07
april
2011
|
02:00
Europe/Brussels

Mercedes Concept A-Klasse: voorontwerp van een nieuwe generatie

Met de Concept A-Klasse presenteert Mercedes-Benz op de autotentoonstelling van Sjanghai (21-28 april) een studiemodel dat in vele opzichten toekomstwijzend is. Dat zit hem niet alleen in de uitermate dynamische vormgeving, maar ook in de zeer vooruitstrevende technologie. 
Op technologisch vlak innoveert hij onder meer met zijn nieuwe viercilinder-turbobenzinemotor, zijn versnellingsbak met dubbele koppeling en zijn ongevalswaarschuwing met radartechnologie en adaptieve noodrembekrachtiging.

Een langere motorkap, een gedrongen silhouet en gestrekte glaspartijen: de proporties van de Concept A-Klasse laat geen twijfel bestaan over de dynamische ambities van het model. De sportieve lijn plukt de vruchten van een bijzondere diepgang dankzij het spel van lijnen en oppervlakken waarvoor de designers inspiratie putten uit natuurlijke elementen zoals golven en de wind en uit de vliegtuigbouwkunde.

Vanuit stilistisch en technologisch oogpunt vormt de Concept A-Klasse het begin van een nieuw tijdperk in het segment van de compacte wagens bij Mercedes-Benz. Zijn viercilinder-benzinemotor uit het nieuwe M270-gamma drijft de voorwielen aan. Hij werd ontworpen voor overlangse inplanting en biedt een hoog vermogenspotentieel dankzij de directe injectie en de drukvoeding met turbocompressor terwijl hij toch bijzonder lage verbruiks- en emissiecijfers kan voorleggen. Onder de motorkap van de Concept A-Klasse schuilt een tweeliterversie van de nieuwe motor, goed voor 155 kW (210 pk). Deze BlueEFFICIENCY-versie wordt bijgestaan door de nieuwe transmissie met dubbele koppeling van Mercedes-Benz.

Als wereldprimeur in het segment van de compacte wagens beschikt hij onder meer over een ongevalswaarschuwing met radartechnologie en adaptieve noodrembekrachtiging om het risico op aanrijdingen te beperken. Deze assistent, ‘Collision Prevention Assistant’ genaamd, waarschuwt afgeleide bestuurders met een auditief en visueel signaal en bereidt het noodremsysteem voor op een nauwkeurige en gerichte ingreep. Die wordt ingezet zodra de bestuurder fors op het rempedaal duwt.

Design: pittige hoeken en originele oppervlakken

De Concept A-Klasse neemt de designlijn over die Mercedes-Benz lanceerde op de F 800 Style en die pittige en nauwkeurige hoeken combineert met erg vrij ontworpen oppervlakken. Drie kenmerkende lijnen geven het zijprofiel structuur: de karakterlijn vooraan zakt naar achteren toe naar beneden (dropping line) en de gespierde lijnen van de schouders tot aan de achteras onderstrepen een persoonlijkheid die inspiratie put uit de coupémodellen van het merk terwijl een derde lijn omhoog loopt in een gracieuze beweging voor de achterwielkasten.

De voorkant van de Concept A-Klasse trekt overal de aandacht. Het merklogo lijkt wel omgeven door een sterrenhemel: waar het radiatorrooster normaal is afgewerkt met lamellen of een honingraatmotief, fonkelen talloze metaalzilveren puntjes op een zwarte achtergrond. Dat thema komt trouwens ook terug in het velgdesign. Op het gebied van verlichting verricht de Concept A-Klasse wonderen: zijn innovatieve, erg krachtige led-koplampen nemen met hun talloze verlichtingspunten het sterrenhemelmotief over. Voor de daglichten werden er negentig elementen in glasvezel voorzien van aluminium houders en samengebracht in een vleugelmotief in de koplamp.

De grote troef van het interieur is ongetwijfeld het instrumentenbord. Dat kreeg de vorm van een vliegtuigvleugel en bestaat uit een uittrekbaar lichtdoorlatend gespannen doek dat de bionische cellulaire structuur van de constructie laat doorschemeren.

De verluchtingsroosters van het instrumentenbord doen denken aan de reactoren van een jetmotor, waarvan de brander op zijn beurt model stond voor de rode kleur van de wijzerplaten. De centrale eenheid lijkt op het moderne bedieningspaneel van een vliegtuig, met een versnellingshendel in de vorm van de gashendel.

Centraal in het bedieningsconcept van de Concept A-Klasse staat een smartphone. Die integratie biedt via COMAND Online toegang tot alle toepassingen, services en digitale inhoud op het gebied van levenskunst. Het grafische design van de inhoud het scherm is revolutionair en kent zijn gelijke niet. Glaselementen verlicht door een magentagloed lichten op volgens een dynamisch concept om een driedimensionaal navigatiebeeld te creëren