28
mei
2015
|
02:00
Europe/Brussels

Mercedes-Benz Citan: nog milieuvriendelijker en aantrekkelijker

Dankzij een aantal verbeteringen is de Citan, de stadsbestelwagen van Mercedes-Benz, nu aantrekkelijker dan ooit. De wijzigingen zijn erop gericht aan de Euro 6 emissienorm te voldoen. Met nieuwe opties zoals een dubbele begeleiderszetel, een in de fabriek gemonteerd navigatiesysteem, een glazen dak of een achteruitrijcamera is de Citan nog praktischer en persoonlijker dan voorheen. Alle nieuwe producten en kenmerken kunnen nu al besteld worden en zullen geleidelijk leverbaar worden vanaf juni.

De Citan heeft voortaan zonder SCR-technologie een lage uitstoot volgens Euro 6

Vanaf juni zullen alle als personenwagen ingeschreven modellen van de Mercedes-Benz Citan standaard voldoen aan de Euro 6 emissienorm. Alle kopers van een Citan die hun wagen inschrijven als bedrijfsvoertuig, zullen Euro 6 bovendien als optie kunnen bestellen, meer dan een jaar vóór dit wettelijk verplicht wordt.

De nieuwe emissienorm heeft de Citan tot een milieuvriendelijke auto voor de toekomst gemaakt. Alle dieselversies van de Citan voldoen aan Euro 6 dankzij aanpassingen van de motor en een NOx-opslagkatalysator. Hiervoor is geen complexe SCR-technologie nodig. De bestuurder zal dus niet langer AdBlue moeten gebruiken als additief.

BlueEFFICIENCY-pakket en meer koppel voor een diesel met Euro 6

Alle Citan modellen die aan de Euro 6 emissienorm voldoen, worden standaard geleverd met het BlueEFFICIENCY-pakket. Deze uitrusting, die onder meer uit een ECO start-/stopfunctie bestaat, verlaagt het brandstofverbruik van de dieselmodellen tot slechts 4,3 liter/100 km, gemeten volgens NEDC. De Citan bereikt dit uitstekende verbruikscijfer zonder aan de prestaties te raken.

De upgrade naar Euro 6 gaat voor alle dieselmotoren gepaard met een verhoging van het maximumkoppel met 20 Nm, zodat waarden tussen 200 en 260 Nm worden bereikt. Hierdoor ligt de aandrijfkracht ongeveer tien procent hoger dan voorheen. Het maximumvermogen blijft ongewijzigd en bedraagt naargelang de motorversie 55 kW (75 pk) tot 81 kW (110 pk).

Nog persoonlijker: praktische nieuwe opties

Dankzij de nieuwe opties is de Citan voortaan nog persoonlijker. Lange modellen die als personenauto worden ingeschreven, zijn verkrijgbaar met een tweedelig kantelbaar glasdak boven de voorzetels. Het glas is getint. Elke helft kan manueel en afzonderlijk worden geopend in de rijrichting. Dankzij het nieuwe integrale panoramische glasdak boven het achterste deel baadt het interieur in licht.

De Citan is nog flexibeler met de nieuwe dubbele begeleiderszetel. Beide plaatsen zijn voorzien van een in de hoogte verstelbare hoofdsteun en een driepuntsveiligheidsgordel. Als niemand op deze plaatsen zit, kunnen de rugleuningen worden neergeklapt en kan de middelste rugleuning eventueel als schrijftafel dienen. Onder de dubbele zetel bevindt zich een opbergruimte.

Een nieuw navigatiesysteem dat speciaal voor de Citan werd ontwikkeld, wijst u de weg naar uw bestemming. Het toestel in 1-DIN-formaat wordt bediend via een 87 mm aanraakscherm. Naast gps-navigatie met wegenkaarten voor West-Europa biedt het systeem een USB-poort, een micro SD-kaartsleuf, AUX-interfaces en Bluetooth. De digitale zendnorm DAB + staat borg voor een voorbeeldige radio-ontvangst.

De als optie verkrijgbare nieuwe achteruitrijcamera vergemakkelijkt manoeuvres tegen lage snelheid en verhoogt de veiligheid. De camera zit achter de nummerplaathouder verborgen op de achterklep of achterdeur. Hij wordt geactiveerd wanneer de bestuurder de achteruitversnelling inschakelt. Het camerabeeld wordt op de binnenspiegel weergegeven en automatisch gedimd bij sterke lichtinval. Hulplijnen helpen u de afstanden in te schatten. Ook nieuw is het optionele antidiefstalsysteem voor de gesloten bestelwagen, de Mixto of de Tourer, ingeschreven als bedrijfsvoertuig. Het wordt geactiveerd door middel van de afstandsbediening met radiogolven in de sleutel van de auto.

Nieuwe naam: de Citan Combi heet voortaan Citan Tourer

Naast nieuwe technische kenmerken krijgt de Citan minibus een nieuwe naam: Citan Tourer. Zo wordt de naamgeving voor de Citan aangepast aan die voor de nieuwe Vito.