29
augustus
2008
|
02:00
Europe/Brussels

Intelligent multimediacenter voor mobiel entertainment en navigatie

Stuttgart – Perfect uitgerust voor de toekomst. Met de Universal Media Interface (UMI) van Mercedes-Benz kunnen C-Klasse en GLK klanten met slechts een procedure de nieuwste mobiele multimediatoestellen integreren in de bestaande autoarchitectuur. Toestellen voor mobiel entertainment en communicatie zoals mp3-spelers met USB-aansluiting, muziek-gsm’s en de Apple iPhone® kunnen gemakkelijk verbonden worden met het audiosysteem van de auto en laten zich bedienen met de bestaande organen. De Universal Media Interface ontwikkeld door Mercedes-Benz Accessories GmbH is compatibel met het Audio 20 CD-systeem (codes 523 en 510) Hoewel dit systeem niet over een navigatiefunctie beschikt, is er een handige gps-functie beschikbaar in combinatie met de UMI.

De jongste jaren willen mensen steeds vaker hun persoonlijke muziek- en fotocollectie met zich meenemen, ongeacht waar ze heen gaan. De markt van de draagbare multimediatoestellen zoals mp3-spelers met USB-aansluiting, muziek-gsm's en de Apple iPod® doet het dan ook bijzonder goed. De Universal Media Interface die Mercedes-Benz als accessoire aanbiedt voor de GLK en de C-Class, maakt het mogelijk om deze externe toestellen aan te sluiten op het audiosysteem van de auto, met een muziekweergave van topkwaliteit, een eenvoudige bediening en een perfecte integratie in de autoarchitectuur als voornaamste troeven.

De bestaande bedieningselementen zoals toetsen, schermen en de radio kunnen nog steeds worden gebruikt zonder dat men onderdelen hoeft te vervangen. Nadat de interface werd geïnstalleerd door een gespecialiseerd Mercedes-atelier, is er geen bijkomende hard- of software meer nodig.

Externe multimediatoestellen kunnen dankzij het ‘plug-and-play’ principe en mits de juiste verbindingen snel en eenvoudig worden aangesloten op de UMI-connector, die zich in het handschoenvakje bevindt. De verschillende multimediafuncties kunnen geactiveerd worden met de toets ‘AUX’ op de radio van de auto. Dankzij de duidelijk gestructureerde menu’s kan de gebruiker de gewenste functies gemakkelijk activeren door middel van de bedieningstoets (draai-druktoets) op de middenconsole en aflezen op het grote scherm.

Muziekliefhebbers zullen ook in de wolken zijn met de draadloze overdracht van audiosignalen via het Bluetooth®-profiel A2DP. Deze audiostreaming maakt het mogelijk om muziek rechtstreeks en draadloos af te spelen van het mp3-geheugen van een gsm met Bluetooth-technologie. De gsm kan gewoon in de zak van de gebruiker blijven zitten. Het volstaat om de Bluetooth-verbinding te activeren.

De intelligente USB-interface biedt ook een groter gebruiksgemak. Als de muziek aan de USB-stick zelf wordt gestopt of uitgeschakeld, onthoudt het systeem de positie en begint het opnieuw af te spelen op dezelfde plaats wanneer de stick terug wordt geactiveerd.


Perfecte kaartnavigatie beschikbaar als accessoire

Maar de nieuwe Universal Media Interface heeft nog meer in petto: wie het vaak af fabriek bestelde Audio 20 CD-systeem zonder navigatiefunctie gebruikt, kan een handige, achteraf te plaatsen navigatiefunctie bestellen voor gebruik met de Universal Media Interface. Naast de vereiste software omvat de module ook de recentste kaarten voor Europa, en dat zonder meerprijs.

Het systeem gebruikt diverse informatiebronnen zoals de rijsnelheid en de gps-coördinaten om de locatie van de wagen nauwkeurig te bepalen. De bediening via de draai-druktoets op de middenconsole is erg handig en betrouwbaar. Bovendien gebruikt de Universal Media Interface ook het scherm, dat eveneens wordt meegeleverd om de kaarten weer te geven. Dat toont ook de routeaanwijzingen door middel van pijlpictogrammen in het instrumentenbord. Een bijkomend scherm, dat het harmonieuze interieurdesign zou verstoren, is dan ook niet nodig.

Met de efficiënte processor worden routes in een handomdraai berekend en talloze extra functies zorgen voor een erg geavanceerde navigatie. De TMC-functie (Traffic Message Channel), die standaard wordt gemonteerd, waarschuwt voor files en stelt alternatieve routes voor. De oriëntatie van de kaarten kan afzonderlijk worden ingesteld en men kan ook kiezen voor een vogelperspectief (Bird View Mode). Voor de gesproken aanwijzingen is er keuze tussen negentien talen.

Het systeem blijft altijd up-to-date: updates kan men gemakkelijk uploaden en installeren door middel van een USB-stick. De Universal Media Interface is dan ook een aantrekkelijk en volledig geïntegreerd navigatiesysteem voor de aftermarket.


Absoluut gebruiksgemak

Ook het muziekgedeelte van de nieuwe interface onderscheidt zich door een perfecte integratie in de autoarchitectuur. Dat geldt bijvoorbeeld voor iPods®, waarvan de bestuurder alle muziekfuncties (door de playlists navigeren, bladeren op het op een na hoogste menuniveau, vooruit- of terugspoelen, tracks herhalen) kan bedienen met de draai/druktoets op de middenconsole. Voorts biedt het kleurenscherm (in het geval van de Audio 20 CD met 5"-scherm) van het audiosysteem informatie over de gespeelde track, de artiest en het album, maar ook over de playbackmodus van de mp3-speler.

Indien gewenst zijn bepaalde functies bovendien te bedienen met de toetsen op het multifunctionele stuur. In dat geval worden de voornaamste gegevens weergegeven in het instrumentenbord.

Ook het probleem van de elektriciteitstoevoer wordt elegant opgelost: de Universal Media Interface van Mercedes-Benz levert automatisch energie naar de batterij van de draagbare communicatie- en entertainmenttoestellen zodra de verbinding tot stand is gekomen en het contact werd aangezet. Als het toestel na een lange rit uit het handschoenvakje wordt gehaald, is de batterij dus nog steeds opgeladen.

De Universal Media Interface van Mercedes-Benz is al beschikbaar voor de C-Klasse serie 204 en zal in de nieuwe GLK-Klasse verkrijgbaar zijn vanaf de marktlancering in oktober 2008. Het systeem is bij alle Erkende Servicepunten Mercedes-Benz verkrijgbaar tegen de prijs van 1399,00 euro (prijs inclusief BTW en installatiekosten).

 

De functies van de Universal Media Interface in een oogopslag

In combinatie met het audiosysteem Audio 20 CD biedt de Universal Media Interface van Mercedes-Benz de volgende functie, die steeds worden weergegeven op het scherm:

· Navigatiesysteem met kaarten

· Integratie van mp3-spelers met USB-aansluiting en van USB-sticks (‘USB’) waarop vooraf audiobestanden werden geplaatst

· Het afspelen van mp3-bestanden die zijn opgeslagen op een Apple iPod® of Apple iPhone® (‘iPod/iPhone’)

· Aansluiting van klassieke externe audiotoestellen (‘AUX’)

· Draadloze overdracht van mp3-signalen via het Bluetooth®-profiel A2DP (‘audio streaming’)