06
juli
2010
|
02:00
Europe/Brussels

Nieuwe generatie van de smart fortwo – sensationele stijl, comfort en milieuvriendelijkheid

De nieuwe generatie van de smart fortwo wordt in de herfst van 2010 gelanceerd en combineert een frisse interieurlook met een opgewaardeerd koetswerk en nog milieuvriendelijkere motoren. Het gamma beschikbare koetswerkkleuren omvat voortaan een trendy matte afwerking. Bovendien kan de veiligheidskooi in tridion als optie worden gelakt in het wit en is de softtop van de cabrioversie verkrijgbaar in de nieuwe kleuren rood en blauw. De led-dagverlichting en nieuwe lichtmetalen velgen bieden nog meer personaliseringsmogelijkheden. Frisse stoffen en kleuren en een nieuw interieurdesign bepalen de hoogwaardige interieursfeer en de communicatie- en entertainmentsystemen doen een beroep op toonaangevende technologie. Voor de aandrijving zorgen hypergeavanceerde benzinemotoren die verder werden verfijnd. De versies met 45 en 52 kW blijven onder de drempel van de 100 g/km CO2, een nieuwe referentie.

De nieuwe generatie van de innovatieve smart fortwo met twee plaatsen toont zich vanaf nu nog aantrekkelijker en milieuvriendelijker. Marc Langenbrinck, Managing Director van het merk smart, geeft tekst en uitleg: "We blijven alles in het werk stellen om onze smart-modellen in elk opzicht nog beter en aantrekkelijker te maken. De nieuwe generatie van de smart fortwo is de perfecte auto voor de huidige tijdsgeest. Hij oogt aantrekkelijk en heeft stijl. Hij gebruikt hoogwaardige materialen, besteedt veel aandacht aan details en biedt nog meer comfort en functionaliteit. Vergeet ook niet dat smart-bestuurders vaak op een onconventionele manier denken en alternatieven zoeken. De nieuwe generatie van de smart fortwo, met zijn brede waaier motoren en personaliseringsmogelijkheden, speelt dan ook perfect in op hun eisen.”

Frisse koetswerkideeën

De nieuwe generatie van de smart fortwo kan bogen op een uitgebreid kleurgamma voor een nog opvallendere look. Klanten krijgen voortaan de keuze uit zeven tinten voor het koetswerk (vroeger zes), waaronder een trendy matte lak. Naast de nieuwe kleur ‘matt light green’ vervangt ‘light blue metallic’ het vroegere ‘blue metallic’. Ook kunnen de voorspoiler, zijschorten en achterschort voortaan op aanvraag worden uitgevoerd in koetswerkkleur (inbegrepen in Pulse en Passion). De brandstofvuldop wordt vanaf nu gelakt in dezelfde kleur als het koetswerk.

smart breidt het gamma kleuren voor de smart fortwo uit met de nieuwe softtopkleuren rood en blauw en biedt de veiligheidskooi in tridion voortaan ook aan in glanzend wit. In combinatie met de witte tridion-kooi worden ook de buitenspiegelbehuizingen en het radiatorrooster in het wit uitgevoerd. Deze combinatiemogelijkheden en moderne tinten geven de smart fortwo een volledig nieuw gezicht (inbegrepen in Pulse en Passion).

De optionele led-dagverlichting is een bijzonder opvallend detail. De drie nieuwe 15” lichtmetalen velgen reiken ook frisse nieuwe ideeën aan op het vlak van design en stijl.

Harmonieus interieur met ‘feel good’-sfeer

Het interieur van de nieuwe generatie van de smart fortwo werd volledig hertekend en kreeg een frisse en ruime ‘feel good’-sfeer. Daar dragen ook het volledig met stof overtrokken, hertekende instrumentenbord en de nieuwe stofmotieven toe bij.

Ook andere voorzieningen onderstrepen die aandacht voor details, zoals de nieuwe wijzerplaten met contrasterende centrale donkere schijf in het instrumentenbord en dashboard en de optionele, met stof overtrokken centrale armsteun. Een driespakig lederen stuurwiel met snelheidsregelaar en boorcomputer zijn als optie verkrijgbaar. Bovendien kunnen klanten opteren voor de nieuwe sfeerverlichting met dimbare leds om een aangename lichtsfeer te creëren.

De nieuwe stijl wordt aangevuld met tal van uitgekiende opbergmogelijkheden en praktische details. Zo is het grote opbergvak als optie verkrijgbaar voor het lagere gedeelte van de middenconsole. Het standaard handschoenkastje omvat een clip om bijvoorbeeld notities vast te houden en de standaard gemonteerde zetelvakken op de zijkanten van de zetels bieden een praktische opbergruimte. De nieuwe achterklep laat zich met één hand bedienen en is nog zo’n praktisch detail dat het comfort ten goede komt.

Mee met zijn tijd: informatie, communicatie en entertainment

De nieuwe generatie van de smart fortwo is leverbaar met toonaangevende communicatie- en entertainmentsystemen. Het nieuwe audio- en navigatiesysteem is een echt multimediatalent met een groot scherm van 16,5 cm, een geïntegreerd navigatiesysteem, een handenvrije Bluetooth-console, USB- en aux-ingangen voor externe toestellen en een interface om een iPod te bedienen. Ook het nieuwe basissysteem heeft een USB- en aux-ingang voor een mp3- of cd-speler.

De smart drive kit voor de iPhone vormt de populaire gsm om tot een multimediale boordcomputer, die perfect aansluit bij de functionaliteit en het design van de smart fortwo. Det kit omvat de smart-houder en de smart drive app voor de iPhone, ontwikkeld door smart en heeft alle functies die men nodig heeft in de auto: handenvrij bellen, uw eigen uitgebreide muziekcollectie, internetradio en een slim navigatiesysteem met speciale smart-flair.

Het nieuwe optionele surroundsysteem biedt een superieure muziekervaring. De digitale meerkanaalsversterker met een vermogen van 8x40 watt en het perfect bijpassende luidsprekersysteem staan garant voor een indrukwekkende klank.

Nieuwe BRABUS-eigenschappen

De meest opvallende wijziging voor de versies BRABUS en BRABUS Xclusive is het nieuwe design van de lichtmetalen velgen Monoblock VII. De dubbele uitlaatpijp van BRABUS werd eveneens gewijzigd.

En ook binnenin werd het BRABUS-interieur herzien volgens de krachtlijnen van het interieurdesign van de nieuwe smart fortwo. Het instrumentenbord kreeg ook de nieuwe wijzerplaat en de snelheidsregelaar is verkrijgbaar als een nieuwe optie

Motoren met lagere verbruiks- en uitstootwaarden

De motoren van de nieuwe generatie werken efficiënter dan ooit tevoren. De 40 kW sterke cdi turbodieselmotor is de onbetwiste CO2-kampioen, met een uitstoot van slechts 86 g/km. Maar ook de geoptimaliseerde benzinemotoren vestigen nieuwe records op het vlak van CO2-emissies. Dankzij detailingrepen aan de motorsturing en het uitlaatsysteem stellen zowel de mhd met 45 kW als de mhd met 52 kW zich tevreden met 4,2 liter benzine per 100 kilometer (gemengde cyclus), wat overeenstemt met een CO2-uitstoot van 97 g/km (gecombineerde cyclus). De versie met 62 kW verbruikt 4,9 liter benzine per 100 kilometer (CO2-uitstoot van 114 g/km). De BRABUS-variant zag zijn vermogen stijgen van 72 kW tot 75 kW maar toch blijft zelfs de krachtigste motor in het gamma onder de drempel van de 120 gram per kilometer (119 g/km).

Trendsetter voor milieuvriendelijke mobiliteit voor de stad

De smart fortwo is een echte trendsetter die al tien jaar lang nieuwe normen vestigt op het vlak van stedelijke mobiliteit. Hij combineert een verantwoordelijk en uitermate ecologisch karakter met een zeldzame joie de vivre en een hoge funfactor. Met zijn compacte afmetingen neemt de tweezitter ongeëvenaard weinig plaats in beslag op de weg en de parking. Hij kan bovendien prat gaan op de modernste functies en gebruikt toekomstgerichte, milieuvriendelijke technologieën om de inzittenden comfortabel en veilig op hun bestemming te krijgen.

Zijn talloze successen bevestigen dat de trendsettende ‘smart approach’ in de juiste richting denkt, bijvoorbeeld op het vlak van design: zo kreeg de smart fortwo de fel begeerde ‘Red Dot Award’ voor uitzonderlijk design en verwierf hij nog voor hij in 2008 in Amerika op de markt kwam zelfs een plaats in het Museum voor Moderne Kunst van New York. Dat geldt ook op het vlak van ecologie: door slechts 86 gram CO2 per kilometer uit te stoten is de smart cdi de zuinigheidskampioen en kan hij bogen op het laagste fleetverbruik. Voorts is smart een pionier in het segment van de elektrische voertuigen en creëert het merk een heel nieuwe dimensie van emissievrije mobiliteit voor de stad. Of in termen van innovatieve mobiliteit: binnen het kader van het project ‘car2go’ in ULM en nu ook in de Texaanse hoofdstad Austin, kan iedereen spontaan en de klok rond een smart fortwo huren voor een kleine prijs. Dit nieuwe mobiliteitsconcept, dat werd bekroond met de milieuprijs OkoGlobe, is uiterst succesvol en maakt stadsritten even eenvoudig als het gebruik van een gsm. Of qua levensfilosofie: met de ‘smart urban stages’ creëert smart in diverse tijdelijke tentoonstellingsplatformen voor toekomstgerichte projecten rond ideeën voor de toekomst van het stadsleven.

Uitzonderlijke zuinigheid blijft tevens een bepalende eigenschap van de smart fortwo. Volgens berekeningen van de ADAC, de grootste Duitse automobielclub, was zelfs eerste generatie van de charmante tweezitter al de zuinigste wagen op de Duitse markt. Het verdict: geen enkele auto is goedkoper om mee te rijden in Duitsland. Ook het autotijdschrift ‘Auto, Motor und Sport’ plaatste de trendy tweezitter bovenaan zijn rangschikking van de meest kostenefficiënte auto’s.

Sinds het eerste model in 1998 werd gelanceerd, werden al meer dan 1,2 miljoen exemplaren van de smart fortwo geleverd. Vandaag de dag kunnen klanten in 43 landen op vijf continenten genieten van de populaire auto. In de loop van 2010 wordt de smart fortwo ook gelanceerd in Argentinië en Indonesië, wat het totale aantal markten op 45 brengt.