07
mei
2003
|
02:00
Europe/Brussels

IJsland opent het eerste openbare waterstof-station

  • & IJsland, pionnier in de alternatieve energieën

  • Opening van het eerste openbare waterstof-station

  • DaimlerChrysler partner met de brandstofcelbus

IJsland is een klein eiland in de Noord-Atlantische oceaan en is bezig met het waarmaken van een droom van veel andere industriële landen: het haalt zijn energie uit vernieuwbare bronnen.

Sinds 1945 kennen de IJslanders de geothermische energie door en door en verbruiken die in hoge mate. Tot 2050 zou de hele economie van het land op waterstof gebaseerd zijn. IJsland is de ideale plek om projecten betreffende alternatieve energieën in gang te zetten.

In april werd het eerste openbare waterstof-station in Reykjavik onthuld; dit is een belangrijke stap in het onderzoek naar alternatieve energieën. Daarmee is de sector van de mobiliteit met de brandstofcel direct aangesproken. Dit bevoorradingscenter, gesteund door het ECTOS-programma (Ecological City Transport System) van de Europese Commissie, werd opgericht door Iceland New Energy, een partnership tussen Vistorka (een IJlandse investeringsfirma), DaimlerChrysler, Shell en Norsk Hydro.

De noodzakelijke energie tot de productie van waterstof wordt uit hydraulische en geothermische alternatieve energiebronnen gehaald.
In augustus levert DaimlerChrysler de IJslandse hoofdstad drie Citaro bussen uitgerust met de waterstofcel, die bestemd zijn voor het openbaar vervoer. Het koude klimaat op dit eiland zal bijkomende informatie verschaffen in het kader van het Europese testprogramma dat gedurende twee jaren in 10 Europese steden loopt.