16
april
2004
|
02:00
Europe/Brussels

Mercedes-Benz SL 65 AMG: de krachtigste roadster in de wereld

Een 12-cilinder AMG biturbomotor, een vermogen van 612 pk en een maximumkoppel van 1000 Nm – de nieuwe SL 65 AMG is de krachtigste roadster die in serie wordt gebouwd. De open tweezitter zet niet alleen de indrukwekkende V12-traditie van Mercedes-AMG voort, maar biedt ook in deze motorcategorie ongeëvenaarde prestaties: de SL 65 AMG accelereert in 4,2 seconden van 0 tot 100 km/h en haalt na net 12,9 seconden een snelheid van 200 km/h. Zijn (elektronisch begrensde) topsnelheid bedraagt 250 km/h.

De gewijzigde AMG-sportophanging, het mechanische differentieelslot en het nieuw ontwikkelde en bijzonder krachtige AMG-remsysteem met meerdere circuits en met schijfremmen voor en achter bezorgen deze bijzonder krachtige en snelle roadster uitstekende dynamische rijeigenschappen. De exclusieve standaarduitrusting van deze open droomauto onderstreept nog eens extra de technologische spitstechnologie die er achter schuil gaat. De nieuwe AMG V12 is het topmodel in het motorenaanbod van de SL-Klasse, dat nu vijf motoren telt. De SL 65 AMG komt in juni 2004 op de markt.
De AMG V12-motor heeft een cilinderinhoud van 6,0 liter en dankt zijn uitzonderlijke prestaties voor een groot deel aan het biturbosysteem dat uitgerust is met grotere turboladers en een krachtige koeler (op basis van water) voor de laadlucht. Het opmerkelijke maximumkoppel van 1000 Nm blijft permanent beschikbaar tussen 2000 en 4000 t/min. En al bij een toerental van 1000 t/min bezorgt de AMG V12 biturbomotor de krukas een koppel van 570 Nm, terwijl dat bij 1500 t/min tot 830 Nm gestegen is.
De AMG 12-cilinder is even geschikt om in de hoogste toerentallen krachtig te accelereren als om rustig in de hoogste versnelling te cruisen. Ondanks zijn indrukwekkende reactievermogen is deze motor toch soepel en verfijnd en staat hij borg voor het hoge toercomfort dat traditioneel met Mercedes geassocieerd wordt. Zodra de kap geopend wordt, springen de boeiende hoogtechnologische kenmerken in het oog. Het hertekende motordeksel dat uit koud geperst aluminium en met koolstofvezels versterkte kunststof (CFRP) vervaardigd is, is een plezier voor het oog.
De 12-cilindermotor wordt manueel in de AMG-motorenfabriek geassembleerd – op de lijn naast die waar de AMG V8-turbomotor voor de Mercedes-Benz SLR McLaren gebouwd wordt. De “één man, één motor” filosofie blijkt uit het kenmerkende plaatje op de AMG V12 dat de naam draagt van de specialist die de motor geassembleerd heeft, en garandeert de hoogste normen op het vlak van kwaliteit en vakmanschap.

AMG SPEEDSHIFT met bedieningsknoppen op het stuurwiel en een asymmetrisch differentieelslot


In de SL 65 AMG wordt het vermogen door de AMG SPEEDSHIFT doorgegeven, een vijftrapsautomaat die ook over een manuele modus beschikt, waarin hij met schakelknoppen op het stuurwiel bediend wordt. Met het oog op het enorme vermogen en koppel werden de belangrijkste onderdelen van de versnellingsbak verbeterd – er werden nieuw ontwikkelde koppelingsschijven ingevoerd, het schakelprogramma werd gewijzigd, alsook het programma voor de vergrendeling van de koppelomvormer. Daarnaast is de auto nog met speciale aandrijfassen, met grotere naafdragers en wiellagers en met speciale veerverbindingen op de achteras uitgerust.
In de versterkte differentieelkast op de achteras, die van een warmtegeleider voorzien is, is een mechanisch, asymmetrisch meervoudig plaatdifferentieel met beperkte slip ingebouwd dat onder belasting een grendelfactor van 40 % heeft. Dat garandeert een goede tractie, vooral bij een erg sportieve rijstijl. Met het gewijzigde tractiesysteem, dat van een speciaal tractieprogramma voorzien is, kan het hoge motorvermogen altijd op een optimale manier op de weg overgebracht worden.

ABC met AMG-sportophanging en een nieuw remsysteem met meerdere circuits

De SL 65 AMG is standaard uitgerust met Active Body Control (ABC) en met speciale AMG-veerbenen met een stuggere demping. De bestuurder kan met een knop een nog sportievere modus selecteren waarbij de stamp- en rolbewegingen nog sterker verminderd worden. Grondig aangepaste regelsystemen zoals ABS, Brake Assist, ASR en ESP® (elektronisch stabiliteitsprogramma) maken het verbeterde chassisontwerp compleet. Als tegenhanger voor het hoge motorvermogen is er een nieuw ontwikkeld remsysteem met meerdere circuits ingebouwd. De intern geventileerde gietijzeren remschijven op de vooras zijn 390 x 36 mm groot, die op de achteras 360 x 26 mm. Samen met de aluminium (voor) en roestvrij stalen (achter) remzadels garanderen ze een optimale vertraging en weerstand tegen fading. De SL 65 AMG is zoals alle andere roadsters van de SL-Klasse uitgerust met SBC™ (Sensotronic Brake Control), het elektrisch-hydraulische remsysteem onder hoge druk.

AMG-carrosseriestijl en exclusief nappaleer standaard

Het uiterlijk van het nieuwe AMG V12 vlaggenschip onderscheidt zich op verschillende punten van de andere modellen in de SL-Klasse. De hertekende voorschort die in de windtunnel geperfectioneerd werd, heeft een opvallende contour die gebaseerd is op de look van de F1 veiligheidsauto. De aanzienlijk grotere luchtinlaten garanderen een goede aanvoer van frisse lucht voor de koeling van het koelwater, de motorolie en de laadlucht. Zoals de achter- en zijschorten maakt de voorschort deel uit van het krachtige AMG-stijlpakket dat op een harmonieuze manier met het bekroonde design van de Mercedes roadster samengaat. Het onafhankelijke AMG-specifieke radiatorrooster is een ander element dat dit model een aparte positie geeft.
Voor het contact met de weg zorgen de samengestelde, titaniumgrijs gelakte AMG-velgen van 19 inch met dubbele spaken. Die zijn voorzien van 255/35 R 19 banden vooraan en van 285/30 R 19 banden achteraan. De verchroomde modelaanduiding “V12 Biturbo” op de wielkasten vooraan onderstreept de uitzonderlijk dynamische eigenschappen van deze auto. Achteraan trekken de donker gekleurde achterlichten en de AMG-sportuitlaat met twee verchroomde dubbele en ovalen uitlaatpijpen de aandacht op zich. De typische AMG V12-klank verleent de auto een eigen charme, vooral wanneer het variodak open is.

In het interieur zorgen de hoogwaardige afwerking in hout of aluminium en de lederen uitrusting, die in drie kleuren beschikbaar is, voor een exclusieve sfeer. De elektrisch verstelbare AMG-sportstoelen met een voor AMG specifiek stiksel- en perforatiepatroon en met verbeterde zijsteunen, een multicontour-functie, een geheugenfunctie en verwarming maken van elke rit in de SL 65 AMG weer een prettige ervaring, ongeacht of u nu bochtige landwegen volgt of grote afstanden op de snelweg aflegt. De standaarduitrusting van de SL 65 AMG omvat daarnaast nog een AMG-wijzerpaneel met de afwerking in alcantara, een snelheidsmeter met aanduidingen tot 360-km/h en de benaming 'V12 Biturbo', het ergonomische AMG-sportstuurwiel met schakelknoppen, de deurdrempels in gepolijst aluminium waarin het AMG-logo geperst is, de bixenonkoplampen, COMAND met dvd-technologie, de cd-wisselaar en het geluidssysteem.

De nieuwe SL 65 AMG is vanaf juni 2004 beschikbaar bij de verkoop- en onderhoudsvestigingen en de dealers van Mercedes-Benz.