01
april
2005
|
02:00
Europe/Brussels

Mercedes-Benz B-Klasse:Productie opgestart in de fabriek van Rastatt

- Ongeveer € 900 miljoen geïnvesteerd in de Rastatt-site sinds 2000
- 1.800 jobs gecreëerd op de Rastatt-site

 

In de fabriek van Rastatt rolde de eerste in serie geproduceerde Mercedes-Benz B-Klasse van de band. De allereerste wagen van de tweede Mercedes-Benz-productielijn in Rastatt was een B 200 CDI in Polar Silver. De A-Klasse wordt er al sinds 1997 gebouwd en is sinds juni 2004 aan zijn tweede generatie toe.

De B-Klasse compact sports tourer combineert de voordelen van verschillende soorten voertuigen in een unieke mix. Als reiswagen, gezinswagen én vrijetijdswagen, werd de B-Klasse ontworpen om te beantwoorden aan de vraag van de klant naar veel binnenruimte, een voorbeeldig comfort, uitstekende benutbaarheid, een tot de verbeelding sprekend design en heel wat rijplezier. Deze modellen worden in juni op de Europese markt gebracht. De klanten zullen kunnen kiezen uit vier benzinemotoren en twee dieselmotoren.

Sinds 2000 heeft DaimlerChrysler al ongeveer € 900 miljoen geïnvesteerd in Rastatt om de productie van de nieuwe A-Klasse en B-Klasse op te starten en om de aanliggende industrieterreinen uit te breiden.

Het bedrijf creëerde de capaciteit om dit tweede model te produceren door de bruikbare oppervlakte met ongeveer 160.000 vierkante meter uit te breiden, waarvan meer dan 60.000 vierkante meter voor het bouwen en lakken van het koetswerk. Er werd daarnaast een nieuwe productiehal gebouwd voor de eindassemblage van de B-Klasse.

Met de twee productielijnen zorgt DaimlerChrysler voor een totaal van 1.800 nieuwe jobs in Rastatt. Vandaag zijn ongeveer 6.500 mensen werkzaam in de fabriek.

Naast het ontstaan van nieuwe jobs te Rastatt, heeft de uitbreiding ook gevolgen voor de structuur van het plaatselijke netwerk van toeleveranciers. Via een transportband kunnen negen toeleveranciers die op het industrieterrein van de fabriek gevestigd zijn, ongeveer 50 procent van de onderdelen nodig voor de assemblage leveren. In 2004 waren ongeveer 600 personen tewerkgesteld op het industrieterrein. Nu bieden de toeleveranciers van de fabriek werk aan 1.200 personen. Alles samen droeg DaimlerChrysler door deze uitbreiding dus bij tot 2.400 nieuwe jobs in Rastatt.

In de eerste twee maanden van 2005, werden 26.200 wagens uit de Mercedes-Benz A-Klasse aan klanten in West-Europa geleverd. Sinds hij midden september 2004 op de markt kwam, hebben al ongeveer 80.000 klanten uit Europa deze compacte wagen gekocht.