02
april
2012
|
02:00
Europe/Brussels

Het offensief in het segment van de compacte wagens gaat door: nieuwe Mercedes-Benz-fabriek in Hongarije is opgestart

Nieuwe B-Klasse nu ook geproduceerd in Kecskemét

4-deurscoupé wordt tweede product voor de nieuwe plant

Personeelsbestand wordt uitgebreid tot meer dan 3.000 werknemers

Dr. Dieter Zetsche: “Met de start van de productie in Kecskemét schakelt het offensief van Mercedes-Benz in de top van het compacte segment een versnelling hoger.”

Nieuwe generatie van compacte wagens van Mercedes-Benz zal worden gebouwd in het Rastatt-Kecskemét-productienetwerk

Kecskemét, Hongarije – Daimler is vandaag begonnen met de productie van personenwagens in zijn nieuwe fabriek in Kecskemét. Minder dan vier jaar nadat de beslissing over de locatie werd genomen, in de zomer van 2008, rollen er personenwagens van de assemblagelijn in Hongarije. Dr. Dieter Zetsche, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler AG en Hoofd Mercedes-Benz Cars, Plant Manager Frank Klein en de Hongaarse eerste minister Viktor Orbán ontvingen op de openingsceremonie zowat 600 Hongaarse en Duitse gasten.

Op de persconferentie benadrukte Dr. Dieter Zetsche het belang van de nieuwe locatie: “Met de start van de productie in Kecskemét schakelt het offensief van Mercedes-Benz in de top van het compacte segment een versnelling hoger. Met het productienetwerk van de fabrieken in Rastatt en Kecskemét hebben wij nu de capaciteit om aan de vraag van vele bestaande en nieuwe klanten te voldoen.”

Zetsche kondigde in dit verband aan dat er nog een model naar de nieuwe locatie zou komen – de 4-deurscoupé van de nieuwe generatie compacte wagens van Mercedes-Benz. Als onderdeel van de huidige ontwikkeling zal het personeelsbestand tegen het einde van dit jaar van 2.500 tot meer dan 3.000 werknemers uitgebreid worden.

Zetsche had ook woorden van lof over voor het excellente werk van de Hongaarse, Duitse en andere medewerkers in de ontwikkeling van de nieuwe fabriek: “Dit team heeft het perfecte voorbeeld gegeven van de manier waarop wij de komende jaren onze productiecapaciteit voor personenwagens gaan uitbreiden. En zo leggen wij ook de fundering voor de uitvoering van onze Mercedes-Benz 2020-groeistrategie.”


Bijkomende productiecapaciteit voor de B-Klasse
Het eerste product van de nieuwe generatie compacte wagens van Mercedes-Benz, de B-Klasse, wordt nu in de nieuwe fabriek gebouwd. De productie van dit model is in september 2011 opgestart in Rastatt, Duitsland. Dankzij de verhoogde productiecapaciteit kan de overweldigende vraag nu volledig ingevuld worden: Mercedes-Benz heeft sinds de lancering van de B-Klasse in november 2011 reeds meer dan 100.000 bestellingen genoteerd.

Efficiënte productie dankzij het Rastatt-Kecskemét-netwerk
Daimler heeft in totaal 1,4 miljard € geïnvesteerd in de productie van de nieuwe generatie Mercedes-Benz-wagens: 800 miljoen € voor de bouw van de plant in Kecskemét en 600 miljoen € voor de uitbreiding van de fabriek in Rastatt.

Dankzij de gezamenlijke productie van de B-Klasse in Rastatt en Kecskemét kan de capaciteit van beide fabrieken flexibel benut worden en is ze optimaal te beheren. Deze flexibiliteit qua volume is een sleutelfactor in de economische efficiëntie van het productienetwerk. Bovendien zorgt de gezamenlijke architectuur van de nieuwe generatie compacte wagens voor een maximale flexibiliteit in de productie: in principe kunnen alle modellen op de locatie op dezelfde assemblagelijn geproduceerd worden, in alle varianten van het productgamma en in gelijk welke volgorde.

Het productienetwerk omvat ook de efficiënte logistieke verbinding tussen de twee fabrieken, die deel uitmaken van het Daimler Rail Net-netwerk. De onlangs geopende oost-westverbinding is een aanvulling van de bestaande noord-zuidverbindingen tussen de aandrijflijn- en de autofabrieken in Duitsland. Met name carrosserie-onderdelen, motoren, transmissiesystemen en andere componenten worden per spoor vanuit de Duitse locaties aan Kecskemét geleverd. Vanaf 2013 zullen ook de meeste afgewerkte voertuigen per spoor vervoerd worden - in de omgekeerde richting. Globaal gezien zal dit systeem als het afgewerkt is tot 60.000 ton CO2 per jaar besparen.


Een perfecte planning en groene productie van meet af aan
De plant in Kecskemét was de eerste productieplant in de Groep die volledig digitaal ontworpen werd, met gebruik van driedimensionale technieken, een essentiële voorwaarde om perfect getimede workflows uit te werken en alle deadlines en kostendoelstellingen te respecteren.

In de fabriek wordt gebruik gemaakt van ultramoderne en milieuhygiënisch verantwoorde technologie. De spuitafdeling bijvoorbeeld, met haar innovatieve droge scheidingsmethode, is een van de modernste en milieuvriendelijkste installaties in haar soort. Het globale energieconcept is vooral toegespitst op efficiëntie: het ventilatiesysteem in de productiesecties met warmterecuperatie bijvoorbeeld, het gebruik van uiterst efficiënte buisverlichtingssystemen en de voorziening van elektriciteit en verwarming door twee stadsverwarmingsfabrieken.


Hongaarse bedrijven profiteren mee van het project
De Hongaarse economie heeft veel baat gehad bij de keuze van deze locatie. Meer dan 90 % van het ordervolume voor de bouw van de fabriek, bijvoorbeeld, is naar Hongaarse bedrijven gegaan, en ook de fabriek draaiende houden biedt ruime opportuniteiten voor Hongaarse partners, bijvoorbeeld dienstverleners en vaklui. En 17 in Hongarije gevestigde leveranciers kregen een forse bestelling van productiemateriaal voor de nieuwe generatie compacte Mercedes-Benz-wagens, voor een bedrag dat oploopt tot een getal van negen cijfers in euro.