28
november
2012
|
01:00
Europe/Brussels

Modeontwerper Jeremy Scott neemt de smart fortwo

Brussel – Tussen Jeremy Scott, de internationaal bekende modeontwerper, en de smart fortwo electric drive heeft het geklikt. Die ontmoeting onder hoogspanning leidde tot een absoluut fascinerende smart fortwo. Een elektrische auto die klaar staat om lichtvoetig en vol levensvreugde een nieuw mobiliteitstijdperk aan te vatten. De smart forjeremy heeft vleugels gekregen, het handelsmerk van de bekende Amerikaanse modeontwerper Jeremy Scott. Ze stralen als lichtgevende raketten en bezorgen de achterlichten een avant-gardistische toets. Aan de vooravond van het autosalon van LA beleeft de ontwerpstudie ‘smart forjeremy’ die volgend jaar in een speciale en beperkte reeks op de markt komt, zijn wereldpremière in de studio’s van Jim Henson in Los Angeles – in het gezelschap van kunstenares M.I.A. 

“We waren erg enthousiast toen Jeremy ons zijn eerste schetsen toonde,” zegt Annette Winkler, directeur van smart, bij de wereldpremière. “Net zoals de smart belichamen de vleugels van Jeremy een stukje vrijheid in de verzadigde straten van de grootsteden.” De modeontwerper Jeremy Scott en het merk smart zijn alle twee pioniers die nieuwe wegen inslaan en die, elk op hun domein, de bestaande orde vernieuwen.


Vleugels, het symbool van onbeperkt rijplezier
De omvang van de samenwerking tussen smart en Jeremy Scott was al even uitzonderlijk. smart is het eerste automerk ter wereld dat een modeontwerper de toestemming gaf om het koetswerk van zijn auto te wijzigen. “Normaal gesproken beperkt de samenwerking met een modeontwerper zich tot de keuze van de materialen en kleuren in de passagiersruimte en tot de kleuren van het koetswerk,” legt Gorden Wagener uit, directeur design bij smart en Mercedes-Benz. “Met Jeremy Scott wilden we verder gaan door de vleugels als centraal element van het koetswerk te integreren. Dat was een heuse uitdaging omdat we niet alleen een ontwerpstudie wilden creëren, maar ook een prototype dat in serie gebouwd kan worden en dat voor gebruik op de weg gehomologeerd moest worden.”

De vleugels zijn kenmerkend voor de ontwerpen van Jeremy Scott. Ze duiken in al zijn collecties op – of dat nu sweatshirts, zonnebrillen of sneakers zijn. “In mijn ogen vertegenwoordigen de vleugels vrijheid, een stukje gewichtloosheid. Ik wou ze absoluut in de smart electric drive integreren, enerzijds om duidelijk te maken dat de auto het milieu niet meer met toxische emissies belast, en anderzijds als symbool van een nieuwe lichtvoetige mobiliteit,” zegt Jeremy Scott, die niet alleen modecollecties ontwerpt, maar ook unieke stukken voor popsterren zoals Lady Gaga, Madonna, Katy Perry en Rihanna creëert.


smart forjeremy – een knetterend liefdesverhaal
Jeremy Scott heeft de smart forjeremy in acht maanden ontworpen, samen met de ontwerpers van de ‘smart Design Division’ van de studio Mercedes-Benz Cars Advanced Design in Carlsbad (Californië). “De samenwerking verliep fantastisch en mondde uit in een echte explosie van creativiteit,” legt Gorden Wagener uit. De unieke stijl van de smart fortwo had de internationaal gevraagde modeontwerper verleid en die heeft zijn inspiratie dan weer in een hele reeks van visionaire ideeën uitgewerkt.

Het resultaat: een avant-gardistische en futuristische smart met verfijnde details die perfect in overeenstemming zijn met het centrale thema van de vleugels. De smart forjeremy wordt aangeboden in een glanzend witte kleur, die als een glinsterend juweel contrasteert met de tridion veiligheidscel die volledig verchroomd is. Vleugels die op een veer lijken, strekken zich uit over de twee kanten van de cel. De vleugels die in transparant glasvezel uitgevoerd zijn, hebben de vorm van een raket. Ze lichten rood op en doen dienst als achter- en remlicht. “Ik hecht enorm veel belang aan de transparantie omdat die de lichtheid en ruimte symboliseert,” legt de sterontwerper uit.

Bredere achterbanden en de bijhorende spatbordverbreders onderstrepen de dynamische en zelfverzekerde allure van de auto. De velgen zijn ontworpen als vliegtuigschroeven en geven de indruk dat de elektrische smart elk moment kan opstijgen. De koplampen hebben sierlijke en dynamische ‘wenkbrauwen’ gekregen, die de smart forjeremy een even ongewoon als vrolijk aspect bezorgen. Net als de tridion veiligheidscel zijn die wenkbrauwen volledig verchroomd. Ook de bovenste helft van de buitenspiegelbehuizingen en het frame van de radiatorrooster zijn verchroomd.

Een luxueus interieur: een droom in het wit
Het exclusieve en sierlijke kleurenspel waarin witte tonen en glanzende chroomtinten vermengd worden, zet zich in het interieur voort en roept daar een bijzonder luxueuze sfeer in het leven. In samenwerking met de interieurontwerpers van de ‘smart Design Division’ in het designcentrum van Mercedes-Benz in Sindelfingen heeft Jeremy Scott voor de bekleding van het instrumentenbord, de zetels en de deurpanelen een weelderig wit nappaleer gekozen. Terwijl de naden op het instrumentenbord zo discreet mogelijk gehouden werden, zijn de binnenoppervlakken van de zetels en de centrale delen van de deuren voorzien van verfijnde ruitvormige patronen. De glanzende chroomoppervlakken van de houders voor de deurpanelen en van de deurgrepen, de boomerangs op de zijkanten van het instrumentenbord en de kenmerkende ringen van de bijkomende instrumenten zijn elementen die van dit model een rasechte smart maken en een sierlijk contrast vormen met het matte wit.

De zijdelingse luchtmonden, die eveneens vercrhoomd zijn, zijn geïnspireerd op de turboreactoren van een vliegtuig en sluiten zo aan bij het thema van de vleugels op de buitenzijde. Het witte stuur met twee verchroomde spaken is bovenaan open wat nog eens de sportieve en dynamische lichtheid van de auto onderstreept.

“In 2013 brengen we ook een editie van de smart forjeremy op de markt die gehomologeerd is voor gebruik op de weg,” verklaart Annette Winkler. “Ik kijk er nu al naar uit om aan boord van die haute couture auto door de stad te rijden!”


Een exclusief en stijlvol rijplezier, zonder emissies
De smart forjeremy is gebaseerd op de huidige serieversie van de smart fortwo electric drive. Met zijn elektromotor van 55 kW accelereert de smart fortwo electric drive in 4,8 seconden vanuit stilstand tot 60 km/u en haalt hij een topsnelheid van 125 km/u – ruim genoeg voor flink wat sensatie op de stedelijke snelwegen. De lithium-ionbatterij met een vermogen van 17,6 kWh bezorgt deze stadsauto met twee zitplaatsen een rijbereik van 145 km in de stad, zonder dat hij daarbij de minste emissies uitstoot.