23
januari
2001
|
01:00
Europe/Brussels

Klein en toch heel dapper! Met een smart naar de Noordkaap

Op de vooravond van het nieuwe millenium, op 27 december 2000, vertrok Damien Deroanne (28 jaar), Marketing coordinator smart bij DaimlerChrysler Belgium Luxembourg met een smart cdi naar het Hoge Noorden. Doel was het uiterste punt van het Europese continent, Honningsvag in Noorwegen en het bewijzen van de onbegrensde mogelijkheden van de smart.


De kleine stadswagen met dieselmotor legde de 7650km in ijzige omstandigheden af zonder problemen in 9 dagen tijd. De Noordkaap werd bereikt op nieuwjaarsdag. Daar zat Damien weliswaar een dag geblokkeerd omdat de wegen gesloten waren wegens feestdag. De laagste temperatuur, –40°C, werd opgemeten in Mosjoen, in Noorwegen.
De standaarduitrusting van de smart cdi was uitgebreid met een GPS-systeem, sneeuwbanden, sneeuwkettingen (die overigens nooit werden gebruikt) en een Webasto voorverwarmingssysteem met afstandsbediening. Dit systeem zorgde voor een voorverwarming van het watersysteem en dus van de motor en van de binnenruimte. Zo werd een koude start van de motor vermeden. Bovendien had Damien allerhande wisselstukken voorzien, maar moest er geen enkel gebruiken, zelfs geen ampoule, ruitenwisser of band.

Enkele interessante gegevens over deze expeditie :

Gemiddeld verbruik : 4.23l (in extreme omstandigheden qua ondergrond en klimaat en zonder aangepast rijgedrag).
Olieverbruik : 0.6l Verbruik van antivriesvloeistof voor het sproeisysteem : 8l
Gemiddelde afstand per dag : 850km Aantal tankbeurten : 15 (20l per tankbeurt)