23
augustus
2011
|
02:00
Europe/Brussels

Mercedes-Benz Vito en Viano met een verbeterd BlueEFFICIENCY-pakket

Nieuwe alternatorsturing die het brandstofverbruik van de Vito en de Viano vermindert
Standaard vanaf september 2011

Stuttgart – Binnenkort introduceert Mercedes-Benz een verbeterd BlueEFFICIENCY-pakket: vanaf september 2011 helpt een nieuw beheersysteem voor de alternator om het brandstofverbruik van de Mercedes-Benz Vito en Viano nog verder terug te dringen.


Een doeltreffende nieuwe uitrusting
Bij remmanoeuvres zet het nieuwe beheersysteem voor de alternator een deel van de kinetische energie in elektriciteit om die vervolgens in de accu opgeslagen wordt. Door de invoer van die extra energie in het systeem kan de werking van de alternator in bepaalde bedrijfsomstandigheden beperkt worden, bijv. bij acceleraties. Op die manier wordt de verbrandingsmotor minder belast. De intelligente alternator werkt helemaal onafhankelijk zonder dat de bestuurder daar iets van merkt. De vermogenselektronica verhoogt de spanning van de alternator wanneer dat nodig is om de accu weer snel op te laden. De technische term daarvoor is ‘recuperatie’: een proces dat de kinetische energie gebruikt die anders als door de remmen afgegeven warmte in de atmosfeer zou verdwijnen. BlueEFFICIENCY, en dus ook het nieuwe beheersysteem voor de alternator, maakt deel uit van de standaarduitrusting voor de Viano, de Vito crewbus en voor elk Vito-model met een goedkeuring als personenauto.

Op weg naar de toekomst met BlueEFFICIENCY
Mercedes-Benz heeft BlueEFFICIENCY ontwikkeld als een onderdeel van zijn inspanningen om de mobiliteit van de toekomst op een verantwoorde en duurzame manier vorm te geven. De term slaat op een reeks van intelligente en innovatieve technologieën die op zulk een manier samenwerken dat een merkbare daling in het verbruik en in de uitstoot van vervuilende stoffen mogelijk wordt. Dat efficiëntiepakket omvat onder andere een zuinige 4-cilinder CDI-dieselmotor in twee vermogensversies, een moderne V6 CDI-dieselmotor (met versnellingsautomaat), de handbediende ECO Gear 6-versnellingsbak die eveneens het verbruik helpt te beperken, en afhankelijk van het model nog andere brandstofbesparende maatregelen.