19
september
2003
|
02:00
Europe/Brussels

Mercedes-Benz CL 65 AMG en S 65 AMG: de twee krachtigste AMG’s

  • Nieuwe AMG V12-motor met dubbele turbo

  • 450 kW (612 pk) aan vermogen en 1 000 Nm koppel

  • Actieve ophanging ABC met speciale AMG-afstelling

  • Exclusieve uitrusting : AMG-velgen van 19 duim en zetels in Nappa-leder

Mercedes-AMG GmbH is nog maar net 53 jaar geworden, of het presenteert de twee krachtigste modellen die het ooit gebouwd heeft: de CL 65 AMG en de S 65 AMG. Deze bijzonder exclusieve Grand Tourisme-coupé en deze tegelijk luxueuze en sportieve berline worden beide aangedreven door een nieuwe V12 van 6 liter, die dankzij zijn bi-turbosysteem een tot op heden ongeëvenaarde motorkracht ontplooit wat deze cilinderhoudcategorie betreft. De 12-cilinder van AMG ontwikkelt een vermogen van niet minder dan 450 kW (612 pk) en kan op een maximumkoppel van 1 000 Nm terugvallen tussen 2 000 en 4 000 omw/min. Deze indrukwekkende technische kenmerken voegen een nieuwe dimensie toe aan de rijprestaties : hij accelereert van 0 tot 100 km/h in 4,4 seconden en haalt een topsnelheid van 250 km/h (elektronisch begrensd).
Deze aanzienlijke krachtontwikkeling valt niet alleen toe te schrijven aan de nieuwe dubbele turbo met grotere compressors en het nog krachtigere tussenkoelingssysteem, maar ook aan de grotere cilinderinhoud, die voortaan 5 980 cm3 bedraagt, en aan de talrijke interne wijzigingen aan de motor.

AMG SPEEDSHIFT 5-trapsautomaat met stuurbedieningen

De krachtoverdracht wordt verzekerd door een automatische versnellingsbak met 5 verhoudingen die AMG SPEEDSHIFT werd gedoopt en aan het stuurwiel bediend kan worden. Het hoge koppel (1200 Nm maximaal) moest elektronisch beperkt worden tot 1 000 Nm en maakte de versteviging van meerdere compenenten van de versnellingsbak noodzakelijk (nieuwe koppelingsschijven met geavanceerde metaalbekleding, wijziging van de sturing van de schakelovergangen en van de lock-up van de koppelomvormer). Ook de nieuwe transmissieassen en de vergrote wielsteunen zijn ontworpen om overweg te kunnen met dit hoge vermogen en koppel.

Actieve ABC-ophanging, sportchassis en remzadels met acht zuigers

De CL 65 AMG coupé en de S 65 AMG berline zijn standaard uitgerust met de actieve ABC-ophanging (Active Body Control), waarvan de speciale AMG-veerpoten voorzien zijn van hard afgestelde schokdempers. Niet alleen aan het onderstel werden wijzigingen aangebracht, ook de regelsystemen voor het dynamische rijgedrag zoals het ABS, de noodremhulp, het ASR en de dynamische stabiliteitsregeling ESP® werden volledig herzien en aangepast. Om het hoofd te kunnen bieden aan het hoge motorvermogen waarover de bi-turbomotor van AMG beschikt, zijn de voorwielen uitgerust met nieuwe, grotere remzadels met acht zuigers (390 x 36 mm) met schijven in grijs gietijzer en naven in aluminium. Het contact van het voertuig met het wegdek wordt verzekerd door AMG-velgen van 19 duim met dubbele spaken, die geschoeid gaan met banden in maat 245/40 ZR 19 vooraan en 275/35 ZR 19 achteraan.

AMG-koetswerkkit en exclusief Nappa-leder standaard

De CL 65 AMG en de S 65 AMG zijn standaard uitgerust met de AMG-koetswerkkit, die een bijzonder krachtige look creëert. De voor- en achterspoilers en de skirts sluiten harmonieus aan bij het elegante en tijdloze design van beide Mercedes-Benz-voertuigen; de twee dubbele ovale AMG-sportuitlaten met chroomafwerking onderstrepen op hun beurt het sportieve van de achterpartij.

In het interieur creëren de inzetstukken uit edelhout en de zetels in exclusief Nappa-leder, dat in drie kleuren beschikbaar is, een sfeer van exclusiviteit. De AMG-sportstoelen met elektrische bediening bieden een betere zijdelingse steun en worden gekenmerkt door het typische design en de kenmerkende perforaties van AMG, terwijl ze ook van het multicontourtype zijn en een geheugen- en verwarmingsfunctie omvatten – tal van kenmerken die het rijden aan boord van de CL 65 AMG, of het nu op bochtige wegen of op de snelweg is, een waar plezier maken. De S 65 AMG is vooraan uitgerust met dynamische multicontourzetels met elektrische bediening en worden eveneens gekenmerkt door het design en de typische perforaties van AMG, geïntegreerde verwarming en geheugenfuncties. De specifiteit van deze twee prestigieuze V12-modellen wordt ook weergegeven door de AMG-snelheidsmeter, die een bereik van 0 tot 360 km/h heeft, het ergonomische AMG-sportstuur met geïntegreerde versnellingsbakbediening en de drempelbeschermers in verchroomd roestvrij staal met AMG-logo.

De standaarduitrusting van de S 65 AMG berline omvat daarenboven het preventieve inzittendenbeschermingssysteem PRE-SAFE, dat in staat is om op voorhand een mogelijk ongeval te detecteren en op preventieve wijze de inzittenden en het voertuig voor te bereiden voor deze mogelijkheid. De CL 65 AMG en de S 65 AMG maken vanaf de maand december 2003 hun opwachting bij de erkende Mercedes-Benz-concessiehouders.