11
september
2007
|
02:00
Europe/Brussels

Mercedes-Benz Sprinter nu verkrijgbaar met ECO-Start

  • ECO-Start doet dienst als motorstart/-stopsysteem
  • ECO-Start bespaart brandstof en belast het milieu minder
  • Elektronische sturing garandeert veiligheid, comfort en gebruiksgemak
Een motor die niet draait, heeft geen brandstof nodig. Deze waarheid als een koe helpt de Mercedes-Benz Sprinter brandstof te besparen en dus het milieu minder te belasten. Wanneer het voertuig meer dan drie seconden stil staat met het toerental stationair, wordt de motor automatisch uitgeschakeld. Zodra de bestuurder het koppelingspedaal opnieuw intrapt, wordt de motor opnieuw gestart. De potentiële brandstofbesparing is aanzienlijk: in sommige gevallen, afhankelijk van de toepassing en de verkeersdrukte, slaagden bestuurders erin om tot 20% minder te verbruiken. Gemiddeld zal de brandstofbesparing wellicht tussen vijf en acht procent liggen. Het systeem biedt het meeste winst in stadsverkeer waarbij vaak gestopt moet worden in files of voor verkeerslichten.

De veiligheid wordt gegarandeerd door geavanceerde elektronica. Wanneer het voertuig begint te bewegen, wordt de motor gestart om te garanderen dat de servobekrachtiging voor het stuur en de remmen behouden blijft. In alle andere gevallen wordt de motor pas opnieuw gestart wanneer het gaspedaal volledig wordt ingetrapt. Wanneer de spanning van de batterij te laag is of wanneer een poging van het systeem om de motor te starten is mislukt, wordt de ECO-Startfunctie uitgeschakeld. Bovendien controleert het veiligheidsprogramma van het systeem of de motorkap gesloten is, om te voorkomen dat iemand gewond zou raken wanneer de motor plots start. De bestuurder kan het systeem ook uitschakelen door middel van een knop in het dashboard.

Om koude starts enerzijds en oververhitting anderzijds te vermijden, werkt het systeem enkel bij koelvloeistoftemperaturen tussen 40°C en 100°C. Ook met het comfort van de inzittenden wordt rekening gehouden: wanneer de buitentemperatuur onder het vriespunt ligt, wordt de motor niet uitgeschakeld. ECO-Start is vanaf nu wereldwijd verkrijgbaar voor alle Sprinters met een dieselmotor en een manuele versnellingsbak. In België kost het systeem slechts €220 (exclusief btw) bovenop de prijs van de bestelwagen.