13
oktober
2004
|
02:00
Europe/Brussels

MARCO POLO Viano – de compacte kampeerauto op het internationaal Salon voor Caravan & Motorhome

Mercedes-Benz stelde de Viano in zijn vrijetijdsversie voor op het internationaal Salon voor de Caravan en Motorhome van 30 oktober tot 7 november 2004 in Brussels Expo.

De Mercedes-Benz MARCO POLO Viano is gebaseerd op de Viano MPV en biedt naast een groot rijcomfort en een veilig weggedrag het aantrekkelijke interieur van een kampeerauto. Dankzij de in het dashboard geïntegreerde versnellingspook en de plaatsbesparende met de voet bediende parkeerrem is het achterste gedeelte erg makkelijk bereikbaar. Het belangrijkste in het interieur achter de zwenkbare voorstoelen is een verwijderbaar zitbankgeheel met twee enkele zetels. Dit geheel kan in bijna iedere gewenste stand om de 2,5 cm op rails vastgezet worden, en dat zowel tijdens het rijden als bij stilstand, wanneer het interieur gebruikt wordt als woonruimte. Geïntegreerde driepuntsveiligheidsgordels en Isofix-bevestigingspunten voor kinderstoeltjes verzekeren de veiligheid tijdens het rijden.

Voorspelbaar weggedrag dankzij achterwielaandrijving
Een van de opmerkelijke eigenschappen van de MARCO POLO is zijn geslaagde symbiose van dagdagelijkse bruikbaarheid en uitstekend reiscomfort. Vooral op smalle, bochtige wegen geniet de bestuurder een uitstekend weggedrag en een erg goede wendbaarheid. Beide zijn in de eerste plaats te danken aan de geavanceerde ophanging, die dynamisch maar toch ook comfortabel is. De basis daarvoor ligt bij de aangedreven achteras met onafhankelijke achterophanging, die gebruikmaakt van getrokken wielarmen en spiraalveren . Dit ontwerp maakt een grote stuurhoek met een kleine draaicirkel mogelijk, samen met een beter dan gemiddelde wendbaarheid voor een kampeerauto van deze afmetingen. Tegelijkertijd zorgt achterwielaandrijving ervoor dat er tijdens het rijden geen vervelende parasietreacties ontstaan in het stuurwiel. Dat leidt tot kalme, serene rijeigenschappen die in deze klasse voorbeeldig zijn.

Voorbeeldige veiligheidsuitrusting met ESP
De rijeigenschappen van de MARCO POLO Viano bieden de bestuurder een hoog veiligheidsniveau, dat nog aangevuld wordt met voorbeeldige veiligheidskenmerken. Grote remschijven op de vier wielen (inwendig geventileerd op de vooras) zorgen voor korte remafstanden die vergeleken kunnen worden met een auto van hoge kwaliteit. Alle modellen zijn standaard uitgerust met het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP; daarin zitten inbegrepen: ABS, een antislipregeling ASR, een elektronische remkrachtverdeler (EBV) en het hydraulische rembekrachtigingssysteem BAS. In kritieke omstandigheden kan het ESP ieder wiel afzonderlijk afremmen, waardoor iedere neiging tot onder- of overstuur in de kiem gesmoord wordt. De standaarduitrusting omvat ook frontale airbags voor de bestuurder en de voorste passagier. Als optie kunnen die nog aangevuld worden met windowbags in de rugleuningen van de stoelen.

CDI-motoren: krachtig, zuinig en schoon
De MARCO POLO Viano is uitgerust met ultramoderne viercilinder in lijn-dieselmotoren met een cilinderinhoud van 2,2 liter en CDI-technologie van de tweede generatie, zoals in de personenwagens van Mercedes–Benz. In beide beschikbare motorversies werd het vermogen gevoelig vergroot tegenover de overeenkomstige voorgaande modellen: van 75 kW (102 pk) naar 80 kW (109 pk) en - vooral in het topmodel uit het dieselgamma - van 90 kW (125 pk) naar 110 kW (150 pk). Voor de bestuurder is dit grotere vermogen vooral merkbaar door de grotere soepelheid bij een laag motortoerental. Ook de basismotor kan al beschikken over een koppel van 270 Nm van 1 600 o/m tot 2 500 o/m, en de krachtigste motor levert zelfs 330 Nm van 1 800 o/m tot 2 400 o/m. Als optie kunnen de dieselmotoren al voldoen aan de strenge toekomstige uitstootnormen die voorgeschreven worden door EU 4/III – een primeur in dit segment.

V6-benzinemotoren: een aangename en voortreffelijke rijervaring
De flexibele, koppelrijke V6-motoren met een cilinderinhoud van 3,2 liter blinken uit met de soepelheid die al bekend is van verschillende personenwagens van Mercedes-Benz, en staan dan ook borg voor rijplezier en uitstekende prestaties. De variant met 140 kW (190 pk) levert een koppel van 270 Nm van 2 750 o/m tot 4 750 o/m, terwijl de motor met 160 kW (218 pk) 305 Nm ontwikkelt tussen 2 800 o/m en 4 750 o/m. Beide motoren voldoen aan de laatste uitstootnormen (EU 4/I).

Keuze tussen manuele of automatische overbrenging
De dieselversies van de MARCO POLO Viano zijn standaard uitgerust met een manuele zesversnellingsbak. De V6-versies zijn uitgerust met een vijftrapsautomaat die ook als optie verkrijgbaar is op de dieselmotoren.

Zetels: elektrisch neerklapbaar met luchtkussens
Het kernelement van de Mercedes-Benz MARCO POLO Viano is het functionele maar erg huiselijke achtercompartiment. Het ombouwen naar slaapconfiguratie –in andere kampeerauto’s soms een lastige klus – is kinderspel in de MARCO POLO Viano: de rugleuningen van de zitbanken klappen elektrisch neer met een druk op de knop met als resultaat een comfortabel tweepersoonsbed. Het zitbankgeheel is voorzien van innoverende luchtkussens die borg staan voor een optimale zitpositie en zorgen voor een effen slaapoppervlak van 203 x 117 cm als ze neergeklapt zijn. Het beddengoed en een groot gedeelte van de bagage vinden een plaats in de opbergruimtes boven en onder het verlengde van het bed en in een praktische lade onder de zitbank.

De MARCO POLO Viano als verhuiswagen
Het zitbankgeheel is voorzien van een doorlaadmogelijkheid waardoor lange voorwerpen zoals ski’s vervoerd kunnen worden. En als u gaat verhuizen of een nieuw salon heeft gekocht voor in de huiskamer, dan kan de MARCO POLO Viano snel omgevormd worden tot verhuiswagen. Verwijder gewoon het zitbankgeheel en er ontstaat een laadruimte van meer dan drie kubieke meter, die beschikbaar is voor alle soorten ladingen.

Easy-up: het dak wordt geopend met een druk op de knop
Als optie zijn nog twee bijkomende slaapplaatsen met een lengte van 2.05 meter beschikbaar onder het opklapdak. In het dak zit een leeslampje ingebouwd en als optie kan een elektrisch glazen zonnedak voorzien worden. De dakbalgen worden automatisch ingetrokken wanneer het dak naar beneden wordt gebracht. Als optie kan de Easy-up-dakversie besteld worden. Dat is voorzien van een elektrohydraulische bediening waarmee het dak binnen een paar seconden door een eenvoudige druk op de knop makkelijk naar boven gebracht wordt. Met een totaalhoogte van 1 980 mm is de MARCO POLO geschikt voor dagdagelijks gebruik en kan hij zonder problemen geparkeerd worden in conventionele garages en parkeergarages.

Modern meubeldesign, ruim kookgedeelte
In de woonruimte kregen de kleerkast en het kookgedeelte een plaats aan de linkerkant van het voertuig . Oppervlakken in aluminium- en houtlook geven het interieur een moderne sfeer mee. Het kookgedeelte bestaat uit een gasfornuis met twee pitten, een gootsteen, een afdruiprek, een koelkast van 40 liter en ruime opbergmogelijkheden met lades en een kast met een vuilnisbak. Alleen de praktische en beproefde sluitingen met wieltjes voor de kast in het kookgedeelte werden overgenomen van het vorige model. Eten kan op een plooitafel die tijdens het rijden in het binnenpaneel van de schuifdeur zit .

Ronddraaiende kleerkast
De opbergruimte wordt vergroot door een laadkist op het dak en een slim ontworpen kleerkastindeling. Dankzij de ronddraaiende kleerkast achterin de MARCO POLO kan de gasfles voor het kookfornuis ook verwisseld worden als de kleerkast vol is, en het is ook mogelijk langs deze kant spullen in de kleerkast te plaatsen.

Eigen stroom- en watervoorziening
De MARCO POLO heeft drie stopcontacten van 12 V en één van 230 V om elektrische toestellen aan te sluiten. Als de lader aangesloten is op een externe bron met 230 V, wordt niet alleen de standaard hulpbatterij opgeladen, maar ook de startbatterij. De capaciteit van de watertanks, die zich binnen bevinden en dus beschermd zijn tegen vorst, werd vergroot in vergelijking met het vorige model, namelijk tot 36 liter voor het drinkwater en 32 liter voor het afvalwater.

Toebehoren
Als toebehoren zijn een extra enkele of dubbele zitbank verkrijgbaar, waardoor de MARCO POLO Viano plaats kan bieden aan vijf of zelfs zes personen. Ook een op brandstof werkende hulpverwarming met tijdschakelaar, een airco voor achterin en een fietsrek zijn als optie verkrijgbaar. De optionele luchtophanging op de achteras houdt de MARCO POLO in alle laadomstandigheden horizontaal, waardoor ongelijke grond op parkeerplaatsen gecompenseerd wordt.
& Andere toebehoren zijn verkrijgbaar van Westfalia Van Conversion, ervaren specialisten in kampeerauto’s, zoals dakreksystemen voor het opklapdak, een luifel, een opbergkist achter de voorste passagiersstoel of een muggenscherm voor de achterdeur. Klanten kunnen echter hun MARCO POLO Viano van bij het begin personaliseren dankzij de voor een kampeerauto ongebruikelijke keuze aan kleuren en bekledingen: er zijn zeven standaard koetswerkkleuren beschikbaar, zes metaalkleuren (met het opklapdak in een bijpassende kleur) en vier designs voor de interieurbekleding. Dat alles maakt van de MARCO POLO een praktische en veelzijdige, persoonlijke metgezel voor op reis en voor dagelijks gebruik.