24
augustus
2007
|
02:00
Europe/Brussels

Mercedes-Benz Viano en Vito met ESP®-aanhangerstabilisering:Veilig onderweg met de aanhangwagen of de caravan

  • Gerichte remingrepen tegen het slingeren van de aanhanger

  • Het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP® herkent de aanhanger meteen bij het aankoppelen

  • Standaard in combinatie met de aanhangerkoppeling

Stuttgart – Veel bestuurders met een caravan hebben het reeds meegemaakt: na een windstoot, het veranderen van rijstrook of bij een inhaalmanoeuvre begint de caravan plots gevaarlijk te slingeren. Een slingerende aanhanger kan de hele combinatie uit evenwicht brengen waardoor het slingeren nog toeneemt totdat de combinatie uiteindelijk in een slip geraakt. De Viano en de Vito zijn nu echter uitgerust met een ESP®-aanhangerstabilisering die met behulp van gerichte rem-ingrepen de combinatie stabiliseert en gevaarlijke slingerbewegingen in de kiem smoort.

Rem-ingrepen tegen slingerbewegingen
De ESP®-aanhangerstabilisering is een bijkomende functie van het elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP®) en maakt gebruik van dezelfde sensoren. Een giermomentsensor detecteert bewegingen rond de verticale as van het voertuig en zorgt door middel van actieve rem-ingrepen voor de nodige tegenmaatregelen. Er zijn geen bijkomende sensoren voorzien aan de aanhanger of aanhangerkoppeling.

De ESP®-aanhangerstabilisering gaat hierbij als volgt tewerk: bij het detecteren van een slingerbeweging worden de wielen van de vooras onmiddellijk afgeremd en wordt tegelijkertijd het motorkoppel verlaagd. Na meerdere opeenvolgende ingrepen worden de drempelwaarden verhoogd en wordt de vereiste remingreep naar verhouding sterker, waardoor de snelheid van het voertuig aanzienlijk afneemt. De bestuurder wordt zo gewezen op het gevaar van een slingerende aanhanger en op het feit dat hij zich te vaak in het kritische snelheidsbereik bevindt.

Dankzij zijn precieze werking zorgt het elektronisch stabiliteitsprogramma ervoor dat kritieke slingerbewegingen van de aanhanger door middel van subtiele ingrepen aan de vooras al in de beginfase de kop worden ingedrukt voor nog meer veiligheid en comfort. Het ESP®-lichtje op het dashboard waarschuwt de bestuurder wanneer het systeem in werking treedt.

Het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP® herkent de aanhanger meteen bij het aankoppelen
De ESP®-aanhangerstabilisering herkent de aanhanger bij het aankoppelen, wanneer de elektrische koppelingsstekker met de trekwagen verbonden is. De werking is identiek voor alle soorten aanhangers, dus het systeem werkt ook voor kleine aanhangers.

Voor een correcte werking van het systeem is het belangrijk dat de bestuurder van de trekwagen bij het optreden van slingerbewegingen het stuur volledig recht houdt en dus niet probeert tegen te sturen. Net als het ESP®-systeem vergelijkt ook de ESP®-aanhangerstabilisering immers het eigenlijke rijtraject met de rijrichting die voortvloeit uit de stuurbewegingen. Wanneer het systeem een afwijking vaststelt, grijpt het automatisch in om het voertuig of de combinatie terug in de goede richting te sturen.

De ESP®-aanhangerstabilisering functioneert enkel binnen bepaalde fysische limieten en het is uiteindelijk de bestuurder zelf die de verantwoordelijkheid draagt voor voertuig en aanhanger. Indien de combinatie veel te snel rijdt, kunnen de hierdoor ontstane krachten de mogelijkheden van de techniek overstijgen. Zo kan de ESP®-aanhangerstabilisering bij overdreven snelheid niet voorkomen dat een kleine aanhanger gaat stuiteren, of verhinderen dat een te hoog of slecht beladen aanhanger gaat kantelen of omslaat.

Standaard in combinatie met de aanhangerkoppeling
De ESP®-aanhangerstabilisering behoort tot het standaardpakket van alle Viano en Vito uitvoeringen met aanhangervoorziening en -koppeling. De 4MATIC-uitvoeringen van de Viano en de Vito zijn standaard uitgerust met de ESP®-aanhangerstabilisering.