04
december
2014
|
01:00
Europe/Brussels

Mercedes-Benz : Pionier in veiligheid

Brussel – Mercedes-Benz is sinds mensenheugenis pionier op vlak van actieve en passieve veiligheid en toont dat nog maar eens aan. Sinds januari 2014 worden alle Mercedes-Benz personenwagens en smart, af fabriek, uitgerust met een reddingssticker met QR-code voor hulpdiensten. Vanaf december 2014 wordt deze ook “retrofit” aangeboden voor wagens geproduceerd vanaf 1990.

Na een ongeval telt elke seconde voor de redding van de inzittenden. Daarom heeft Daimler als eerste autoconstructeur met een kleine, maar efficiënte, nieuwigheid een manier gevonden om de reddingsdiensten snel belangrijke informatie in verband met de veiligheid op de plaats van het ongeval te verschaffen : de reddingssticker. Door de QR-code die er op staat met een smartphone of tablet te scannen, wordt de specifieke reddingskaart van de wagen opgeroepen. Zo zien de reddingsdiensten meteen waar zich airbags, accu, tanks, elektrische leidingen, drukcilinders en andere voor de redding belangrijke onderdelen bevinden. De reddingsdiensten op de plaats van het ongeval hebben met deze eenvoudige maar belangrijke vernieuwing een vitaal voordeel in het gevecht tegen de tijd. Dankzij de QR-code kunnen ze sneller reageren en kunnen deze stickers dus helpen levens te redden !

Sinds januari 2014 worden deze reddingsstickers dus af fabriek aangebracht, maar iedere Daimler-invoerder wordt ook gevraagd om actie te ondernemen teneinde deze “retrofit” te kunnen aanbieden aan haar lokale klanten voor de oudere voertuigen.

Het officiële dealernet van Mercedes-Benz Belgium Luxembourg is in de tweede helft van dit jaar dan ook gestart met het aanbrengen van de QR-code in iedere Mercedes-Benz personenwagen of smart die voor een onderhoud of herstelling langs de werkplaats komt. De reddingssticker werd telkens aangebracht in de tankklep EN op de B-stijl van de tegenoverliggende zijde (zichtbaar bij geopend portier), teneinde er zeker van te zijn dat aan beide zijden van de wagen een QR-code aanwezig is.

Mercedes-Benz en smart-klanten die sinds meer dan 2 jaar geen bezoek meer hebben gebracht aan een officiële werkplaats, worden vanaf de maand december, in verschillende waves, persoonlijk aangeschreven om hen op de hoogte te brengen van deze actie.

Vanzelfsprekend werden ook de hulpdiensten (brandweerkazernes) over gans het land schriftelijk op de hoogte gebracht van deze uitzonderlijke nieuwigheid en ontvingen ze allemaal een briefing met tekst en uitleg over de reddingssticker.

Met Mercedes “connect me”, het automatische noodoproepsysteem dat standaard wordt meegeleverd sinds september 2014, en de reddingssticker, hoopt Mercedes-Benz telkens wat extra seconden te winnen, want iedere seconde telt !