04
augustus
2011
|
02:00
Europe/Brussels

Het interieurdesign van de nieuwe B-Klasse

Strenge normen voor materialen, imago en kwaliteit

Emotionele designstijl met sportieve kwaliteiten

Geïnspireerd door de ideeënstroom uit het Advanced Design Center in Como

Het interieur van de B-Klasse legt de lat in het segment van de compacte wagens opnieuw hoger: materialen van topkwaliteit en subliem afgewerkte oppervlakken, fijne details, zorgvuldig vakmanschap en een nieuw gevoel van ruimte.

Een heleboel details of onderdelen waren het exclusieve voorrecht van wagens uit hogere segmenten; ze zijn de uitdrukking van de nieuwe designfilosofie van Mercedes-Benz in termen van imago en kwaliteit. Een voorbeeldje: het dashboard kan bekleed worden met gestikt ARTICO-kunstleder.

Het eerste wat opvalt als je het interieur van de wagen bekijkt is het grote driedimensionale decoratie-element dat het hele dashboard overspant. Het is verkrijgbaar in vier varianten in heel uiteenlopende stijlen, onder meer modern, sportief en klassiek. Ze hebben alleszins één ding gemeen: de hoge kwaliteitsindruk, niet alleen wat het visuele aspect en de tastbare klasse betreft, maar ze ogen makkelijk te onderhouden en klaar voor een lange, nuttige levensduur.

Met dit globale concept van topkwaliteit en een harmonieuze balans tussen traditioneel, nieuw en progressief, is het interieur van de B-Klasse een weergave van de laatste bevindingen op het vlak van de perceptiepsychologie door het Customer Research Center (CRC) van Daimler AG.

De drie grote ronde ventilatiekanalen in het midden van het dashboard, met hun unieke roosters in de stijl van de sportieve Mercedes-Benz-modellen, dragen bij aan de designstijl van het interieur.

Boven de ventilatiekanalen zit een scherm van topkwaliteit, dat verkrijgbaar is in twee maten. Dit kleurendisplay (TFT) is een echt pareltje in de cockpit, met zijn design van topklasse (met onder meer een sierframe met gegalvaniseerd oppervlak dat contrasteert met het pianozwart van het frontpaneel) en elegante vormgeving.

Het nieuwe driespaaksstuur, dat bijvoorbeeld ook wordt gebruikt in de CLS, met onder meer een sierstuk op de centrale spaak dat altijd zilvergrijs verchroomd is, een cluster van vier ronde, analoge instrumenten met neerhangende wijzers die op 6 uur staan en zetels met contrasterend stikwerk, versterkt het sportieve imago van de wagen.

De invloed van de Advanced Design Studio in Como is ook weerspiegeld in het interieurdesign van de nieuwe B-Klasse. Eén voorbeeld is het zwevende, gestroomlijnde scherm in de nieuwe Mercedes B-Klasse. Het feit dat de B-Klasse volledig nieuwe normen definieert voor kwaliteit in de compacte klasse is ook te danken aan de nieuwe aanpak van Mercedes-Benz, die ontstond in Como. Op basis van het “appreciatiemodel” mogen de designers hun ideale concepten uitwerken en een manier zoeken om deze ideeën te vertalen naar serieproductie. Deze werkmethode levert een harmonieus resultaat van topkwaliteit op.

De nieuwe B-Klasse zal zijn internationaal debuut maken op de IAA in Frankfurt (van 13 tot 25 september 2011) en daarna, in november 2011, over Europa worden uitgerold.