02
januari
2008
|
01:00
Europe/Brussels

SLK 55 AMG met een nieuwe stuurinrichting en een nog opvallendere look

Finetuning en een nog grotere wendbaarheid voor de achtcilinderroadster van AMG

De SLK 55 AMG is nu nog dynamischer: een nieuwe bumperspoiler en verduisterde koplampen geven deze unieke achtcilinderroadster een nog atletischere look, zelfs wanneer hij stilstaat. De wegliggingscapaciteiten van de SLK 55 AMG werden eveneens aangescherpt. De auto beschikt voor het eerst over het nieuwe directe stuur met variabele bekrachtiging, dat de 265 kW/360 pk sterke tweezitter nog wendbaarder en alerter maakt. De SLK 55 AMG is tevens de enige auto in zijn segment met een V8-motor, terwijl de verbeterde AMG SPEEDSHIFT 7G-TRONIC-overbrenging nu nog sneller schakelt.

Het uiterlijk van de sportieve roadster versterkt de bijzondere status van het model nu nog nadrukkelijker. De hertekende voorpartij met een meer uitgesproken pijlvorm, de aangepaste Mercedes-ster, grotere luchtopeningen en een zwartgelakte dwarsstijl onderaan zorgen voor een duidelijk mannelijke uitstraling.

De grote, ronde mistlichten met verchroomde randen werden nog verder naar buiten geplaatst, zodat de auto breder lijkt. De warme lucht van de ingebouwde motoroliekoeler wordt afgevoerd via luchtuitlaten opzij in de bumperspoiler. De specifieke AMG-koetswerkstyling omvat ook AMG-zijschorten, een stoere AMG-achterschort met een zwarte inleg en een AMG-spoilerlip.

Nieuw zijn ook de donker getinte koplampglazen met projectietechnologie en de grotere zijspiegels voor een beter zicht naar achteren. De pijlvormige zijdelingse led-richtingaanwijzers garanderen een grotere veiligheid. De nieuwe lichtmetalen AMG-meerspaaksvelgen van 18 duim zijn nog aantrekkelijker dan voordien. Ze zijn gespoten in titaniumgrijs met een glanzende ster en zorgen voor een fraai optisch contrast in profiel.

De voorste lichtmetalen AMG-velgen zijn 7,5 duim breed en voorzien van 225/40-banden, de achterste zijn 8,5 duim breed met banden in de maat 245/35. Indien gewenst zijn ook nieuwe hoogglanzende lichtmetalen AMG-velgen van dezelfde afmetingen met dubbelspakig design leverbaar. Voor uitstekende remprestaties zorgt het hoogperformante AMG-remsysteem met zelfventilerende remschijven rondom. De voorste schijven zijn geperforeerd en hebben een afmeting van 345 x 30 mm, de achterste exemplaren meten 300 x 22 mm.

Nieuw direct stuur met variabele bekrachtiging

De nieuwe directe stuurinrichting met variabele bekrachtiging zorgt voor uitstekende dynamische rijeigenschappen en maakt de SLK 55 AMG nog wendbaarder. Een belangrijk onderdeel van dit systeem is de nieuw ontwikkelde tandheugel, die een variabele stuurverhouding van 15,8:1 tot 11,5:1 mogelijk maakt. De bestuurder ervaart dit als een directere besturing vanaf vijf graden links of rechts van de rechtuitstand. De variabele stuurbekrachtiging maakt de auto bijzonder wendbaar en levendig op bochtige wegen, omdat de bestuurder hier minder hoeft te doen dan voordien – het aantal omwentelingen van aanslag tot aanslag bedraagt slechts 2,16. Dit maakt ook het manoeuvreren bij lage snelheden een stuk makkelijker.

De bestuurder van de SLK 55 AMG profiteert ook van deze uitstekende controleerbaarheid tijdens manoeuvres bij hogere snelheden, zoals het wisselen van rijstrook, omdat hij zijn handen niet meer hoeft te verplaatsen aan het stuur. De AMG-roadster zet ook nieuwe maatstaven wat betreft rechtuitstabiliteit bij hoge snelheden. Hier blijkt het voordeel van de minder directe besturing rondom de middenpositie. Ook de al bekende snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging speelt hier een rol: de bekrachtiging wordt minder naarmate de snelheid toeneemt, wat zowel de handelbaarheid als de veiligheid tijdens het rijden ten goede komt.

 

AMG-achtcilindermotor voor superieure prestaties

Onder de opvallende motorkap met zijn karakteristieke overlangse vinnen bevindt zich de 5,5 liter grote AMG-achtcilindermotor, die een vermogen van 265 kW/360 pk en een koppel van 510 Nm levert, waarden die in dit segment ongeëvenaard zijn.

De rijervaring wordt gekenmerkt door het enorme koppel, de onmiddellijke respons en het typische AMG-V8-geluid, plus de uitstekende prestaties: de tweezitter trekt op van 0 tot100 km/u in slechts 4,9 seconden en van 0 tot 200 in 17,5 seconden, en heeft een topsnelheid van 250 km/u (elektronisch begrensd).

Het vermogen wordt doorgegeven via de AMG SPEEDSHIFT 7G-TRONIC-overbrenging met stuurschakeling, die nu nog sneller is: in de “S”- (Sport) en de “M”- (Manual) stand gebeurt het schakelen zo’n tien procent sneller dan voorheen. Dit is niet alleen te danken aan nieuwe componenten in de zeventrapsautomaat, maar ook aan de nieuwe motor- en versnellingsbaksturing, die er ook nog eens voor zorgt dat het schakelen soepeler verloopt.

Functioneel interieur met nieuw AMG-instrumentenpaneel

In het functionele en sportieve interieur van de SLK 55 AMG verwijst het nieuwe ergonomische AMG-sportstuurwiel met zijn drie spaken naar de directe stuurinrichting. Het gripvlak is speciaal gevormd en bekleed met geperforeerd leer, terwijl de verticale spaak wordt verfraaid door een zilverkleurig inzetstuk. Met behulp van twee aluminium A
MG-schakelpaddles aan het stuur kan handmatig worden geschakeld.

Ook het AMG-instrumentenpaneel, met een snelheidsmeter tot 320 km/u, zilver/rode wijzers en AMG-logo, heeft een nieuwe look gekregen, en de nieuwe vormgeving zorgt ervoor dat de snelheid en het toerental nog beter afleesbaar zijn. In de “M”-stand toont het AMG-hoofdmenu de ingeschakelde versnelling en een eventuele aanbeveling om op te schakelen, evenals de olietemperatuur, de accuspanning of de RACETIMER.

De specifieke AMG-sportstoelen zijn voorzien van meer uitgesproken zijdelingse kussenelementen, voor een nog grotere zijdelingse steun in snel genomen bochten. Alcantara-inzetstukken op schouderhoogte vergroten die zijdelingse steun nog meer. Standaard wordt de SLK 55 AMG geleverd met een bekleding van hoogwaardig nappaleer, waarbij kan worden gekozen uit vier aantrekkelijke kleuren, waaronder een nieuwe, stijlvolle combinatie van zwart en gullwing-rood.

Performance-pakket voor bestuurders met raceambities

 Indien gewenst kan de SLK 55 AMG worden uitgerust met het AMG-Performance-pakket. Dit pakket, ontwikkeld door de AMG PERFORMANCE STUDIO, omvat nog performantere onderdelen. Het resultaat is een superspannende rijervaring voor sportwagenliefhebbers die er ook van houden om hun AMG-auto af en toe eens op het circuit de sporen te geven.

Het AMG performance-pakket voor de SLK 55 AMG bestaat uit:

 

- Een hoogperformant AMG-remsysteem met vooraan zelfventilerende geperforeerde composietremschijven van 460 x 32 mm en vaste remklauwen met zes zuigers

- Achteraan zelfventilerende geperforeerde remschijven van 330 x 26 mm en vaste klauwen met vier zuigers

- Lichtmetalen AMG-velgen van 18 duim met
dubbelspakig design (7,5 x 18 duim met 225/40 R 18-banden voor en 8,5 x 18 duim met 245/35 R 18-banden achter)

- AMG-Performance-onderstel

- Een AMG-Performance-stuurwiel met een kleinere diameter, een afgeplatte onderkant en zilverkleurige aluminium schakelpaddles

- AMG-afwerking met koolstofvezel in het interieur

Behalve het hoogperformante remsysteem met de remschijven van composietmateriaal kunnen alle onderdelen van het AMG Performance-pakket ook afzonderlijk worden besteld.

Geïnteresseerde klanten kunnen de SLK 55 AMG nu bestellen.