26
mei
2005
|
02:00
Europe/Brussels

Mercedes-Benz E 320 CDI:Wereldrecordhouder en weinigverbruiker

Na het vestigen van hun dieselwereldrecords, die erg veel aandacht kregen in de pers, zijn de drie standaard Mercedes-Benz E 320 CDI’s de krantenkoppen blijven halen.
Na hun 30 dagen durende non-stop proef op een vijf mijl lang snelheidsovaal in het Texaanse Laredo, vestigden de berlines een nieuw record tijdens een brandstofverbruikstestrit naar Tallahassee, in Florida, onder het waakzame oog van de USAC**. Zonder te stoppen om bij te tanken legde ieder ongewijzigd CDI-modellen een afstand af van 1039 mijl (1672 km), wat overeenkomt met een brandstofverbruik van 4,75 liter per 100 kilometer.

Naast het minimale brandstofverbruik tijdens de rit naar Tallahassee, bewees vooral het uitlaatsysteem met zijn onderhoudsvrije partikelfilter wat het waard is tijdens de 30 dagen durende wereldrecordrit. Zoals al aangetoond was in talrijke laboratoriumtests en praktische proeven, heeft Mercedes-Benz nog maar eens bewezen dat de in serie geproduceerde dieselpartikelfilter perfect werkt over lange afstanden tijdens dagelijkse ritten.

Onder toezicht van de USAC**, die namens de FIA* al constant de wereldrecordrit had gecontroleerd, reden de ongewijzigde auto’s van Laredo, aan de Mexicaanse grens, naar Houston, Lake Charles, Baton Rouge, Mobile en Tallahassee. Bij de start van deze rit door de vijf Amerikaanse staten Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama en Florida, werd de volledig gevulde, 80 liter grote standaardbrandstoftank van de drie auto’s door USAC**-werknemers verzegeld.

Daarbovenop hebben ervaren testtoezichters de snelheidsmeters geijkt, en hebben ze de zuinigheidsrit van 2 dagen langs de Amerikaanse snelwegen, waar de snelheid streng gecontroleerd wordt, gevolgd in begeleidende auto’s. Het resultaat was dat de drie E 320 CDI-modellen met één enkele volle tank een afstand van 1039 mijl hebben afgelegd, wat overeenkomt met 1672 kilometer.

Het gemiddelde brandstofverbruik van alle drie de auto’s bedroeg minder dan 4,8 liter diesel per honderd kilometer, waarbij het beste resultaat 4,75 l/100 km bedroeg.

De Mercedes-Benz E 320 CDI zet echter ook een overtuigende prestatie neer in het dagelijkse verkeer in de erg gevarieerde omstandigheden van Midden-Europa – hier bedraagt het NEDC gemengd normverbruik een uiterst bescheiden 7,3 liter diesel per honderd kilometer.


*onderworpen aan FIA-erkenning **United States Auto Club