04
mei
2007
|
02:00
Europe/Brussels

Roadster SLR McLaren Mercedes-Benz: Een uitzonderlijke roadster om al je zintuigen te prikkelen

De supersportwagen Mercedes-Benz SLR McLaren behoeft natuurlijk geen nadere introductie meer. Binnenkort zijn de sublieme prestaties van deze unieke auto te combineren met het plezier van open rijden, want Mercedes-Benz start in september de levering van de SLR McLaren als roadster met een volledig inklapbaar dak. Dankzij de toepassing van koolstofvezel zoals in de Formule 1 is de veiligheid en torsiestijfheid van deze uitvoering van vergelijkbaar hoog niveau als bij de coupéversie.

Ook qua prestaties evenaart de roadster de gesloten uitvoering: de AMG-V8-compressormotor levert een vermogen van 460 kW/626 pk, waarmee de roadster een topsnelheid van 322 km/u bereikt. Uiteraard hoeven ook op het gebied van comfort en gebruiksmogelijkheden geen concessies te worden gedaan.

Net als de coupéversie verwijst ook de nieuwe Mercedes-Benz SLR McLaren roadster naar de mythe rondom de succesvolle SLR-raceauto’s uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Maar de moderne SLR heeft de innovatieve techniek van de Formule 1-bolides van het Team Vodafone McLaren Mercedes. Typerende stijlkenmerken zoals de pijlvormige neus van de Formule 1-auto zijn hiervan een voorbeeld. Stijlelementen uit de SLR-modellen van een halve eeuw geleden zijn onder andere de markante luchtkoelsleuven aan de zijkanten, de uitmonding van de uitlaatpijpen aan de zijkant en de wijd openslaande vleugeldeuren.

Bij de ontwikkeling van de SLR McLaren werd gebruik gemaakt van de omvangrijke technische ervaring van Mercedes-Benz en het McLaren Formule 1-team. Afgezien van de twee motorsteunen, die van aluminium zijn, is de hele carrosserie gemaakt van koolstofvezelcomposietmaterialen. Daarmee neemt de SLR McLaren een unieke positie in onder de supersportwagens. Speciaal voor de roadster werd de gecompliceerde carbontechnologie van de monocoque verder verbeterd. Dat leidde tot een lager gewicht, uitstekende energieabsorptie voor nog meer veiligheid van de inzittenden en een torsiestijfheid die tot dusver bij open auto’s nog niet eerder werd gerealiseerd. Hierdoor biedt de SLR McLaren roadster rijkwaliteiten die verder alleen maar bij gesloten supersportwagens te vinden zijn.

Ook het volledig neerklapbare stoffen dak van de SLR McLaren roadster draagt bij tot de bijzondere kwaliteiten van de auto. Het nieuw ontwikkelde materiaal, dat kan worden geleverd in drie verschillende kleuren, is bestand tegen alle weersomstandigheden, maar verleent de open supersportwagen ook eigenschappen die normaliter zijn voorbehouden aan coupés. Zo bedraagt de topsnelheid 322 km/u en kan er in het interieur zelfs bij open dak tot snelheden boven de 200 km/u nog normaal worden gesproken, het resultaat van een gunstige aëro-akoestiek.

Het dak kan halfautomatisch in minder dan tien seconden worden geopend en gesloten. Voor het openen moet het dak alleen boven de voorruit worden ontgrendeld en licht omhooggedrukt worden, daarna wordt het elektrisch neergeklapt en opgeborgen onder een afdekking van aluminium, die is geïntegreerd in het voorste gedeelte van het dak.

In de windtunnel werd volop aandacht besteed aan handling, het verminderen van windgeruis (’aëro-akoestiek’) en luchtweerstand, ook bij hoge snelheden. De aërodynamica is vergelijkbaar met die van de coupé, inclusief een luchtrem (’airbrake’) die is geïntegreerd in de kofferklep, en een diffuser aan de achterkant die voor meer neerwaartse druk op de achteras zorgt.

De wielophanging is afkomstig uit de racesport met carbon-keramiek-remschijven. De centraal voorin geplaatste motor draagt belangrijk bij aan de optimale gewichtsverdeling. Met een vermogen van 460 kW/626 pk en een maximum koppel van 780 Nm uit de AMG-V8-compressormotor accelereert de SLR McLaren roadster in 3,8 seconden van 0-100 km/u. De motor is gekoppeld aan een AMG-vijftraps automatische transmissie met Speedshift-R-schakeling.

Speciale crashstructuren van koolstofvezel, met staal verstevigde A-stijlen en twee vaste rolbeugels zorgen voor optimale bescherming van de inzittenden. Tot de standaarduitrusting behoren verder adaptieve airbags, knie- en sidebags en gordelspanners, evenals een controlesysteem voor de bandenspanning.

In het interieur zijn de koolstofvezel kuipzetels bekleed met semi-anilineleer. De zetel van bestuurder en bijrijder zijn individueel aan te passen met behulp van inzetstukken. De SLR McLaren roadster is standaard voorzien van een automatische klimaatregeling met twee zones, een hoogwaardige BOSE Premium-geluidsinstallatie, een multifunctioneel sportstuurwiel met stuurschakeling en een navigatiesysteem met geïntegreerde radio en Cd-speler.

Net zoals de coupé wordt de nieuwe Mercedes-Benz SLR roadster volgens de strenge criteria van Mercedes-Benz gebouwd in het complex van het McLaren Formule 1-team in het Britse Woking. De levering start in september 2007.