20
april
2007
|
02:00
Europe/Brussels

Mercedes-Benz E 320 BLUETEC tot “World Green Car” uitgeroepen

Autojournalisten uit 22 landen hebben de E 320 BLUETEC tot de “2007 World Green Car” uitgeroepen. Met deze onderscheiding die Mercedes-Benz op de International Auto Show in New York in ontvangst nam, werd de E 320 BLUETEC als de wegbereider voor een nieuwe en bijzonder zuivere dieseltechnologie gehuldigd. Mercedes-Benz biedt die limousine sinds oktober 2006 in de VS en Canada aan.

Bij de “World Green Car”-competitie van dit jaar moest de E 320 BLUETEC het tegen 14 concurrenten opnemen. De jury loofde zowel het dieselengagement van Mercedes-Benz in de VS-markt, als het toekomstgerichte BLUETEC-systeem dat een duidelijke vermindering van de emissies, meer bepaald van de stikstofoxides, mogelijk maakt. Dat systeem maakt van de E 320 BLUETEC een van de zuiverste en zuinigste auto’s in zijn categorie. De prijs “2007 World Green Car” werd op de New York International Auto Show aan Mercedes-Benz overhandigd.

De door een 165 kW/224 pk sterke V6-motor aangedreven E 320 BLUETEC verbruikt maar 6,7 liter per 10 kilometer en legt met een tank 1 200 km af. Op de VS-markt biedt Mercedes-Benz vanaf 2008 nog drie V6-BLUETEC-modellen aan, resp. in de GL-, ML- en R-Klasse.

In Europa is BLUETEC vanaf 2008 beschikbaar, het eerst in de E-Klasse.

BLUETEC is een modulair systeem om de uitlaatgassen te zuiveren. Het combineert de vandaag gebruikelijke oxidatiekatalysator en de onderhoudsvrije Mercedes-deeltjesfilter met een nieuw ontwikkelde NOx-bufferkatalysator en een speciale SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction). Daardoor wordt de emissie van stikstofoxide in sterke mate teruggedrongen: de E 320 BLUETEC is de eerste en enige dieselauto die vandaag al voldoet aan de limieten die de strenge VS-emissienorm BIN 8 op het vlak van de stikstofoxides vastlegt.