Brussel,
18
mei
2020
|
16:09
Europe/Brussels

Nieuwe MUG-wagen Az Damiaan vol levensreddende spitstechnologie

Samenvatting

Op vrijdag 15 mei 2020 overhandigde Groep Vereenooghe de sleutels van de nieuwe hoogperformante MUG-wagen aan de dienst Spoedgevallen van Az Damiaan. Voor de medewerkers van de spoedgevallendienst is dit alvast een extra (zwaai)lichtpuntje tijdens het werken in vaak moeilijke omstandigheden in de coronatijd.

Een snelle interventiewagen kiezen, is geen gemakkelijke opdracht. MUG-voertuigen moeten vooral voldoen aan alle noden en wensen voor de gebruikers en bij de keuze van het voertuig werd rekening gehouden met de geboden veiligheid, de goede wegligging, de vering, de snelheid en kracht van de motor, de zichtbaarheid, het comfort en de laadruimte.

Na een doorgedreven selectieprocedure en een testrit door onze medewerkers die de wagen tot het uiterste dreef, werd gekozen voor de Mercedes-Benz GLE 450, een grote 4x4 SUV waarbij men een stuk hoger zit en zo een veel beter zicht heeft op het verkeer rondom. Op rijgedrag, stabiliteit, ruimte, comfort en performantie scoorde de GLE 450 het maximaal aantal punten. De Mercedes-Benz GLE 450 is de allereerste van zijn soort die als MUG-interventiewagen werd omgebouwd. Alle veiligheidssystemen garanderen een optimale veiligheid, zowel voor de bestuurder als voor de passagier. De waarborgperiode van 48 maand en het full servicecontract van 8 jaar, verzekeren bovendien een zorgeloze inzet van dit interventievoertuig.

De nieuwe aanwinst is voorzien van alle moderne technisch snufjes op gebied van veiligheid:

· De buitenzijde is bestickerd in fluo-reflecterend geel en groen (het Battenburgpatroon) dat zowel overdag als ’s nachts zorgt voor maximale zichtbaarheid en het prioritair voertuig onderscheidt van andere voertuigen.

· De lichtbalk met powerleds en de LED’s rondom de wagen zorgen ervoor dat de MUG ten allen tijde opvalt in het verkeer.

· De wagen heeft – naast de standaard sirene - ook een nachtsirene met minder decibels om automobilisten toch te waarschuwen.

· Er is eveneens een cameraregistratie (dashcam).

Ook de uitrusting werd aangepast en vernieuwd:

· De interventietassen werden volledig herbekeken en aangepast. Zo werd het ‘ampullarium’ op maat in 3D-geprint waardoor medicatieampullen niet meer uit de tas vallen.

· Het nieuwe beademingstoestel is voorzien van een functie voor niet-invasieve beademing.

· Er is een automatisch borstcompressietoestel (LUCAS) aan boord.

· Verder wordt de koffer gevuld met spalken, halskragen, aspiratietoestel, helmen, kogelwerende jassen,…

Communicatie is essentieel:

· Het is van essentieel belang dat de verbindingen met de 112 en het GPS-systeem betrouwbaar verlopen om zo weinig mogelijk tijd te verliezen in een acute noodsituatie. Wanneer het hulpcentrum 100 een opdracht uitstuurt, ontvangt de wagen een signaal met het adres en wordt de route automatisch berekend.

· Er is een device aanwezig om rampenplanning op het terrein te voeden en te volgen. Het ICMS biedt een reeks modules die een betere samenwerking en een informatie-uitwisseling tussen de actoren van het crisisbeheer mogelijk maken tijdens noodsituaties en die helpen om achteraf analyses te maken.

Groep Vereenooghe heeft zijn jarenlange ervaring (50 jaar Mercedes-Benz concessiehouder) aangewend om samen met Az Damiaan het ideale concept uit te werken. Az Damiaan is met zijn nieuwe MUG-wagen klaar om dringende hulp te bieden aan de bevolking in de regio. Die regio loopt in een halve cirkel rondom het ziekenhuis, aan de ene zijde begrensd door de zee en aan de andere kant lopend tot De Haan richting het oosten en tot aan Nieuwpoort naar het westen. Jabbeke vormt ongeveer de grens van ons MUG-gebied naar het binnenland toe. Ons interventiegebied wordt echter ruim groter van zodra een andere MUG-dienst van een omliggend ziekenhuis bezet is.

In 2019 rukte de MUG-wagen van Az Damiaan 774 keer uit.

Voordelen van een wagen

Een MUG-wagen heeft dezelfde uitrusting, medicatie en gekwalificeerd personeel aan boord zoals in de heli-MUG. Daarnaast kan de auto dag en nacht en ook in slechte weersomstandigheden uitrukken.

Na een inloopperiode van enkele weken, waarbij alle chauffeurs de kans krijgen om de wagen te leren kennen, rukken we vanaf vrijdag 22 mei uit met ons nieuw paradepaardje ten dienste van de bevolking!