ‘drive-by-wire-technologie’ waarbij het traditionele stuurwiel door een joystick vervangen is. De aandrijfkracht wordt geleverd door een emissieloos brandstofcelsysteem dat achteraan ingebouwd is. De F-CELL Roadster ontwikkelt een vermogen van 1,2 kW waarmee hij een topsnelheid van 25 km/u haalt. Zijn reikwijdte bedraagt tot 350 km.